Συνταγές
ΦΟΒΕΡΑ ΤΡΑΓΑΝΟ ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΚΑΡΠΟΥΖΙ – “ΛΑΜΠΕΙ” ΜΕ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΓΕΥΣΗ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑ
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “George Chatzigiatroudakis -Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)”
ΥΛΙΚΑ
για κάθε 1,200 γρ φλούδας
1,200 γρ χοντρή φλούδα καρπουζιού καθαρισμένη ,
2 κιλά ζάχαρη,
2 φλ. νερό
1/2 φλ. χυμός λεμονιού & 2 κουταλιές σούπας χυμός επιπλέον,
3-4 φύλλα αρμπαρόριζα
1 βανίλια
50 γρ ασβέστη . Αυτό που λέμε στα ελληνικά ασβέστης, δεν έχει καμιά σχέση με τον asbestos, που είναι χημικός . Στην πραγματικότητα είναι κιμωλία που χρησιμοποιείται παραδοσιακά για το άσπρισμα των τοίχων και είναι εντελώς άκακο. Εγώ το βρήκα σε κατάστημα με μπαχαρικά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφαιρείτε προσεχτικά όση κόκκινη ψίχα υπάρχει πάνω στη φλούδα του καρπουζιού . Την κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια ή ρόμβους, και ύστερα, με ένα κοφτερό μαχαιράκι η με το εργαλείο που καθαρίζουμε τα καρότα αφαιρούμε την πράσινη φλούδα ώστε να μείνει μόνο το άσπρο μέρος της φλούδας.
Διαλύετε τον ασβέστη σε νερό που να καλύπτει τα κομμάτια της φλούδας, σε μια πλαστική η γυάλινη οπωσδήποτε λεκάνη, τα βάζετε μέσα και τα αφήνετε να μείνουν για 4έως 8 ώρες ώστε να σφίξει η φλούδα και να μην λιώσει στο βράσιμο Ύστερα, τα στραγγίζετε και τα ξεπλένετε πάρα πολύ καλά, πολλές φορές, με μπόλικο τρεχούμενο κρύο νερό.
Βάζετε τα κομμάτια της φλούδας σε μια κατσαρόλα, τα σκεπάζετε με κρύο νερό, αφήνετε να βράσουν για 10 λεπτά. Τα στραγγίζετε και τα ξανά βάζετε στην κατσαρόλα με καινούργιο νερό. Τα βράζετε μέχρι να μαλακώσουν από 30-40 λεπτά σε μέση φωτιά Τα στραγγίζετε και τα ρίχνετε αμέσως σε μια λεκάνη με πάρα πολύ παγωμένο νερό και πολλά παγάκια και το ½ φλ. χυμό λεμονιού για 2 ώρες, Τα ξανά στραγγίζετε, τα βάζετε στην κατσαρόλα και ανακατεύετε μαζί με τη ζάχαρη και τα αφήνετε για 2 ώρες .
Μετά ρίχνετε και το νερό. Τα αφήνετε για άλλη 1 περίπου ώρα να λιώσει η ζάχαρη και ύστερα το βράζετε σε δυνατή φωτιά και 20-30 λεπτά να αρχίσουν να γίνονται διάφανα . Το αφήνετε 8-10 ώρες να τραβήξει και να αλλάξει χρώμα .
Προσθέτουμε την αρμπαρόριζα και την βανίλια και το ξανά βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι, για 15-25 λεπτά περίπου και προσθέτετε τις 2 κουτ σούπας χυμό λεμονιού. Αφήνετε να πάρει μια βράση 2-3 λεπτά βάζοντας μέσα στην κατσαρόλα να βράσει και η κουτάλα που θα τα μεταφέρουμε στα βάζα
Βάζουμε το γλυκό μας σε αποστειρωμένα βάζα ζεστά και το γλυκό μας βραστό !!!!! Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς ανάποδα , με το καπάκι προς τα κάτω ..
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “George Chatzigiatroudakis -Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)”