Συνταγές
Νόστιμα και μελωμένα ρεβύθια στο πήλινο ή την γάστρα
Η συνταγή είναι από Ευτυχία Έφη Τιφτικίδου– “Ανθολόγιο συνταγών μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής”.
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. ρεβύθια μουλιασμένα από βραδίς
2 κρεμμύδια μεγάλα στο μούλτι όχι λιωμένα όμως
3 κτσ. ελαιόλαδο
2 κτγ. ζάχαρη
2/3 κουτιού ντομάτα στον τρίφτη
1 φλ .τσαγιού αγνό παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι
Άσπρο πιπέρι
Κόκκινη πάπρικα γλυκιά
Κόκκινη καπνιστή πάπρικα
1 κτγ. νοστιμιά της maggi
Για το σφράγισμα του πήλινου
1 φλ. τσαγιού αλεύρι
5-6 κτσ. νερό
Ανακατεύουμε να γίνει ζυμαράκι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στραγγίζουμε τα ρεβύθια μου και τα βάζω σε κατσαρόλα με φρέσκο νερό που να τα σκεπάζει και 2-3 δάκτυλα περισσότερο και τα βάζω να βράσουν.
Ξαφρίζουμε συνεχώς και μόλις φύγουν οι αφροί αφήνουμε να βράσουν για 20’ . Μεταφέρουμε τα ρεβύθια μου στο πήλινο το νερό που έβρασαν το κρατάω.
Στο αντικολλητικό τηγάνι βάζω τις 3 κτσ. ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια μου, στο τέλος προσθέτουμε και τη ζάχαρη και τα καραμελώνω.
Στο τηγάνι μου βάζουμε και την ντομάτα και καρυκεύω. Προσθέτουμε το μείγμα στα ρεβύθια ρίχνουμε και το ελαιόλαδο μου και το νερό που έβρασαν τα ρεβύθια τόσο όσο να τα σκεπάζει.
Αν δεν μας φτάσει ζεσταίνουμε λίγο νερό και συμπληρώνω.
Σκεπάζουμε το πήλινο μου με το καπάκι του και γύρω- γύρω με ζυμάρι για να σφραγίσει το καπάκι και να μην χάσει το φαγητό το νερό του και χρειαστεί να προσθέσουμε κι άλλο και σιγομαγειρεύουμε για 6 ώρες στους 140 βαθμούς.
Το φαγητό θα σιγοπιεί το νεράκι του και θα μελώσει.
Η συνταγή είναι από Ευτυχία Έφη Τιφτικίδου– “Ανθολόγιο συνταγών μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής”.