Ορεκτικα
Βελούδινη Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και κάππαρη τηγανητή από τον Γιάννη Λουκάκο
ΥΛΙΚΑ Για το πιάτο 330 γρ. φάβα 30 γρ. κρεμμύδι καραμελωμένο λίγη κάππαρη τηγανητή λίγο τσάιβς, ψιλοκομμένο Για τη φάβα 300 γρ. φάβα 500 γρ. ζωμός κοτόπουλο 350 γρ. νερό80 γρ. ελαιόλαδο 350 γρ. κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες αλάτι Για την τηγανητή κάππαρη 20 γρ. κάππαρη ξαρμυρισμένη Ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα Για το καραμελωμένο κρεμμύδι […]
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Για το πιάτο
330 γρ. φάβα
30 γρ. κρεμμύδι καραμελωμένο
λίγη κάππαρη τηγανητή
λίγο τσάιβς, ψιλοκομμένο
Για τη φάβα
300 γρ. φάβα
500 γρ. ζωμός κοτόπουλο
350 γρ. νερό80 γρ. ελαιόλαδο
350 γρ. κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
αλάτι
Για την τηγανητή κάππαρη
20 γρ. κάππαρη ξαρμυρισμένη
Ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
Για το καραμελωμένο κρεμμύδι
400 γρ. κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
20 γρ. ελαιόλαδο
5 γρ. ζάχαρη
35 γρ. ξίδι μπαλσάμικο
αλάτι
-
Για τη φάβα: Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε 50 γρ. ελαιόλαδο και το κρεμμύδι, αλατίζουμε και ιδρώνουμε μέχρι να μαλακώσει καλά
-
Προσθέτουμε τη φάβα, το ζωμό και το νερό, αλατίζουμε, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγομαγειρεύουμε ανακατεύοντας τακτικά.
-
Αν δούμε πως η φάβα πριν μαγειρευτεί στεγνώνει και πήζει πολύ, αραιώνουμε με νερό ή ζωμό.
-
Όταν η φάβα μαλακώσει (1½-2 ώρες περίπου και το αποτέλεσμα θα πρέπει να έχει τη μορφή πηχτού χυλού) αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
-
Τοποθετούμε στον κάδο του μπλέντερ ποσότητα αρκετή, ώστε να φτάσει μέχρι τη μέση και αλέθουμε.
-
Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο καθώς αλέθουμε (αν χρειαστεί να επαναλάβουμε τη διαδικασία μοιράζουμε τα 100 γρ. ελαιόλαδο ισόποσα) και τέλος αλατίζουμε αν χρειαστεί.
-
Περνάμε από ψιλή σήτα και αν δε χρησιμοποιήσουμε άμεσα, την κρυώνουμε γρήγορα και τη διατηρούμε στο ψυγείο.
-
Για την κάππαρη τηγανητή: Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
-
Τηγανίζουμε την κάππαρη μέχρι να σταματήσει να αφρίζει (δείγμα ότι έχει αποβάλει όλη την υγρασία). Αποσύρουμε σε απορροφητικό χαρτί.
-
Για το καραμελωμένο κρεμμύδι: Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
-
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας συχνά.
-
Αλατίζουμε και συνεχίζουμε να σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να πάρει έντονο χρώμα, και τότε προσθέτουμε τη ζάχαρη.
-
Την αφήνουμε να καραμελώσει, σβήνουμε με το ξίδι και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
-
Μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθεί εντελώς το ξίδι και να μαλακώσει το κρεμμύδι.
-
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό.
-
Κρυώνουμε και διατηρούμε στο ψυγείο.
Περισσότερα στο : mednutrition