Συνταγές
Σπανακοπιτάκια Ολικής Άλεσης με Χυμό Πορτοκάλι
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η συνταγή είναι από Dimitris Sipidias – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά
Για την ζύμη
-200 ml. λάδι (3/4 κούπας) ή (100 ml. αραβοσιτέλαιο, 100 ml. ελαιόλαδο)
-200 ml. φρέσκο χυμό πορτοκάλι (3/4 κούπας)
-500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή μισό μισό με ολικής
-1 φακελάκι baking powder (15 γρ.)
-μισό κτγ. αλάτι
Για το ζαχαρόνερο
-1/4 κούπας νερό ανακατεμένο με 2 κτσ. ζάχαρη
Για την γέμιση
-1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
-1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
-αλάτι, πιπέρι, πάπρικα γλυκιά, ρίγανη
-1 πρέζα κανέλα
-1 κιλό σπανάκι
-1 κτγ. ρύζι νυχάκι (για να τραβήξει τα υγρά)
-1 ντομάτα κομμένη σε κύβους
-1 πρέζα ζάχαρη
-μαϊντανό, άνηθο και δυόσμο ψιλοκομμένο
-σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για την γέμιση
Σοτάρουμε το ξερό, το φρέσκο κρεμμύδι και το σκόρδο.
Προσθέτουμε την ντομάτα και την ζάχαρη, το σπανάκι, και το ρύζι, αλατίζουμε και κλείνουμε το καπάκι να μαραθεί και να πιεί τα υγρά του.
Το ρύζι, θα κάνει την γέμιση πιο μελωμένη. Αν χρειαστεί θα προσθέσουμε λίγο νερό για να φουσκώσει.
Στο τέλος βάζουμε τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά.
Για την ζύμη
Ανακατεύουμε το λάδι, με τον χυμό πορτοκαλιού.
Προσθέτουμε το αλεύρι,το baking powder και το αλάτι.
Ζυμώνουμε να γίνει μια μαλακιά ζύμη και βάζουμε 20 λεπτά στο ψυγείο.
Πλάθουμε σε 12 μπαλάκια.
Βάζουμε στο κάθε ένα μια κουταλιά γέμιση και κλείνουμε σε μισοφέγγαρο.
Πατάμε τις άκρες με ένα πιρούνι για να κλείσουν.
Αλείφουμε με ζαχαρόνερο πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 20 έως 25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Βγαίνουν πολύ αφράτα και πεντανόστιμα.
Η συνταγή είναι από Dimitris Sipidias – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.