Συνταγές
Νόστιμο, τραγανό και αφράτο συγχρόνως! Δοκιμάστε πιτσοφραντζόλα με προζύμι
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Margarita Kariwtou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά:
* Ζύμη :
150 γρ.φυσικό προζύμι
220 γρ.χλιαρό ( όχι καυτό) γάλα πλήρες λιπαρών
100γρ. σπορέλαιο (έβαλα 120γρ. ελαιόλαδο)
1 αυγό
25 γρ.ζάχαρη
540-550 γρ.αλεύρι γ.ο.χ
8 γρ.αλάτι
* Μείγμα επάλειψης:
1κσ ελαιόλαδο
1 κσ γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
Εκτέλεση:
Διαλύουμε το προζύμι στο χλιαρό γάλα!
Προσθέτουμε το λάδι, το αυγό ελαφρά χτυπημένο ,την ζάχαρη και αναμειγνύουμε
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, μέχρι νά πάρω μια αρκετά μαλακή ζύμη ,που να κολλάει λίγο στα χέρια και τέλος το αλάτι
Δουλεύουμε λίγο την ζύμη μέχρι να γίνει ομοιογενής και να μην κολλάει
Βάζουμε την ζύμη σε ένα ευρύχωρο μπώλ, σκεπάζω με μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 2 -3 ώρες ,ώστε να ξεκινήσει η ενέργεια του προζυμιού
Την βάζουμε στο ψυγείο και την αφήνουμε 8 έως και 20 ώρες ακόμα
Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο και αφήνουμε 2 ώρες , ώστε να επανέλθει σε θερμοκρασία δωματίου
Χωρίζουμε στα δύο την ζύμη, ανοίγουμε δυο παραλ/μα φύλλα, απλώνουμε τριμμένη ντομάτα στον τρίφτη ή κέτσαπ ανακατεμένη με λίγη μουστάρδα και λίγο ελαιόλαδο, βάζουμε υλικά πίτσας της αρεσκείας μας ( πιπεριά πράσινη και κόκκινη, κίτρινα τυριά , πάριζα η γαλοπούλα , μπέϊκον , η ότι άλλο μας αρέσει ) , κλείνουμε σε φαρδύ ρολλό , το τοποθετουμε στο ταψί με την ραφή προς τα κάτω, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσουν 20-30 λ.
Αλείφουμε με το μείγμα επάλειψης
Ψήνουμε στον αέρα στους 180 β για 35-40 λ.
Η Συνταγή είναι από Margarita Kariwtou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.