Συνταγές
Εύκολοι λαχανοντολμάδες που κυριολεκτικά θα σε ξετρελάνουν
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από “Helena’s Greek cooking”.
Υλικά
1 μέτριο προς μεγάλο άσπρο λάχανο
700 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
2 μέτρια ξερά κόκκινα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 αυγό
1 κούπα ρύζι Καρολίνα
Ελαιόλαδο εκλεκτό
Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τον πάτο της κατσαρόλας:
1 καρότο σε ροδέλες
Φύλλα λάχανου
Κλωνάρια μαϊντανού
Για το αυγολέμονο:
2 μέτρια αυγά
1 1/2 κ.σ κορν φλάουρ
Χυμό από 2-3 λεμόνια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε νερό με λίγο αλάτι σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Μόλις αρχίζει να βράζει τότε βάζουμε το μισό λάχανο που αφαιρέσαμε το σκληρό μερος και το αφήνουμε να βράσει για 5′-7′ λεπτά. Το βγάζουμε σε μεγάλη πιατέλα και αφαιρουμε τα φύλλα ενα ένα. Κόβουμε το σκληρό κομμάτι των φύλλων (νεύρο).
Ανοίγουμε ένα ένα σε επιφάνεια εργασίας.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το ρύζι, το αυγό, τον άνηθο, μαϊντανό αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο περίπου 3-4 κ σ.
Ζυμώνουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας. Παίρνουνε προσεκτικά τα φύλλα και βάζουμε μια κουταλιά σούπας γεμάτη από τη γέμιση τυλίγοντας (οχι πολύ σφικτά) σε σαρμαδες. Στρώνουμε σε μεγάλη κατσαρόλα ωμά φύλλα λάχανου, ροδέλες καρότου και μαϊντανό (ετσι δεν θα μας κολλήσουν στο βράσιμο) και παίρνουν ωραία γεύση οι ντολμάδες μας.
Τους αραδιάζουμε τον ένα δίπλα στον άλλον για να μην ανοίξουν. Από πάνω ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, ζεστό νερό μέχρι να τους σκεπάζει,
τοποθετούμε ένα πιάτο ανάποδα, να καλύπτει τους ντολμάδες και βράζουμε για 50′-60′ λεπτά μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Αν σωθεί το νερό προσθέτουμε λίγο ζεστό.
Αφου ψηθούν κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουνε να ηρεμήσει το φαγητό μας.
Για το αυγολέμονο:
Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το κορν φλάουρ. Προσθέτουμε ζουμί απο την κατσαρόλα και συμπληρωνουμε με νερό βρύσης μεχρι να έχουμε περίπου 600-700 ml ζουμί. Βάζουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά ενώ ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει ελαφρώς η σάλτσα. Δοκιμάζουμε για αλάτι, λεμόνι και αν χρειαστεί προσθέτουμε.
Ρίχνουμε το αυγολέμονο μεσα στην κατσαρόλα με τους ντολμάδες και κοινουμε την κατσαρόλα μερικές φορές μέχρι να φτάσει στον πάτο η σάλτσα.
Μυστικά:
Το λάχανο, τα καρότα και τον μαϊντανό μπορούμε να τα σερβίρουμε σε πιάτο ξεχωριστά με το αυγολέμονο ως συνοδευτικό.
Η Συνταγή είναι από “Helena’s Greek cooking”.