Συνταγές
Υπέροχα, αγαπημένα χειμωνιάτικα φαγητά για σήμερα! λαχανοντολμάδες και γιουβαρλάκια
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Rania Aslampantzidou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
Η ζύμη του κιμά (ίδια και για τα δύο φαγητά):
1,5 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
3 μέτρια κρεμμύδια
1 ώριμη ντομάτα τριμμένη
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι
2/3 κούπας ρύζι καρολίνα
Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1ωρα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Παίρνουμε ένα μέτριο λάχανο, κόβουμε το κοτσάνι, το ζεματαμε και βγάζουμε τα φύλλα του σε ένα δίσκο και κόβουμε-πεταμε τα χοντρά κομμάτια. Σε μια κατσαρόλα στρώνουμε λιγα απο τα χοντρά κομμάτια του λαχανου που κόψαμε και καλύπτουμε τον πάτο. Τυλιγουμε τους λαχανοντολμαδες και τους βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα, κάνουμε 2-3 στρώσεις.
Ρίχνουμε από πάνω νερό ώστε να καλυφθούν, αλατι και λάδι, βάζουμε ένα πιάτο πάνω στους λαχανοντολμαδες και ανοίγουμε το μάτι της κουζίνας στη μέγιστη θερμοκρασία. Μόλις αρχίζει και βράζει το νερό βάζουμε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και αφήνουμε να σιγοβρασουν. Όταν είναι έτοιμοι τους βγάζουμε σε ένα βαθύ πυρέξ και σουρώνουμε το ζουμί που έχει η κατσαρόλα σε ένα μικρό κατσαρολακι.
Βάζουμε το κατσαρολακι με το ζουμί σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε μέσα μια μεγάλη κουταλιά φυτινη, αφήνουμε να ζεσταθεί λίγο (όχι να βράσει) και ρίχνουμε μέσα 4-5 κουταλιές κορν φλαουερ διαλυμενες σε κρύο νερό και ανακατεύουμε συνέχεια. Μόλις πήξει το τραβάμε από τη φωτιά και ριχουμε μέσα ένα μίγμα από χυμό 2 λεμονιων και 2 κρόκους αυγών (τα έχουμε χτυπήσει καλα), ανακατεύουμε να ενσωματωθεί καλά και περιχύνουμε το φαγητό.
Με τη ζύμη που περισσεψε κάνουμε γιουβαρλακια:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε λάδι, ριχνουμε μέσα 2 καρότα και 2 πατάτες κομμένα κυβακια και τα γυρίζουμε λίγη ώρα. Ρίχνουμε αρκετό νερό και αφήνουμε να βράσει. Εντωμεταξύ πλάθουμε τα γιουβαρλακια, τα αλευρωνουμε ένα ένα και τα ριχνουμε στο νερό που βράζει. Βάζουμε λίγο αλάτι, πιπέρι και λεμόνι
Η Συνταγή είναι από Rania Aslampantzidou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.