Συνταγές
Φανταστική απλά! Τούρτα καραμέλα με σαβαγιάρ γλάσο καραμελας και καραμελωμένο φυστίκια
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Αλεξάνδρα Κυριάκη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά για φόρμα με τσέρκι 26 εκ.
30 κομμάτια σαβαγιάρ
1 κούπα γάλα μαζί με 1 σφηνάκι λικέρ καλουα
1 φυτική κρέμα πράσινη 500ml
1.5 κουτί καραμελωμένο ζαχαρουχο
50 γρ φυστικια πινατς ψιλοκομενα
50 γρ φυστικια πινατς ολοκληρα
Για το γλάσο καραμέλας
200 γρ ζάχαρη καστανή
200γρ νερό βραστό
3κ.σ γεμάτες γλυκόζη
4κ.γ ζελατίνη σε σκονη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάω στο μίξερ την φυτική κρέμα να αφρατέψει μετά προσθέτω το ένα κουτάκι καραμελωμένο ζαχαρούχο και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Βάζω στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσω.
Σε μια φόρμα με τσέρκι στρώνω τα σαβαγιάρ αφού τα έχω βουτήξει ελαφρά στο γάλα βάζω από επάνω μια ελαφριά στρώση από το καραμελωμένο ζαχαρούχο και ρίχνουμε επάνω τα μισά από τα ψιλοκομμένα πινατς.
Βάζω μια στρώση κρέμα άλλη μια στρώση σαβαγιάρ ξανά μια στρώση καραμελωμένο ζαχαρούχο και τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα πινατς στρώνω την υπόλοιπη κρέμα αφήνοντας λίγη για να καλύψω μετά τα πλαινα και βάζω στο ψυγείο τουλάχιστον 2 ώρες να παγώσει καλά.
Εντωμεταξυ καραμελωνω τα υπόλοιπα πινατς .Σε ένα τηγάνι βάζω σε μέτρια φωτιά 2-3 Κ.σ ζάχαρη και τα φυστικια να λιώσει η ζάχαρη και να πάρουν ωραίο χρώμα όχι πολυ σκούρο μην πικρισουν.Τα τοποθετώ επάνω σε λαδοκολα να παγώσουν καλά και μετά τα κόβω στο μούλτι.
Ετοιμάζω το γλάσο καραμέλας.
Σε ένα φλιτζανακι βάζω την ζελατίνη με 3-4 Κ.σ κρύο νερό να φουσκώσουν μετά προσθέτω ένα φλιτζανακι του καφέ από το βραστό μας νερό και ανακατέυω να διαλυθεί καλά.Σε μια κατσαρόλα βάζω την καστανή ζάχαρη σε μέτρια φωτιά να λιώσει ανακατεύοντας μόλις λιώσει την κατεβάζω από την φωτιά
Ρίχνω το υπόλοιπο βραστό νερό με προσοχή γιατί πιτσιλάει ανακατεύοντας συνεχώς προσθέτω την γλυκόζη και την ζελατίνη. Αφήνω να κρυώσει καλά και να γίνει παχυρευστη σαν μέλι .
Τότε με απαλές κινήσεις καλύπτω την τούρτα και την αφήνω στο ψυγείο 3 ώρες να κρυώσει καλά και να σφίξει.Μετα ξεφορμαρω από το τσέρκι καλύπτω τα πλαινα με την κρέμα που έχω κρατήσει στόλιζω με τα καραμελωμένα φιστίκια. Στολισα με σοκολατάκια καραμελα σνικερς και λίγη λιωμένη κουβερτούρα
Η Συνταγή είναι από Αλεξάνδρα Κυριάκη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.