Συνταγές
Κέικ φρούτων Νταντί με πλούσια φρουτώδη γεύση και αμύγδαλο στο στολισμό
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “healthybreadbysophia”
ΥΛΙΚΑ
Για τη σπιτική σάλτσα μήλου
2 μεγάλα μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
1 πορτοκάλι φρεσκοστυμμένος χυμός
1/3 κούπας νερό προαιρετικά εμφιαλωμένο
Μείγμα φρούτων
4 κουταλιές της σούπας γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι (ξύσμα) στραγγισμένο από το σιρόπι του και ψιλοκομμένο
3 κουταλιές της σούπας γλυκό του κουταλιού σύκο στραγγισμένο από το σιρόπι του και ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας γλυκό του κουταλιού κεράσι στραγγισμένο από το σιρόπι του, τα κεράσια κομμένα στη μέση
2 κουταλιές της σούπας σταφίδες ξανθές, σουλτανίνα
1 κουταλιά της σούπας μαύρες Κορινθιακές σταφίδες
1 κουταλιά της σούπας πιπερόριζα ζαχαρωμένη, ψιλοκομμένη
1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένα δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
2 κουταλιές της σούπας κράνμπερι αποξηραμένα, κομμένα
2 κουταλιές της σούπας φράουλες (ολόκληρες) αποξηραμένες, ζαχαρωμένες, ψιλοκομμένες
2 κουταλιές της σούπας ακτινίδιο αποξηραμένο σε ζαχαρωμένες φέτες, ψιλοκομμένο
Για το κέικ
3/4 κούπας ηλιέλαιο και λίγο επιπλέον για το άλειμμα του ταψιού
3/4 κούπας καστανή ζάχαρη Demerara
1 πορτοκάλι ξύσμα και φρεσκοστυμμένος χυμός
1 κούπα σάλτσα μήλου
4 κουταλιές της σούπας ρούμι
2 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα ροδάκινο
2 κούπες αλεύρι πολυτελείας (τύπου Π)
1/2 κούπας αλεύρι αμυγδάλου
1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
40 αμύγδαλα αποφλοιωμένα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη σπιτική σάλτσα μήλου
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια μεσαία κατσαρόλα την οποία τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 10′ έως ότου μαλακώσει το μήλο. Αποσύρουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ελαφρώς σε θερμοκρασία δωματίου. Έπειτα πολτοποιούμε.
Μείγμα φρούτων
Το μείγμα ψιλοκομμένων φρούτων που σας προτείνω πετυχαίνει το βέλτιστο οπτικό αποτέλεσμα καθότι διαθέτει πληθώρα χρωμάτων και τον αρμονικό συγκερασμό διαφορετικών γεύσεων κι αρωμάτων, όπως τη σπιρτάδα της πιπερόριζας με το οινικό άρωμα της σταφίδας, τη γλυκύτητα της φράουλας με την υπόξινη γεύση του ακτινίδιου και με τη δροσερή γεύση του πορτοκαλιού. Το μείγμα ψιλοκομμένων φρούτων που σας προτείνω σας εξασφαλίζει ένα άκρως εντυπωσιακό γιορτινό επιδόρπιο πλούσιο σε αρώματα, χρώματα και γεύσεις.
Βέβαια, υπάρχει χώρος για πειραματισμούς. Τα ψιλοκομμένα φρούτα (αποξηραμένα, ζαχαρωμένα) της συνταγής είναι 2 κούπες.
Για το κέικ
Προετοιμάζουμε μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενη βάση 26×7εκ. ως εξής: Με πινέλο λαδώνουμε με λίγες σταγόνες ηλιέλαιου το εσωτερικό και τα τοιχώματα της φόρμας. Σχεδιάζουμε με μολύβι τον πάτο της φόρμας σε φύλλο λαδόκολλας, κόβουμε τον κύκλο και τοποθετούμε στη βάση της φόρμας. Κόβουμε μια λωρίδα λαδόκολλας πλάτους περίπου 10εκ. και μήκους περίπου 90εκ. την οποία κολλάμε περιμετρικά στα τοιχώματα της φόρμας.
Την ένωση των δύο άκρων της λωρίδας την κολλάμε με λίγο ηλιέλαιο, αν χρειαστεί. Με πινέλο λαδώνουμε εκ νέου με λίγες σταγόνες ηλιέλαιου το εσωτερικό και τα τοιχώματα της φόρμας που είναι πια στρωμένα με λαδόκολλα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
Σε βαθύ μπολ τοποθετούμε το ηλιέλαιο και τη ζάχαρη κι αναμειγνύουμε καλά. Έπειτα προσθέτουμε στο ίδιο μπολ το ξύσμα και τον χυμό του πορτοκαλιού, τη σπιτική σάλτσα μήλου, το ρούμι και τη μαρμελάδα ροδάκινο κι αναδεύουμε καλά.
Με τη χρήση σπάτουλας σιλικόνης αναμειγνύουμε σε άλλο μπολ τα στερεά υλικά: το αλεύρι, το αλεύρι αμυγδάλου, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
Τοποθετούμε 2-3 κ.σ. από το μείγμα των στερεών υλικών στο μπολ με τα ψιλοκομμένα φρούτα κι αναδεύουμε καλά.
Μεταφέρουμε σταδιακά το μείγμα των στερεών υλικών στο μπολ με το μείγμα των υγρών υλικών κι αναμειγνύουμε ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις από κάτω προς τα επάνω με τη σπάτουλα.
Τέλος προσθέτουμε τα φρούτα κι αναδεύουμε απαλά.
Μεταφέρουμε με προσοχή το μείγμα στη φόρμα.
Ισιώνουμε την επιφάνεια της ζύμης με τη σπάτουλα. Τοποθετούμε σε σχήμα ομόκεντρων κύκλων τα αμύγδαλα στην επιφάνεια της ζύμης.
Ψήνουμε για 70′.
Αφήνουμε να κρυώσει εντός της φόρμας σε θερμοκρασία δωματίου.
Ξεφορμάρουμε κι αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα.
Καλό είναι να σερβίρουμε την επομένη, ώστε να έχει κρυώσει πλήρως το κέικ φρούτων.
Δείτε περισσότερες νόστιμες συνταγές στο : healthybreadbysophia