Τουρτες
Θεϊκή τούρτα σοκολάτας με παντεσπάνι σοκολάτας “Πράγα”
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Σου παρουσιάζουμε μία τούρτα σοκολάτας – υπερθέαμα! Πολλά υλικά, τα οποία δένουν αρμονικά μεταξύ τους και καταλήγουμε σε μία τούρτα που εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σου!
Η συνταγή είναι από το κανάλι Delicious Recipes
Υλικά
για το παντεσπάνι
6 αυγά
175 γρ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
1 βανίλια
140 γρ. αλεύρι
28 γρ. κακάο
47 γρ. βούτυρο λιωμένο
για το σιρόπι
200 γρ. ζάχαρι
200 γρ. νερό
2 κ.σ. ρούμι ή κονιάκ
για την κρέμα
140 γρ. ζαχαρούχο γάλα
58 γρ. ζεστό νερό
1 μεγάλο κρόκο αυγού ή 2 κανονικούς
275 γρ. βούτυρο, μαλακό
11 γρ. κακάο
1 βανίλια
100 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο, ζεστή και λεία
για το γλάσσο
67 γρ. βούτυρο
100 γρ. κουβερτούρα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε την τούρτα σοκολάτας, φτιάχνοντας πρώτα το παντεσπάνι. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κακάο και τα ανακατεύουμε.
Σε ένα άλλο μπολ σπάζουμε και ρίχνουμε τα αυγά και τη ζάχαρη. Χτυπάμε με το μίξερ για 5 έως 7 λεπτά. Προσθέτουμε το αλάτι και τη βανίλια.
Όταν αφρατέψει καλά το μίγμα με τα αυγά, προσθέτουμε το αλεύρι με το κακάο σταδιακά, και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι έως ότου το μίγμα να γίνει ομοιόμορφο.
Στην συνέχεια, σε ένα μικρό μπολ στο οποίο έχουμε το λιωμένο βούτυρο, ρίχνουμε μία μικρή ποσότητα από το μίγμα που φτιάξαμε και ανακατεύουμε. Κατόπιν το αδειάζουμε ξανά στο μεγάλο μπολ με το μίγμα.
Παίρνουμε μία φόρμα 24 εκατοστών και αφού βάλουμε αλουμινόχαρτο και λαδόκολλα, αδειάζουμε το μίγμα, το στρώνουμε και ψήνουμε στους 160 βαθμούς σε προ θερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 40 έως 45 λεπτά. Το σωστό ψήσιμο, μπορούμε να το καταλάβουμε εάν βυθίσουμε ένα ξύλινο καλαμάκι στην ψημένη ζύμη του παντεσπάνι. Για ένα σωστό ψήσιμο, δεν θα πρέπει να μένουν στο καλαμάκι υπολείμματα ζύμης.
Επόμενο βήμα είναι να φτιάξουμε το σιρόπι. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό. Ανακατεύουμε λίγο. Βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας να βράσει για 3 έως 5 λεπτά.
Κόβουμε στη συνέχεια, το παντεσπάνι σε 3 ισοπαχείς φέτες.
Eπόμενο βήμα είναι η παρασκευή της κρέμας. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το ζαχαρούχο γάλα και το ζεστό νερό. Αφού ανακατέψουμε λίγο, ρίχνουμε τους κρόκους αυγού και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Βράζουμε σε σιγανή φωτιά έως ότου η κρέμα να πήξει.
Σουρώνουμε σε ψιλό σουρωτήρι την κρέμα και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Έπειτα, χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο αφού το έχουμε κόψει σε κομμάτια, έως ότου να αφρατέψει. Κατόπιν αδειάζουμε στο μπολ του μίξερ την κρέμα που φτιάξαμε προηγουμένως, συνεχίζοντας το ανακάτεμα με το μίξερ.
Προσθέτουμε τη βανίλια και το κακάο μέσω ενός σουρωτηριού. Χτυπάμε για λίγο ακόμα με το μίξερ και όταν το μίγμα γίνει ομοιόμορφο, σταματάμε το μίξερ και ανακατεύουμε για λίγο με τη μαρίζ.
Σε ένα μεγάλο πιάτο στρώνουμε λαδόκολλα. Βάζουμε μικρή ποσότητα από την κρέμα στο κέντρο και στρώνουμε το πρώτο φύλλο παντεσπάνι.
Ρίχνουμε στο σιρόπι, το κονιάκ ή το ρούμι ανακατεύουμε λίγο και σιροπιάζουμε με αυτό το παντεσπάνι.
Με το κορνέ, βάζουμε με κυκλικές κινήσεις κρέμα και την στρώνουμε με τη σπάτουλα.
Στρώνουμε κατόπιν το δεύτερο φύλλο παντεσπάνι, και το σιροπιάζουμε. Με το κορνέ, απλώνουμε και στρώνουμε ποσότητα από την κρέμα.
Στρώνουμε το τρίτο φύλλο παντεσπάνι και το πιέζουμε ελαφρώς με τα χέρια μας να καθίσει καλά και το σιροπιάζουμε.
Βάζουμε επάνω στο τρίτο φύλλο ποσότητα κρέμας με το κορνέ, και το στρώνουμε καλά με τη σπάτουλα.
Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο να δέσει.
Όταν βγάλουμε την τούρτα από το ψυγείο, την περιλούζουμε με μαρμελάδα βερίκοκο και την ξαναβάζουμε στο ψυγείο να δέσουν πάλι τα υλικά.
Προχωράμε στο επόμενο βήμα την παρασκευή του γλάσσου. Σε ένα μπολ, αδειάζουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια και το βούτυρο το οποίο είναι κομμένο επίσης σε κομμάτια. Λιώνουμε με μπεν μαρί.
Αφού το μίγμα λιώσει καλά, ανακατεύουμε ακόμα λίγο και προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας μέλι ή σιρόπι γλυκόζης και συνεχίζουμε το ανακάτεμα να λιώσουν όλα τα υλικά καλά.
Ρίχνουμε το γλάσσο επάνω από την τούρτα πριν αυτό κρυώσει ξεκινώντας από το κέντρο με κυκλικές κινήσεις προς τα έξω καλύπτοντας όλη την επιφάνεια της τούρτας.
Μετά και από αυτό το βήμα, η συνταγή μας είναι έτοιμη και μπορείτε να σερβίρετε την τούρτα σοκολάτας!
Δες την εκτέλεση στο βίντεο που ακολουθεί:
Η συνταγή είναι από το κανάλι Delicious Recipes