Συνταγές
Υπέροχα μαλακά και πεντανόστιμα μπρέτζελ. Ιδανικά για το σχολείο των παιδιών μας και όχι μόνο
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Elena Psillia– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά:
1 1/2 κούπα χλιαρό νερό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κγ αλάτι
1 κσ ζάχαρη καστανή ή λευκή
1 κσ βουτυρο λιωμένο
3 3/4 – 4 κούπες αλεύρι γοχ
Χονδρό αλάτι για πασπαλισμα
Για το βράσιμο:
1/2 κούπα σόδα μαγειρική
9 κούπες νερό (2200ml)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Στο κάδο του μίξερ βάζουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, το λιωμένο βούτυρο και ανακατευουμε. Τοποθετούμε το γάντζο και σιγά σιγά προσθέτουμε τις 3 κούπες αλευρι. Προσθέτουμε σιγα σιγα και τα 3/4 της κουπας αλευρι μέχρι να μην κολλάει η ζυμη. Αν συνεχίζει να κολλάει προσθετετε με προσοχή 1/2 κουπα ακόμη *(σε εμενα δεν χρειαστηκε). Ζυμώνουμε στο μιξερ για 5 περιπου λεπτα. Πιέστε τη ζύμη με το δάχτυλο και εάν επανέρχεται ειναι ετοιμη να τη βγάλετε. Ζυμωστε για 2 λεπτά σε αλευρωμενη επιφανεια, σχημάτισε μια μπάλα, καλυψτε με μια πετσέτα και αφηστε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
Ετοιμάστε σε μια κατσαρολα το νερό με την σοδα.
Χωρίστε τη ζυμη σε 12 μπαλίτσες. Ξεκινήστε να πλάθετε τα πρετσελς. Ρολαρετε κάθε μπαλίτσα και φτιαξτε ενα κορδόνι 20-22εκ περίπου. Πιάστε τις δυο ακρες, σαν να σχηματίζεται ένας κύκλος, γυρίστε τις άκρες δυο φορές και φέρτε προς το μέρος σας (διαδικασία σε φωτογραφίες στο πρώτο σχόλιο), αυτή η διαδικασία για όλα τα πρετσελς.
Βραστε το νερό με τη σόδα. Μολις φτάσει σε σημείο βρασμού βαζετε ενα με δυο πρετσελ τη φορά να βρασουν ΜΟΝΟ για 20 δεύτερολεπτα, διαφορετικά θα έχουν μεταλλική γευση.
Τα βγαζετε και αφού στραγγιξουν καλα απο το νερο, τα τοποθετειτε σε ταψια με αντικολλητικό χαρτι. Πασπαλιζετε με χονδρό αλάτι.
Ψήνεται σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, αέρα για 15 λεπτά. Βγάζετε και τρώτε ζεστά. Μπορείτε να τα αποθηκεύσετε για 3 μέρες, παραμένουν μαλακά.
Η Συνταγή είναι από Elena Psillia – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.