Συνταγές
Υπέροχη και παραδοσιακή συνταγή για μουσταλευριά με νεσεστε
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Metaxia Kokkinou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
Για 8 κούπες χυμό σταφυλιού, άσπρα και κόκκινα σταφύλια, 1 κούπα νεσεστε, μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη, στην μύτη του κουταλιού γαρύφαλλο σε σκόνη. Μου είχαν τελειώσει τα μασουράκια κανέλλα.
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι προς το τέλος, αφού δέσουμε την κρέμα. Αν τα σταφύλια όμως είναι πολύ γλυκά δεν βάζουμε καθόλου μέλι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφού σουρώσουμε το χυμό σταφυλιού σε ψιλό σουρωτήρι, προσθέτουμε και μισή κούπα νερό. Βράζουμε το μούστο για 5′, προσθέτουμε 1 φέτα προζυμενιο ψωμάκι, στο πάχος ενός δάκτυλου, το οποίο έδεσα μέσα σέ ένα τούλι από μπομπονιέρες.
Βράζουμε άλλα 7′, σβήνουμε την φωτιά και ξεχνάμε για 3 ώρες, μέχρι να έχει κρυώσει τελείως. Αφαιρώ το ψωμάκι και σουρώνουμε άλλη μια φορά αυτή την φορά με βαμβάκι.
Ρίχνουμε μέσα το νισεστε, κανέλα, γαρύφαλλο, και ανακατεύουμε συνέχεια σέ 8άρια με το δάρτη αυγού μέχρι να πήξει τελείως. Ρίχνω το μέλι, αφού αποσύρω από την φωτιά, ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε σε βαθιά πιατάκια αμέσως ή μπολάκια του παγωτού, για να μην μας κάνει κρούστα. Από πάνω έβαλα εγώ κοπανισμένο καρύδι και αμύγδαλο καθώς και κανέλα.
Άλλες φορές βάζω και καβουρδισμένο σουσάμι. Μου βγήκαν 5 μπολάκια. Τα δύο τα εξαφάνισαν αμέσως. Για όσους ενδιαφέρονται μπορούμε να βάλουμε την μουσταλευριά έξω στον ήλιο σκεπασμένο με σίτα, και αφήνουμε για κάποιες μέρες και γίνεται σαν το κυδωνόπαστο.
Όπως έκαναν κάποτε οι παλαιοί σέ μεγάλες ποσότητες μούστου και αποθήκευαν για το Χειμώνα.
Η Συνταγή είναι από Metaxia Kokkinou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.