Συνταγές
Φανταστικό γλυκό κουταλιού κολοκύθα μακρόστενη – πολύ πετυχημένο
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από κ. Λένα Κορλού– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά :
1 κιλό κολοκύθα μακρόστενη καθαρισμενη σε αριδα, 1 ξυλάκι Κανέλα, 1,5gr ζάχαρη, 3 ποτήρια νερό, 1 κούπα τσαγιού μέλι, 2 βανίλιες ή 2 φυλλαρακια αρμπαροριζα, 3 κουταλιές της σούπας χυμός ενός λεμονιού, 1/2 κουταλιά του γλυκού ξινό σκόνη, 2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη κ ασβέστης (πολτός τον οποίο τον προμηθευουμε από τα οικοδομικά υλικά ) 4 – 5 κουταλιές της σούπας.
Εκτέλεση :
καθαρίζουμε την κολοκύθα εξωτερικά από τις σκληρές φλούδες. Την κόβουμε στην μέση κ πέρα προς το κοτσάνι κ καθαρίζουμε κ το εσωτερικό από φλούδες κ σπόρους. Χρησιμοποιουμε το ειδικό εργαλείο για την κολοκύθα (την αριδα) που βιδώνει το μέσα της κολοκύθας (όπως βάζουμε το ανοιχτήρι στον φελο ενός μπουκαλιού).
Θα χρειαστούμε κ ένα μαχαιράκι για να ελευθερωνουμε την αριδα γύρω από την κολοκύθα. Προσπαθούμε να βγάλουμε περισσότερα κομμάτια.
Στην συνέχεια θα βάλουμε τα κομμάτια σε μια λεκάνη που μέσα θα είναι το ασβεστονερο βάζουμε 4-5 λίτρα νερό κ 4-5 κουταλιές της σούπας ασβέστη.
Τα ανακατεύουμε καλά να γίνει σαν γάλα.
Το αφήνουμε για 2 με 3 ώρες. Τα βγάζουμε από το ασβεστονερο τα κομμάτια κ τα πλένουμε πολύ πολύ καλά να φύγει ο ασβέστης κ τα βράζουμε τρεις φορές αλλάζοντας το νερό κάθε φορά μόλις κοχλαζει. Τα στραγγίζουμε κ τα βάζουμε σε κρύο νερό για ώρα αφού πρώτα έχουμε λιώσει το ξινό.
Βράζουμε για 5 λεπτά το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι κ την κανέλα. Χαμηλώνουμε την φωτιά κ προσθέτουμε τις αριδες μέσα στο σιρόπι κ βράζουμε για 10 λεπτά. Προσθέτουμε τις βανίλιες, τη γλυκόζη, το χυμό λεμονιού κ ανακατεύουμε ελαφρώς κλείνουμε κ αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.
Το αφήνουμε περίπου ένα 24ωρο. Αν δούμε ότι δεν έχει δέσει το σιρόπι μας, τότε βγάζουμε τις αριδες από την κατσαρόλα κ ξανά βράζουμε το σιρόπι μόνο του μέχρι να δέσει.
Όταν είναι έτοιμο το βάζουμε σε αποστειρωμενα βαζάκια
Η Συνταγή είναι από κ. Λένα Κορλού– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.