Συνταγές
Ίσως ένα από τα καλύτερα σιροπιαστά ταψιού .. αγαπημένο γαλακτομπούρεκο
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Χρυσούλα Παπανικολάου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
Χωρίζω τα υλικά σε δύο ομάδες.
ομάδα πρώτη
Γάλα ενάμιση κιλό και 500 γρ. κρέμα γάλακτος, για το δικό μου ταψί ένα μέρος ζάχαρη που αντιστοιχεί 100 με 200 γρ. και όταν λέω ένα μέρος εννώ τη μισή και λίγο παραπάνω στη δεύτερη ομάδα.
Δεύτερη ομάδα
Κρατάμε λίγο από το γάλα για να είναι κρύο, 4 κρόκους αυγών και 1 ολόκληρο, τη ζάχαρη με λίγο αλάτι περίπου 2 γρ.
Εκτέλεση
Σιμιγδάλι ψιλό ανά 100 γρ. στο κιλό και 20 γρ. ρυζάλευρο το οποίο κόβουμε από το σιμιγδάλι, δηλαδή εγώ έβαλα δύο κιλά γάλα, έβαλα 160 γρ. σιμιγδάλι και το υπόλοιπο 40 γρ. ρυζάλευρο, σύνολο 200 γρ., εγώ δεν είχα ρυζάλευρο και έβαλα κόρν φλάουερ και έτσι η κρέμα είχε μια φινέτσα, 2 βανιλίνες, ξύσμα από ένα λεμόνι, εγώ το έκοψα από τη λεμονιά μου τι να σας πω η μυρωδιά του φανταστική.
Χτυπάμε την δεύτερη ομάδα, αυγά και ζάχαρη να αφρατέψουν, το γάλα το έχουμε βάλει να βράσει να ζεσταθεί προς βρασμό, στα αυγά ρίχνουμε το σιμιγδάλι, το γάλα και όλα τα υπόλοιπα, και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να βράσει, το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Ρίχνουμε δύο κτσ. βούτυρο, το σκεπάζουμε με μεμβράνη να ακουμπάει επάνω για να μην κάνει κρούστα, εγώ το έβαλα σε κρύο νερό να κρυώσει γρήγορα μέχρι να ετοιμάσουμε τα φύλλα κρούστας για γλυκά, νομίζω έχει 12 με 13 φύλλα και βούτυρο Λουρπακ 250 γρ, περίπου εγώ προέψησα, 4 φύλλα δύο και δύο.
Εβαλα σε λαδόκολλα το φύλλο, το αλείφουμε με βούτυρο και επάνω έβαλα το δεύτερο, το έβαλα στο φούρνο στους 190 βαθμούς πολύ γρήγορα παίρνει ένα χρυσαφί χρώμα, το έβγαλα και έβαλα το άλλο με την ίδια διαδικασία, τα έβαλα στη άκρη τα φύλλα, έβαλα το ταψί επάνω και έκοψα τα φύλλα όσο ήταν το ταψί, το άλειψα καλά, έβαλα το πρώτο φύλλο και τα πλάγια έβαλα λίγο έξω από το ταψί αυτά που έκοψα κάθε φύλλο.
Αλείφουμε με το βούτυρο, ανάμεσα έβαζα και αυτά που είχα κόψει, τα μοίρασα μισά κάτω και μισά επάνω, τα καλά φύλλα ήταν περίπου 4 μετά το ψημένο την κρέμα επάνω μετά το άλλο ψημένο και γυρίζουμε τις άκρες που περιμένουν προς τα μέσα βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα, βάζουμε για λίγο στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί και μετά κόβουμε ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά και μετά κατεβάζουμε τη θερμοκρασία 160 βαθμούς για μια ώρα, μόλις το βγάλουμε σιροπιάζουμε.
Η συνταγή είναι από Χρυσούλα Παπανικολάου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.