Συνταγές
Θα ήθελα ένα μεγάλο κομμάτι! Σιροπιαστή καρυδόπιτα εύκολα και γρήγορα με καρύδια από πάνω μέχρι κάτω!
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Εκτέλεση είναι από Fotini Mourtou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά
7 μεγάλα αυγά
200 γρ. ζάχαρη
250 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
50 γρ. ηλιέλαιο
Στερεά υλικά
230 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
50 γρ. αλεύρι μαλακό
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1½ κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
30 γρ. κακάο
2 βανίλιες
1 πρέζα/ες αλάτι
Για το σιρόπι
500 γρ. νερό
500 γρ. ζάχαρη
1/2 λεμόνι χυμό και φλούδα
2 κ.σ. κονιάκ.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C, στον αέρα.
Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα στερεά υλικά, το ψιλό σιμιγδάλι, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το κακάο, την κανέλα, το αλάτι, τις βανίλιες, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και με το σύρμα ανάδευσης τα ανακατεύουμε. Τα αφήνουμε στην άκρη.
Στον κάδο του μίξερ με το σύρμα–φουέ ανάδευσης, βάζουμε τη ζάχαρη και τα αυγά. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να τριπλασιαστούν σε όγκο.
Συνεχίζουμε για 7-8 λεπτά περίπου το χτύπημα, ώσπου να γίνει το μείγμα κρέμα αφράτη, πυκνή με σατινέ υφή.
Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε τα στερεά υλικά στα χτυπημένα αυγά. Τα αναδιπλώνουμε με απαλές κινήσεις, με μαλακή σπάτουλα.
Προσθέτουμε τα καρύδια και το ηλιέλαιο και αναδιπλώνουμε απαλά το μείγμα.
Προαιρετικά ρίχνουμε 125 γραμ. ψιλοκομμένη σοκολάτα και αναδιπλώνουμε απαλά.
Αδειάζουμε την καρυδόπιτα σε βουτυρωμένο σε μακρόστενο ταψί 25Χ35 εκ. ή στρογγυλό ταψί με διάμετρο 32 εκ..
Ισιώνουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια.
Ψήνουμε την καρυδόπιτα στους 170°C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για 40′.
Δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου, αν δεν περάσει ο χρόνος ψησίματος.
Αφήνουμε την καρυδόπιτα να κρυώσει τελείως.
Σιροπιαστή Καρυδόπιτα εύκολη και αφράτη
Για το σιρόπι
Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και τη φλούδα λεμονιού σε μικρή κατσαρόλα.
Ανακατεύουμε μία φορά τα υλικά και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 4 – 5′ μετρώντας το χρόνο από την ώρα που θα πάρει βράση.
Αν βράζετε σε χαμηλή φωτιά θέλει 5 λεπτά, ενώ αν βράζετε σε δυνατή θέλει 3 λεπτά.
Αφήνουμε το σιρόπι να γίνει χλιαρό για 15′.
Σιροπιάζουμε την κρύα καρυδόπιτα ρίχνοντας λίγο λίγο το σιρόπι.
Αφήστε τη σιροπιαστή καρυδόπιτα να κρυώσει τελείως και μετά κόψτε τη σε κομμάτια.
Αν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε επικάλυψη σοκολάτας και να τη στρώσετε πάνω στη σιροπιασμένη καρυδόπιτα.
Προαιρετική επικάλυψη
Βάζουμε σε ένα μπολ 200 γραμ. ψιλοκομμένη σοκολάτα.
Βράζουμε 150γραμ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά) και μόλις αρχίσει να φουσκώνει περιχύνουμε τη σοκολάτα.
Ανακατεύουμε με μαλακή σπάτουλα να γυαλίσει, να πυκνώσει, να γίνει βελούδινη.
Έπειτα περιχύνουμε την καρυδόπιτα και αφήνουμε να σταθεί και να στερεοποιηθεί.
Τέλος, πασπαλίζουμε με καρύδια τριμμένα ή κομμάτια καρυδιού.
ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΏ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ.
Η Εκτέλεση είναι από Fotini Mourtou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.