Συνταγές
Τραγανά μελομακάρονα χωρίς σιρόπι, αλλά αλειμμένα με ωμό μέλι
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Νόστιμη συνταγή από ” Metaxia Kokkinou- ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”
Υλικά
2 φλυτζανακια του καφέ ελαιόλαδο και σπορελαιο ένα καί ένα
Μισό πορτοκάλι το χυμό του, και ξύσμα από 1 πορτοκάλι , 1 μανταρίνι και μισό λεμόνι . 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική την οποία ανακατεύουμε τους χυμούς μέσα στην λεκάνη μας διότι αφριζει
1 κουταλιά της σούπας μέλι μέσα στην ζύμη και 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη, εγώ έβαλα ζάχαρη καρύδας
1 σφηνακι κονιάκ
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα, μισό κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο, 1 βανίλια
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι ολικής άλεσης, 1 κουταλιά της σούπας σιμιγδάλι ψιλό, 1 κουταλάκι του γλυκού μπεικιν παουντερ, μια τσιμπια αλάτι, και το υπόλοιπο αλεύρι φαρίνα κόκκινη το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, όσο πάρει σιγά σιγά το ρίχνουμε μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη που να μην μας κολλάει όμως στα χέρια μας. Και το σπουδαιότερο, 1 φλυτζάνι του τσαγιού μέσα στην ζύμη καρύδια και αμυγδαλοψιχα χωρίς την φλούδα περασμένα από το μουλτι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Όλα τά υλικά τά ανακατεύουμε στην αρχή με 1 κουταλι, ύστερα βάζουμε τά χέρια μας για να φτιάξουμε την ζύμη μας. Όχι ζύμωμα. Ίσα να σμίξουν όλα τα υλικά μαζί. Παίρνουμε σάν καρυδάκι ζυμαρακι, φτιάχνουμε τά μελομακάρονα σέ ότι σχέδιο θέλουμε. Εγώ τά τρυπάω και με μια οδοντογλυφίδα για να ψηθούν καλύτερα μέσα. Και να ισχωρει το μέλι. Ψήνουμε στους 170 στις αντιστάσεις για 30′ να γίνουν με την ησυχία τους.
Όταν τά βγάζουμε από το φούρνο καυτά τά αλείφω με ωμό μέλι ένα ένα, και από μισό καρύδι στο κάθε ένα, και από λίγο κανελογαρυφαλο έξτρα από πάνω. Πήγαινε και λίγο καβουρδισμενο σουσάμι αλλά μου είχε τελειώσει.
Νόστιμη συνταγή από ” Metaxia Kokkinou- ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”
Δες ακόμη μια πεντανόστιμη συνταγή για νερατζι και πορτοκάλι μαζί γλυκό του κουταλιού
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για 10 νερατζια και 2 πορτοκάλια καθαρό βάρος 2 κιλά. Αφού βγαλουμε βέβαια τίς ψυχες από τά νερατζια, στα πορτοκάλια όχι την ψίχα. Επίσης δεν τά εξησα αυτή την φορά. Και κατά περίεργο τρόπο έγινε πολύ ωραίο το γλυκό.
Τά έκοψα σέ φέτες τά νερατζια καθώς και τά πορτοκάλια. Αν δουμε κανένα κουκούτσι τό αφαιρώ και χοντρές ίνες. Πολύ καλό πλύσιμο. Ξεπικριζω για 5 φορές σέ κατσαρόλα με νερό που βράζει από 1-2′ την κάθε φορά. Και ενδιάμεσα ξέπλυμα με κρύο νερό στο σουρωτηρι.
Άφηνουμε μια νύχτα μέσα στην κατσαρόλα με κρύο νερό και το πρωί ξανά σουρωτηρι καλό στραγγιγμα, και τώρα βαζουμε στην κατσαρόλα 2 κιλά ζάχαρη, καστανή ζάχαρη είχα. Και 1 κιλό νερό.
Τά νερατζια τά έκοψα σέ φετουλες με ένα εργαλείο και τά πορτοκάλια τά χοντροφλουδα κομμένα στα 6 κομμάτια. Μόλις κοχλάσει το σιρόπι για 7′ τά ρίχνω μέσα και αφήνουμε να βράσουν για 7′. Σβήνω την φωτιά , και τά αφήνω μέχρι να κρυώσει το γλυκό τελείως.
Ύστερα από 6-7 ώρες ξαναβραζω το γλυκό , βέβαια ξαφρίζουμε παράλληλα με την Τρυπητή. Αυτή τη φορά για 10′ βράσιμο σέ μέτρια προς σιγανή φωτιά , γιατί φουσκώνει ο αφρός, και μόλις δω ότι έγινε, ρίχνουμε μέσα 1 βανίλια και το χυμό από 1 λεμόνι .
Σβήνουμε την φωτιά και αφήνουμε εκεί για 10′. Γεμίζουμε τά αποστειρωμενα βαζακια όπως είναι καυτό το γλυκό, βάζουμε τά καπάκια τους και γυρίζουμε ανάποδα και τουμπα πού λένε τά βαζακια μέχρι να κρυώσουν τελείως για να τά βάλουμε στα ίσια τους.
Νόστιμη συνταγή από ” Metaxia Kokkinou- ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”