Συνταγές
ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΓΙΑΝΝΙΩΤΙΚΟ ΚΑΝΤΑΙΦΙ ΣΕ ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΓΕΥΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “George Chatzigiatroudakis -Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)”
Υλικά:
32 φύλλα κρούστας
750 γρ καταιφι
400 γρ. βούτυρο κάλο
Γέμιση:
250 γρ. αμύγδαλο και καρύδι ,
20 μπισκότα πτι μπερ , Μιράντα η τρίμμα φρυγανιάς
150 γρ. ινδοκάρυδο ,
1,5 κουτ. γλυκού κανέλα ,
1/4 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο ,
6 κουτ. σούπας ζάχαρη.
και στο τέλος 1 κρασοπότηρο νερό και το ζυμώνουμε να είναι όλο υγρό ..
Σιρόπι:
1.800 γρ ζάχαρη
1.500 γρ. νερό
1/2 λεμονί (όχι μονό τον χυμό, και την λεμονόφλουδα από το μισό στημένο )
1 βανιλίνη (κάψουλα βανίλιας)
Εκτέλεση για το σιρόπι
βράζουμε χωρίς τη βανίλια όλα τα υπόλοιπα από την ώρα έναρξης βρασμού, συνεχίζουμε για 5 λεπτά το βράσιμο. μόλις το βγάλουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη βανίλια.
εκτέλεση για το βασικό γλυκό
Στρώνουμε 5 φύλλα κρούστας το ένα πάνω στο άλλο, βουτυρωμένα καλά ενδιάμεσα. στη στενή πλευρά του φύλλου, στρώνουμε στο 1/3 της επιφάνεια του 180 γρ. από το κανταίφι, όπως φαίνεται στη φώτο και βάζουμε σαν λουκάνικο στο κέντρο, το 1/4 της γέμισης.
τυλίγουμε σε ρολό όπως στη σχετική φώτο , βάζουμε 3 φύλλα βουτυρωμένα με την φαρδιά πλευρά μπροστά μας και ξανά τυλίγουμε το πρώτο μπαστούνι ,,, βουτυρώνουμε τις άκριες και τις κλείνουμε σαν φάκελλο … το τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί . το βαθύ ταψί του φούρνου είναι ιδανικό. φτιάχνουμε συνολικά 4 ίδια ρολά .
Τα βουτυρώνουμε απ έξω πολύ καλά … βάζουμε τα μπαστουνιά σε ένα ταψί η σε μακρόστενες φόρμες κείκ μεγάλες, τα βουτυρώνουμε καλά, τα τρυπάμε με ένα πιρούνι 6-8 φορές σε όλο τους το μήκος το κάθε μπαστούνι.
ψεκάζουμε με νερό καλά τα μπαστουνιά και ψήνουμε για δυόμιση ώρες στους 130 βαθμούς και στη συνεχεία στους 160 βαθμούς για 50 λεπτά έως μία ώρα. προσέχουμε το χρώμα όσο ψήνουμε στο δυνατό φούρνο! Θέλει κάλο ψήσιμό γιατί είναι χοντρουλό και πρέπει να ψηθεί καλά και σωστά μέχρι μέσα
Έχουμε βράσει το σιρόπι και 10-15 λεπτά πριν το έχουμε κατεβάσει από τη φωτιά ώστε να είναι αρκετά ζεστό άλλα όχι βραστό
Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο το γυρνάμε τούμπα το πάνω κάτω και το τρυπάμε με ένα λεπτό μαχαίρι το κάθε μπαστούνι 10 τρύπες σε όλο το μήκος του και σιροπιάζουμε. φροντίζουμε το σιρόπι να είναι μπόλικο μέσα στο ταψί και αν είναι δυνατόν, να σκεπάσει το γλυκό! κρατάμε μισό λίτρο 4-5 κουτάλες περίπου σιρόπι .
Αφήνουμε 24 ώρες να τραβήξει σιρόπι και τότε γυρίζουμε το πάνω, κάτω μέσα στο ταψί και τρυπάμε πάλι την τωρινή επάνω επιφάνειά για να τραβήξουν τα μπαστουνιά και από την άλλη πλευρά σιρόπι και συμπληρώνουμε το σιρόπι που κρατήσαμε αφού το ζεστάνουμε καλά ! Αφήνουμε άλλες 6-10 ώρες να τραβήξουν σιρόπι.
Βγάζουμε σε ξύλο κοπής με τη βοήθεια σπάτουλας και κόβουμε τα κομμάτια διαγώνια όπως στη φώτο. το “γιαννιωτικο καταιφι” είναι από τα πολύ καλά και σπάνια σιροπιαστά γλυκά μας
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “George Chatzigiatroudakis -Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)”