Συνταγές
Λαχανοντολμάδες βήμα βήμα – ένα σπιτικό φαγητό με ιστορία
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Συνταγή για λαχανοντολμάδες απευθείας από το χωριό μου! Μπορείς να τους προσφέρεις ως ορεκτικό αλλά είναι τόσο χορταστικοί, που δεν χρειάζεσαι κυρίως πιάτο.
Ένα αγαπημένο παραδοσιακό πιάτο του χειμώνα, οι λαχανοντολμάδες θλελουν τον τρόπο τους στο δίπλωμα αλλά και το μαγείρεμα!
Υλικά
1 μεγάλο λάχανο
1 κιλό κιμά
2 φλιτζάνια σάλτσα
1 φλιτζάνι ρύζι
3 μεγάλα κρεμμύδια
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
3-4 λεμόνια
25 γραμμ. βούτυρο
Ρίγανη
Ελαιόλαδο
Κύβο βοδινού
Πιπέρι
Μπαχάρι τριμμένο
Πάπρικα γλυκιά
Εκτέλεση
Ρίχνουμε το χυμό από 2 λεμόνια σε νερό που βράζει και βάζουμε με προσοχή το λάχανο.
Όταν αρχίσουν να μαλακώνουν τα φύλλα τα βγάζουμε ένα ένα.
Όταν κρυώσουν κόβουμε το σκληρό τους μέρος και αν είναι πολύ μεγάλα τα κόβουμε στη μέση.
Στον κιμά προσθέτουμε το μπαχάρι, το πιπέρι, το κόκκινο κρασί, τα κρεμμύδια, το ένα φλιτζάνι σάλτσας, ελαιόλαδο, αλάτι, το ρύζι την ρίγανη και ανακατεύουμε.
Τέλος βάζουμε την πάπρικα και αφήνουμε το μείγμα για 30 λεπτά για να ανακατευτούν οι γεύσεις.
Στρώνουμε την χύτρα με τα σκληρά μέρη από τα φύλλα που κόψαμε πριν.
Στο φύλλο από το λάχανο βάζουμε μία μέτρια ποσότητα κιμά, το τυλίγουμε απαλά για να μείνει αφράτο και το βάζουμε στην χύτρα.
Όταν έχουμε βάλει τους μισούς λαχανοντολμάδες στην χύτρα ρίχνουμε ½ φλιτζάνι σάλτσα και συνεχίζουμε το τύλιγμα.
Όταν βάλουμε όλους τους λαχανοντολμάδες στην χύτρα ρίχνουμε χυμό από λεμόνι (η ποσότητα καθορίζεται από το πόσο ξινά θέλουμε να είναι), την υπόλοιπη σάλτσα, λίγο νερό, αλάτι, ένα κύβο βοδινού και το βούτυρο.
Τους βράζουμε 30 λεπτά σε μέτρια φωτιά και όταν είναι έτοιμοι αν έχει μείνει σάλτσα την βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι και την βράζουμε μέχρι που να πήξει και την ρίχνουμε πάλι στην χύτρα τους λαχανοντολμάδες.
Οι λαχανοντολμάδες είναι ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά για το χειμώνα. Αξίζει το χρόνο του!
Εσύ πως φτιάχνεις τους λαχανοντολμάδες? Πες μου στα σχόλια της συνταγής!