Connect with us

Πιτες

Τυρόπιτα με Παραδοσιακό Φύλλο

Published

on

DSC06953

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Συνταγή από stellamark.blogspot.gr

Υλικά για το φύλλο {μεγάλο ταψί}

  • 3 νεροπότηρα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 νεροπότηρο χλιαρό νερό + 1/2 επιπλέον
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 1/4 της κούπας ελαιόλαδο
  • 1 πλάκα Βιτάμ για άλειμμα

Για τη γέμιση

  • 1 γιαούρτι αγελάδας
  • 4-5 αβγά
  • 1/4 της κούπας γάλα
  • 400 γρ. φέτα
  • μια τσιμπιά αλάτι
  • 2-3 κ.σ. λιωμένο βιτάμ

Εκτέλεση
Προετοιμάζουμε τα υλικά και τα σκεύη μας. Λιώνουμε το Βιτάμ σ’ ένα μικρό βαθύ μπολ και μαζί έχουμε το πινέλο μας. Σε δυο ρηχά πιάτα στρώνουμε δυο μεγάλα φύλλα αλουμινόχαρτο και βάζουμε στην άκρη. Καθαρίζουμε τον πλάστη και το πλαστήρι μας. Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Χτυπάμε ελαφρώς τα αβγά, προσθέτουμε το γιαούρτι, το γάλα, το βιτάμ και τη φέτα σε τρίμματα. Αν η φέτα μας είναι αλμυρή μπορούμε να παραλείψουμε το αλάτι. Βουτυρώνουμε καλά το ταψί μας.


Ρίχνουμε τα 4 πρώτα υλικά μας {μόνο το 1 νεροπότηρο για αρχή και αν είναι στεγνή η ζύμη προσθέτουμε το επιπλέον, σιγά-σιγά} σε μια μεγάλη λεκάνη και πλάθουμε  έντονα για 4′-5′ μέχρι να πάρουμε μια ελαστική ζύμη που κολλάει ελαφρώς στα χέρια. Σκεπάζουμε και αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για 15′.
 Βγάζουμε τη ζύμη από τη λεκάνη, την τοποθετούμε στο πλαστήρι  και πλάθουμε ξανά 2 με 3 φορές.

Χωρίζουμε τη ζύμη με τη βοήθεια ενός μαχαιριού σε μικρές μπαλίτσες, 12 μπαλίτσες για τη βάση και 10 για να καλύψουμε τη γέμιση. Οι μπαλίτσες μας πρέπει να είναι σκεπασμένες καθ όλη τη διάρκεια με μια νωπή πετσέτα για να μη ξεραθεί η επιφάνεια τους.

Παίρνουμε μια, μια μπαλίτσα {η Φλωρινιώτικη ντόπια ονομασία είναι “πουπτσίνα”}, αλευρώνουμε τοπικά μαζί και τη μπαλίτσα, την πατάμε απαλά με την παλάμη μας και ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη σε μικρά φύλλα, με διάμετρο  περίπου 15cm.

Όταν ανοίγουμε τη μπαλίτσα σε φύλλο, την περιστρέφουμε κάθε φορά και μαζί “σέρνουμε” από κάτω της την περίσσεια του αλευριού. Προσπαθούμε τα φύλλα να είναι διαμετρικά ίσα μεταξύ τους.

Με τη βοήθεια ενός πινέλου μαγειρικής βουτυρώνουμε την επιφάνεια του σχηματισμένου πλέον φύλλου μας και πάνω του τοποθετούμε το επόμενο και ούτω καθεξής μέχρι να τοποθετήσουμε και τα 12 φύλλα το ένα πάνω στο άλλο. Το τελευταίο φύλλο το κάνουμε λίγο μεγαλύτερο και σκεπάζουμε μ’ αυτό τα υπόλοιπα αλλά δεν το βουτυρώνουμε. Βάζουμε τη στοίβα μας αυτή στο πιάτο με το αλουμινόχαρτο, καλύπτουμε και τοποθετούμε στο ψυγείο. Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και με τις υπόλοιπες μπαλίτσες μας.

Μετά από 30′ περίπου βγάζουμε από το ψυγείο την πρώτη στοίβα που σχηματίσαμε {τη βάση δηλαδή}, αφαιρούμε από το αλουμινόχαρτο και βάζουμε στο αλευρωμένο πλαστήρι μας. Σχηματίζουμε με τα δάχτυλα των χεριών μας επιφανειακές τρύπες, αλευρώνουμε και αρχίζουμε το άνοιγμα του φύλλου με τον πλάστη μας για να σχηματίσουμε ένα μεγάλο και ενιαίο πλέον φύλλο.

Το φύλλο αυτό που θα τοποθετήσουμε στη βάση του ταψιού μας το ανοίγουμε για να καλύψει επαρκώς και τα πλαϊνά του. Στρώνουμε το φύλλο στο ταψί μας με τη βοήθεια του πλάστη μας, το βουτυρώνουμε και αφού ανοίξουμε το δεύτερο φύλλο μας προσθέτουμε τη γέμιση.

Το δεύτερο φύλλο το ανοίγουμε περίπου όσο είναι το ταψί μας, το τυλίγουμε στον πλάστη και το τοποθετούμε πάνω στη γέμιση με ζιγκζαγκοτές κινήσεις.

Βουτυρώνουμε τα πλαϊνά της ζύμης, κολλάμε τις άκρες του πάνω φύλλου στη βάση του κάτω {πάνω ακριβώς από τη γέμιση} και σχηματίζουμε τον κόθορο.
Βουτυρώνουμε καλά την επιφάνεια της πίτας μας {με βοηθάει η Ειρηνούλα μου, η οποία μάλιστα ανοίγει και φύλλο} και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200c για περίπου 3 τέταρτα της ώρας. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος παρακολουθούμε εάν φουσκώσει η ζύμη  μας {καλή ένδειξη}. Σ’ αυτή τη περίπτωση τρυπάμε προσεκτικά την επιφάνεια με ένα πιρούνι να ξεφουσκώσει.

Η συγκεκριμένη μέθοδος παρασκευής σπιτικού φύλλου μπορεί να είναι λίγο κουραστική αλλά το αποτέλεσμα ανταμείβει στο έπακρο. Το φύλλο γίνεται απίστευτα τριφτό και κρατσανιστό.  Σας παροτρύνω να τη δοκιμάσετε και μη σας αποθαρρύνει το χρονοβόρο του θέματος.

Καλή μας όρεξη.   
Η πίτα αυτή μπορεί να καταψυχθεί είτε ψημένη {τα κομμάτια που περίσσεψαν τα τυλίγουμε ένα, ένα σε πλαστική μεμβράνη και μετά όλα μαζί τα τοποθετούμε στην ειδική για την κατάψυξη σακούλα} είτε άψητη {αντί να τη φουρνίσουμε, καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο, το βάζουμε στην κατάψυξη και όταν έρθει η ώρα για ψήσιμο η πίτα πάει κατευθείαν στο φούρνο χωρίς να την αποψύξουμε απλά θα χρειαστεί λίγη ώρα παραπάνω να ψηθεί}. Όσο για τη γέμιση αυτή μπορεί να γίνει με ότι τραβάει η όρεξη μας, νηστίσιμη ή αρτύσιμη.  

Βρείτε κι άλλες νόστιμες συνταγές στο https://stellamark.blogspot.gr
Συνταγές3 εβδομάδες ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τέτοιους λουκουμάδες πού να τους βρεις!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τι μυρωδάτο και καλομαγειρεμένο φαγητό! Σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές14 ώρες ago

Ντολμαδάκια γιαλαντζί από τα χεράκια μας με φρέσκα αμπελόφυλλα

Συνταγές16 ώρες ago

Τα πιο νόστιμα και αφράτα τσουρέκια – απλά εξαφανίστηκαν !

Συνταγές18 ώρες ago

Βουτηρένια κουλουράκια κουνελάκια πεντανόστιμα – μοσχομύρισε το σπίτι

Συνταγές20 ώρες ago

Φτιάξτε μια νόστιμη πιπερόπιτα με ζουμερή γέμιση και γεμάτη αρώματα

Συνταγές20 ώρες ago

Φλωρεντίνες αμυγδάλου στα γρήγορα, νηστίσιμες ή μή. Τις αγαπάμε για την γεύση και την απλότητα τους!

Συνταγές22 ώρες ago

Γλυκό κουταλιού περγαμόντο με φρέσκα φρούτα εποχής

Συνταγές24 ώρες ago

Νηστίσιμοι Πατατοκεφτέδες – το τέλειο ορεκτικό για κάθε οικογενειακό τραπέζι

Συνταγές2 ημέρες ago

Φλαούνες με αφράτη ζύμη με πολλά αρώματα – κουλουράκια (με ελαιόλαδο,ζάχαρη ,κανέλα και μέλι) ,ελιόπιτες και χαλουμωτές τυλιχτές!

Συνταγές2 ημέρες ago

Χαλαλι ο κόπος – τσουρέκια αφρός νηστίσιμα με σοκολάτα λιωμένη.

Συνταγές2 ημέρες ago

Νοστιμότατες ψητές σουπιές με πατάτες σαλάτα – Ένα πάρα πολύ νόστιμο και ελαφρύ, φαγητό!

Συνταγές2 ημέρες ago

Έτοιμα τα μπισκότα πορτοκαλιού χωρίς τύψεις..

Συνταγές2 ημέρες ago

Έτσι θυμάμαι τη γιαγιά να το κάνει– συνταγή για μαλακό αρνάκι φρικασέ που όλοι μας λατρεύουμε

Συνταγές2 ημέρες ago

Μοσχομύρισε το σπίτι και φέτος, έτοιμα τα ατομικά τσουρέκια μας!

Συνταγές2 ημέρες ago

Ωραιότατο, μεζεκλίδικο φαγητό – θράψαλα κρασάτα με κρεμμύδι και ελιές

Συνταγές3 ημέρες ago

Υπέροχα τσουρέκια, αφράτα και σίγουρα πολύ νόστιμα.

Συνταγές3 ημέρες ago

Καλό και ευλογημένο Πάσχα να έχουμε με υγεία, αγάπη, ευημερία και οικογενειακή γαλήνη

Συνταγές3 ημέρες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές3 ημέρες ago

Τι ωραία πρόταση !! Θεϊκός χαλβάς σιμιγδαλένιος με κουβερτούρα και κράνμπερι

Συνταγές3 ημέρες ago

Αυτή είναι η απόλυτη τηγανιά μανιταριών! Θα την φτιάχνω συνέχεια!

Συνταγές3 ημέρες ago

Ελάτε να ετοιμάσουμε το πιο λαχταριστό αρνί τυλιχτό για το πασχαλινό σας τραπέζι

Συνταγές3 ημέρες ago

Υπέροχοι κολοκυθοκεφτέδες φούρνου, πεντανόστιμοι και λαχταριστοί

Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραίο και δροσερό γιαουρτογλυκό

Συνταγές4 ημέρες ago

Χωρίς καλιτσούνια Πάσχα δε νοείται !

Συνταγές4 ημέρες ago

Τα πιο νόστιμα βουτηρένια τραγανά τυροπιτάκια κουρού που λιώνουν στο στόμα

Συνταγές4 ημέρες ago

Πολύ ωραία αφράτα και νοστιμότατα τηγανοψωμάκια νηστίσιμα με ελιές! Τ

Συνταγές4 ημέρες ago

Ωραιότατη σπιτική πραλίνα σοκολάτας

Συνταγές4 ημέρες ago

Αχ τι ωραίο δείχνει! Χταπόδι με μανιτάρια και πατάτες λεμονάτο στο φούρνο

Συνταγές4 ημέρες ago

Τσουρέκι μόνο με προζύμι, χωρίς μαγιά και γίνεται καλύτερο από κάθε άλλη φορά.

Συνταγές5 ημέρες ago

Ότι πρέπει για τις ημέρες νηστείας – λαχταριστά και πεντανόστιμα νηστίσιμα πιτάκια με λαχανικά και ελιές

Συνταγές5 ημέρες ago

Χαλβάς Αιτωλοακαρνανίας! Νηστίσιμος, παραδοσιακός και πολύ νόστιμος!

Exit mobile version