Συνταγές
Πεντανόστιμη Τάρτα με μανιτάρια και καρύδια της Βίκυς Κουμάντου
Υλικά Για ταρτιέρα 18Χ28 Για τη γέμιση 250 γρ μανιτάρια – ολόκληρα μικρά λευκά, ή τεμαχισμένα, όποιου είδους 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο ¼ κουταλιά γλυκού αλάτι 2 κουταλιές σούπας λιαστό κρασί ή γλυκό μοσχάτο 100ml κρέμα γάλακτος 15% (ή γάλα) 2 αυγά μεγάλα 70 γρ μπλέ τυρί 1 κουταλιά σούπας πράσινο κρεμμυδάκι φρέσκο, σε ροδέλες […]
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Υλικά
Για ταρτιέρα 18Χ28
Για τη γέμιση
- 250 γρ μανιτάρια – ολόκληρα μικρά λευκά, ή τεμαχισμένα, όποιου είδους
- 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- ¼ κουταλιά γλυκού αλάτι
- 2 κουταλιές σούπας λιαστό κρασί ή γλυκό μοσχάτο
- 100ml κρέμα γάλακτος 15% (ή γάλα)
- 2 αυγά μεγάλα
- 70 γρ μπλέ τυρί
- 1 κουταλιά σούπας πράσινο κρεμμυδάκι φρέσκο, σε ροδέλες λεπτές
- Γλυκειά πάπρικα, για χρώμα
Για τη γρήγορη ζύμη τάρτας
- 100ml νερό
- 50ml βούτυρο
- 50ml ελαιόλαδο
- ¼ κουταλιά γλυκού αλάτι
- 250γρ αλεύρι μαλακό
- 10γρ baking powder
- 20 γρ καρύδια, σε ψιλά κομμάτια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Ετοιμάστε τη ζύμη
Βάλτε σε κατσαρολάκι να ζεσταθεί το νερό, το λάδι και το βούτυρο. Σβήστε τη φωτιά. Προσθέστε το αλάτι, τα καρύδια και το αλεύρι με το baking powder, όλο μαζί. Με ένα κουτάλι ανακατέψτε όσο χρειάζεται για να βραχεί το αλεύρι και να γίνει μια μπάλα. Βγάλτε τη ζύμη στον πάγκο της κουζίνας.
Ετοιμάστε την τάρτα
Απλώστε τη ζύμη με τα χέρια μέσα στην ταρτιέρα, ώστε να καλύψει τα τοιχώματα. Εναλλακτικά, απλώστε την με τα χέρια πάνω στον πάγκο στο μέγεθος της ταρτιέρας, τυλίξτε την σαν πούρο και μεταφέρετέ την στην ταρτιέρα, για να είστε σίγουροι πως έχει ανοίξει με ίδιο πάχος παντού. Τρυπήστε με πηρούνι τη βάση. Καλύψτε με αντικολλητικό χαρτί και γεμίστε με ξερά όσπρια. Ψήστε για 15 λεπτά. Αφαιρέστε το χαρτί και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά.
Ετοιμάστε τη γέμιση
Όσο ψήνεται η θήκη της τάρτας, ετοιμάστε τα μανιτάρια. Αν θέλετε ιδιαίτερη εμφάνιση, διαλέξτε όσα μικρά, λευκά μανιτάρια χωρά η τάρτα και χρησιμοποιείστε μόνο τα καπελάκια. Αφαιρέστε τα ποδαράκια και κρατείστε τα για άλλη χρήση. Αν όχι, τότε κόψτε σε κυβάκια όποια μανιτάρια έχετε.
Σωτάρετε τα μανιτάρια με το ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά, να πάρουν χρώμα. Ελαττώστε τη φωτιά, προσθέστε το αλάτι, σβήστε με το κρασί και αφήστε τα να χάσουν την υγρασία τους και να γλασαριστούν, ανακατεύοντας τακτικά.
Χτυπήστε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος, με ένα πηρούνι, να ομογενοποιηθούν. Σουρώστε το μίγμα. Βγάλτε την τάρτα από το φούρνο. Τακτοποιείστε τα καπελάκια των μανιταριών. Σκορπίστε κομματάκια τυρί ανάμεσα. Ρίξτε το μίγμα των αυγών, ανάμεσα στα μανιτάρια. Απλώστε τις ροδέλες φρέσκου κρεμμυδιού και πασπαλίστε τόπους-τόπους με την πάπρικα.
Ψήστε την τάρτα
Ψήστε στο φούρνο για 20λεπτά μέχρι να γίνει σταθερή η κρέμα.
Αν οι άκρες της τάρτας έχουν πάρει ήδη χρώμα, καλύψτε τις -πριν ψήσετε την κρέμα- με λωρίδες αλουμινόχαρτου.
Αντι για μπλε τυρί, μπορείτε να βάλετε φέτα, πράσινο κρεμμύδι και ροδέλες κόκκινης πιπεριάς.
Περισσότερα στο : tastefull