Λαδερα
Φτιάξτε ρεβίθια με μελιτζάνες στην γάστρα
Νόστιμη Συνταγή από κ. ΜΑΤΟΥΛΑ ΓΙΑΣΙΡΑΝΗ
Υλικά Συνταγής
500 γραμ. ρεβίθια μουλιασμένα αποβραδίς
2 κουταλιές σούπας μαγειρική σόδα για το ξεφλούδισμα
Αλάτι η ανθό αλατιού
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
Για τις ψητές μελιτζάνες:
500 γραμ. μελιτζάνες κομμένες σε μεγάλους κύβους
1/4της κούπας Ελαιόλαδο
Για την σάλτσα τομάτας:
1/4 της κούπας ελαιόλαδο
3 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε μικρά καρέ
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 κόκκινη πιπεριά φλωρίνης κομμένη σε κύβους
1/2 κουταλιά γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
1/2 κουταλιά γλυκού κίμινο σε σκόνη
500 γραμ. ντομάτες πομοντόρο αλεσμένες στο μούλτι
1 κουτ. σ. πελτέ διαλυμένο σε λίγο ζεστό νερό
1 κουταλιά γλυκού αλάτι
1/2 κουταλιά γλυκού μαύρο πιπέρι
2 κουταλιές σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
Για το σερβίρισμα:
φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού
Εκτέλεση
Την επόμενη, αδειάζουμε τα ρεβίθια σε σουρωτήρι, και τα ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό.
Τα βάζουμε στην χύτρα, τα υπερκαλύπτουμε με νερό, και τα βράζουμε, σε δυνατή φωτιά.
Ξαφρίζουμε με ένα κουτάλι, το οποίο ξεπλένουμε μέσα σε ένα μπολ με νερό, κλείνουμε, σφραγίζουμε την χύτρα, ρυθμίζουμε στην ένδειξη μαγειρέματος 2 και μόλις σηκωθούν οι βαλβίδες, χαμηλώνουμε την φωτιά μας, και μαγειρεύουμε για 40 λεπτά.
Βάζουμε τις μελιτζάνες σε μπολ με νερό, και αλάτι, τις καπακώνουμε με πιάτο, έτσι ώστε να τις κρατά βυθισμένες, μισή ώρα να ξέ – πικρίσουν.
Κατόπιν τις στραγγίζουμε πιέζοντας απαλά, τις μεταφέρουμε σε λαμαρίνα του φούρνου, στρωμένη με λαδόκολλα η σιλικόνη, τις περιλούζουμε με ελαιόλαδο, ανακατεύουμε, και ψήνουμε στον αέρα στους 200 βαθμούς κελσίου για μισή ώρα.
Σουρώνουμε τα ρεβίθια, σε σουρωτήρι, κρατώντας 1 κούπα από τον ζωμό τους. Σκορπάμε πάνω τους τη σόδα και τα τινάζουμε μέσα στο σουρωτήρι να ανακατευτούν. – τα αφήνουμε 15 λεπτά.
Τρίβουμε ελαφρά με τα χέρια μας να φύγουν οι φλούδες τους.
Μεταφέρουμε σε μεγάλο μπολ, το γεμίζουμε με νερό, και αδειάζουμε τις φλούδες που επιπλέουν. Συνεχίζουμε να τρίβουμε και να καθαρίζουμε όσα περισσότερα ρεβίθια μπορούμε.
Ξεπλένουμε καλά και σουρώνουμε.
Ρίχνουμε σε μπολ, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, και ανακατεύουμε.
Ετοιμάζουμε την σάλτσα:
Σε αντικολλητικό τηγάνι, σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο, μέχρι να μαλακώσουν. (τουλάχιστον για 20 λεπτά). Προσθέτουμε το σκόρδο την πιπεριά , το μπαχάρι, το κίμινο, αλάτι, πιπέρι, τον χυμό ντομάτας, και τον διαλυμένο πελτέ.
Αν ξινίζει, προσθέτουμε 1κουτ. γλ. ζάχαρη, μέλι, η πάπρικα γλυκιά σε σκόνη, μέσα στην σάλτσα.
Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.
Προσθέτουμε τον μαϊντανό, τις μελιτζάνες, και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Στρώνουμε τα ρεβίθια, στον πάτο την γάστρας, και από πάνω απλώνουμε τις μελιτζάνες με την σάλτσα.
Κουνάμε την γάστρα να ενωθούν τα υλικά.
Προσθέτουμε 1 κούπα βραστό νερό, και μισή κούπα, από το νερό των ρεβιθιών.
Σκεπάζουμε την γάστρα και ψήνουμε, στον ήδη προθερμασμένο φούρνο από τις μελιτζάνες, στους 200 βαθμούς κελσίου, στις αντιστάσεις, για μισή ώρα.
(Μετράμε από την στιγμή που θα πάρει βράσει μέσα στον φούρνο).
Αν απαιτηθεί, προσθέτουμε επιπλέον βραστό νερό, η ζωμό ρεβιθιών.
Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με φυλλαράκια βασιλικού.
Αν δεν έχουμε φρέσκο βασιλικό, πασπαλίζουμε το φαγητό με ξερό βασιλικό, μόλις βγει από τον φούρνο.
Συνταγή/Φώτο της κ. ΜΑΤΟΥΛΑ ΓΙΑΣΙΡΑΝΗ
Ανέβασε και εσύ την δικιά σου νόστιμη συνταγή εδώ!