Συνταγές
Υπέροχο αγαπημένο και λαχταριστό καλοκαίρινο φαγάκι – Ιμάμ μπαϊλντί
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Sunday Lous – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
8 μέτριες μελιτζάνες μικρές φλάσκες
8 μέτρια ξερά κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
3/4 φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο
8 μεγάλες ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο ή 1κουταλιά της σούπας ξερό
αλάτι-πιπέρι
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζεστό νερό
Τριμμένο τυράκι για το τέλος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες και τις πλένουμε καλά. Με ένα μαχαίρι κάνουμε δύο σχισμές, όχι πολύ βαθιές, σε κάθε μελιτζάνα σχηματίζοντας ένα σταυρό ή κάνουμε μία κάθετη χαρακιά.
Τις αλατίζουμε μέσα στις σχισμές και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι για 30 λεπτά περίπου.
Στη συνέχεια τις πλένουμε και τις στίβουμε με τα χέρια να φύγει το νερό.
Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζουμε ελαφρά τις μελιτζάνες να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
Τις βγάζουμε από το τηγάνι και τις αφήνουμε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν από το λάδι τους.
Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε κατσαρολάκι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 8-10 περίπου λεπτά, ώσπου να μαραθούν και να γυαλίσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο και το σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις ντομάτες, το αλάτι και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 10 λεπτά, προσθέτοντας και λίγο ζεστό νερό, αν χρειασθεί. Στο τέλος ρίχνουμε το πιπέρι, το μαϊντανό, το δυόσμο και ανακατεύουμε.
Με ένα πιρούνι πατάμε το σημείο όπου έχουμε χαράξει τη μελιτζάνες, τις ανοίγουμε όσο μπορούμε περισσότερο και τις γεμίζουμε με το μείγμα των κρεμμυδιών.
Τις τοποθετούμε σε ένα ταψί, ρίχνουμε ανάμεσα τους και τη γέμιση, που τυχόν έχει περισσέψει, προσθέτουμε το νερό και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς Κελσίου φούρνο για 55-60 περίπου λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν οι μελιτζάνες και να μείνουν με το λάδι τους.
Αυτή τη φορά έβαλα από πάνω λεπτές φετούλες ντομάτας και στο τέλος από πάνω τυράκι (προαιρετικά)
Η Συνταγή είναι από Sunday Lous – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.