Συνταγές
Μιας και έχουμε απόκριες επιβάλλεται ένα γαλακτομπούρεκο
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Αθανασία Μητροπούλου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά:
1/2 κιλό φύλλο κρούστας
Για τη κρέμα:
800 φρέσκο γάλα 3,5%
500 ml Κρέμα γάλακτος
100 γρ σιμιγδάλι,ψιλό
100 γρ σιμιγδάλι, χοντρό
200 γρ ζάχαρη
4 αυγά
Εκχύλισμα βανίλιας
50 γρ Βούτυρο
Για το σιρόπι:
3 κούπες ζάχαρη
2 1/2 κούπες νερό
1 κ.σ γλυκόζη
1 Ξυλαρακι κανέλας
1/2 λεμόνι (κομμάτι)
200 γρ Βούτυρο για αλείφουμε τα φύλλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Για το σιρόπι:Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα. Βράζουμε για 10 λεπτά το σιρόπι μας (από την ώρα που αρχίσει ο βρασμός τα 10 λεπτά) και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά αφήνοντας το σιρόπι μας να κρυώσει.
Παίρνουμε το ταψί μας και το βουτυρώνουμε καλά τον πάτο με ένα πινέλο κουζίνας του και τα πλαϊνά του. Αρχίζουμε να στρώνουμε 7 φύλλα στο ταψί μας τα οποία τα βουτυρώνουμε πολύ καλά και στα πλάγια των φύλλων.
Για τη κρέμα :Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος το σιμιγδάλι, τη μισή ζάχαρη, τη βανίλια, και ανοίγουμε το μάτι της κουζίνας στο χαμηλό και ανακατεύουμε καλά μέχρι να πήξει. Ταυτόχρονα χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ να γίνουν καλή μαρέγκα. Σε ένα μπολ χωριστά χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη. Ενώνουμε με απαλές κινήσεις την μαρέγκα με τους κρόκους μέσα στο μπολ. Αδειάζουμε το μείγμα από το μπολ στην κατσαρόλα σιγά σιγά και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε και το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε την κρέμα στο ταψί μας που έχουμε στρώσει τα πρώτα φύλλα μας. Απλώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα ένα ένα πολύ καλά βουτυρωμένα.Μαζεύουμε όλα τα πλαϊνά των πάνω φύλλων και τα διπλώνουμε από κάτω, στον πάτο. Χωρίζουμε χαράζοντας επιφανειακά το φύλλο σε κομμάτια το γαλακτομπούρεκο.
Περιχύνουμε με μπόλικο βούτυρο την επιφάνεια και μετά ραντίζουμε και με νερό. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο 180 για μισή ώρα.
Mόλις βγει το γλυκό μας από το φούρνο και είναι καυτό παίρνουμε το σιρόπι μας που έχει κρυώσει και σιροπιαζούμε το γλυκό μας.
*Το ταψί είναι νο 38
Η Συνταγή είναι από Αθανασία Μητροπούλου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.