Συνταγές
Εκπληκτικό φαγάκι ,λαχανοντολμάς της τεμπέλας σε πήλινη γάστρα
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Stella Emmanouil-ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ!!!!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ!!!!!!”
Υλικά:
Ένα αφράτο Λάχανο περίπου 2,5 κιλά
600 γρ κιμά (μοσχαρίσιο)
Μισό ματσάκι μαϊντανό
1,5 φλυτζάνι τσαγιού ρύζι Καρολίνα
3 μεγάλα κρεμμύδια
Αλάτι
Πιπέρι
1φλ τσαγιού νερό
Κρεμά Αυγολέμονο:
2 αυγά
2 λεμονιά(μπορείτε και 1 απλά να προσθέσετε στο πιάτο σας)
1κ.γ κορν φλαουρ
Εκτέλεση:
Σε μια μεγάλη βαθιά κατσαρόλα βάζουμε νεράκι λίγο πιο πάνω από τη μέση και το αφήνουμε σχεδόν να έρθει σε σημείο βρασμού. Αφού έχουμε αφαιρέσει τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου και όσο μπορούμε το κοτσάνι, το βάζουμε ανάποδα μέσα στην κατσαρόλα, με το κοτσάνι προς τα πάνω. έπειτα τα ζεματάμε ίσα ίσα να μαλακώσουν, τα βγάζουμε ένα ένα με το πιρούνι και τα τοποθετούμε μέσα σ ένα σουρωτήρι. Ετοιμάζουμε και τη γέμιση, τσιγαρίζουμε καλά το κρεμμύδι ώσπου να μαλακώσει, ρίχνουμε τον κιμά τον οποίο σοτάρουμε
Έπειτα προσθέτουμε τον μαϊντανό ,το ρυζάκι, αλατάκι και πιπέρι. Βάζουμε κι ένα φλυτζάνι του τσαγιού νερό για να έχει υγρασία, μην είναι στεγνή η γέμιση.
Ρίχνουμε ελαιόλαδο στο σκεύος που θα στρώσουμε τα φύλλα, Κόβουμε το σκληρό μέρος του λάχανου και στρώνουμε στον πάτο της γάστρας ή της φόρμας (για κέικ) φύλλο ώστε να εξέχει από τα τοιχώματα της γάστρας η πρώτη στρώση στον πάτο γίνεται με 2 φύλλα. Αλατίζουμε τα φύλλα και στρώνουμε το 1/3 της γέμισης σε όλη την επιφάνεια .έπειτα καλύπτουμε με μονή σειρά φύλλου, αυτή τη διαδικασία την κάνουμε μέχρι να τελειώσει η γέμιση, ανάλογα το βάθος τους σκεύους μας. Τέλος καλύπτουμε πάλι με 2 φύλλα και μαζεύουμε προς τα μέσα αυτά που εξείχαν..
Βάζουμε νεράκι από αυτό που ζεματίσαμε το λάχανο έτσι ώστε να φαίνεται από τα τοιχώματα της γάστρας, αλλά όχι να καλύπτει τον λαχανοντολμα . Σκεπάζουμε με το καπάκι ,αν δεν έχουμε σκεπάζουμε με λαδόκολλα και κλείνουμε καλά με αλουμινόχαρτο(πάνω από την λαδόκολλα)
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς ,στις αντιστάσεις για 1 ώρα, συνεχίζουμε το ψήσιμο για αλλά 30 λεπτά χωρίς καπάκι. Παίρνουμε μέσα από τη γάστρα 1 φλυτζάνι του τσαγιού ζωμό, το βάζουμε σ ένα κατσαρόλι κι αφήνουμε να κρυώσει.. Χτυπάμε το ασπράδι των αυγών να γίνει μαρέγκα, προσθέτουμε τους κροκούς και αφού χτυπήσουμε καλά προσθέτουμε τα λεμόνια. Αυτό το μίγμα το ρίχνουμε στο κατσαρόλι με το ζωμό από τον λαχανοντολμα ,ρίχνουμε και το κορν φλαουρ και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γίνουν κρεμά
Τέλος βγάζουμε τη γάστρα και περιχύνουμε τον λαχανοντολμα με την κρεμά
‼‼‼ ο ζωμός που θα γίνει το αυγολέμονο πρέπει να κρυώσει κάλαντά μην “κόψει” το αυγό!
Σερβίρισμα:
το αφήνουμε να κρυώσει 20λεπτα και το έκοψα σαν τούρτα, στα 4 τριγωνικά κομμάτια κι έπειτα αυτά στη μέση. Βγαίνουν αυτούσια ,δεν χαλάει το κομμάτι
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Stella Emmanouil-ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ!!!!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ!!!!!!”