Συνταγές
Πολύ ωραία ιδέα και πιο εύκολη από το να τυλίγουμε έναν έναν τον κάθε λαχανοντολμά
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Ekaterini Tsiflaidou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Συνταγή και εκτέλεση για Λαχανοντολμά στην φόρμα του κέικ.
Για την μεγάλη φόρμα θέλει τα παρακάτω υλικά, για την μακρόστενη που είναι πιο μικρή θέλει ακριβώς τα μισά υλικά.
Διαδικασία λάχανου:
Αγόρασα ένα ωραίο μεγάλο λάχανο στρογγυλό για να έχω μεγάλα φύλλα έκοψα το κοτσάνι στην μέση και έτσι ελευθέρωσα τα φύλλα. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα έβαλα τέσσερα λίτρα ζεστό νερό με λίγο αλάτι σε σιγανή εστία και μόλις άρχισε να βράζει έβαζα τρία φύλλα μέσα για τρία λεπτά να μαλακώσουν λίγο και με μια τρυπητή κουτάλα τα έβγαζα στο σουρωτήρι που το είχα μέσα σε ένα γυάλινο βαθύ μπολ να στραγγίσουν.
Μπορούμε να το βάλουμε και ολόκληρο αν θέλουμε αλλά εμένα με αρέσει αυτή η διαδικασία. Τα άφησα στην άκρη να κρυώσουν λίγο.
Το νερό που περίσσεψε από την κατσαρόλα το κράτησα θα το χρειαστώ αργότερα.
Διαδικασία κιμά:
Σε ένα μεγάλο μπολ έβαλα λίγο ελαιόλαδο, δύο κόκκινα κρεμμύδια και δύο φρέσκα ψιλοκομμένα, έριξα τον ανάμεικτο 500 γραμμάρια κιμά και 350 γραμμάρια ρύζι, (εγώ παίρνω Καρολίνα για ριζότο μου αρέσει πιο πολύ), έριξα αλάτι, πιπέρι, κύμινο, δυόσμο, ρίγανη, ψιλοκομμένο μαϊντανό και τα ζύμωσα καλά.
Πήρα την φόρμα του κέικ έστρωσα μια σειρά φύλλα που έκοψα λίγο τα κοτσάνια τους και έστρωσα ακόμα μια σειρά, έτσι ώστε να εξέχουν και από τις δυο μεριές, έβαλα την μισή γέμιση μέσα πήρα με μια κουτάλα νερό από την κατσαρόλα που έβρασα πιο μπροστά τα φύλλα και έριξα πάνω στην γέμιση δυο κοφτές κουτάλες, σκέπασα πάλι με φύλλα την γέμιση και έβαλα την υπόλοιπη πάνω και ξανά έριξα τώρα μια κουτάλα νερό.
Σκέπασα καλά με τα υπόλοιπα φύλλα μου έριξα λίγο λάδι και δυο ποτήρια νερό από την κατσαρόλα, (αν το θέλετε πιο σπυρωτό το ρύζι σας μην βάλετε αυτές τις κουτάλες νερό).
Το σκέπασα με λαδόκολλα και πάνω αλουμινόχαρτο και το έβαλα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά.
Μετά έβγαλα το αλουμινόχαρτο, την λαδόκολλα, και το άφησα για ένα τέταρτο ακόμα να πάρει λίγο χρώμα από πάνω. Εσείς θα δείτε πως ψήνει ο φούρνος σας.
Το άφησα να μισοκρυώσει, πλάγιασα την φόρμα για να βγάλω τυχόν ζουμιά αλλά δεν είχε πολλά.Έβαλα την πιατέλα μου πάνω και την αναποδογύρισα.
Διαδικασία σάλτσας:
Έστιψα δυο λεμόνια, έβαλα μέσα μια κτσ. νισεστέ και το ανακάτεψα καλά.
Έσπασα δυο αυγά και τα έβαλα στο μούλτι να πάρουν μια γύρα και έριξα τα λεμόνια νισεστέ να ενωθούν.
Σε ένα κατσαρολάκι έβαλα ένα ποτήρι νερό από την κατσαρόλα και το μίγμα με τα αυγά, αλάτι, πιπέρι και τα σιγόβραζα ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πήξει λίγο η σάλτσα μου.
Μετά έριξα λίγη σάλτσα πάνω στον λαχανοντολμά και άφησα για το κάθε κομμάτι που σέρβιρα.
Αν θέλουμε πιο πηχτή σάλτσα βάζουμε πιο πολύ νισεστέ, κανονικά είναι για κάθε ποτήρι νερό μία κουτάλια της σούπας.
Η Συνταγή είναι από Ekaterini Tsiflaidou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.