Συνταγές
Βελούδινη φάβα που δεν προκαλεί φούσκωμα και βάρος στο στομάχι
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
500 γρ φάβα (1 σακουλάκι)
1 κρεμμύδι, καθαρισμένο, ολόκληρο
1 πατάτα μέτρια, χοντροκομμένη
100 ml ελαιόλαδο(1 φλυτζανάκι ελληνικού καφέ) , συν έξτρα στο σερβίρισμα
600 ml νερό ( 2 μεγάλα νεροπότηρα)
Αλάτι-λεμόνι-κάπαρη-ψιλοκομμένο κρεμμύδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τη φάβα από τυχόν πετραδάκια και την ξεπλένουμε σε σουρωτήρι.
Τη βάζουμε σε κατσαρόλα (5λιτρη) με κρύο νερό να τη σκεπάζει καλά και λίγο παραπάνω και τη σιγοβράζω 30 λεπτά. Ξαφρίζουμε συχνά, κατά τη διάρκεια του βρασμού.
Τη στραγγίζουμε , πετάμε το νερό της, την ξεπλένουμε και την ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με το ολόκληρο κρεμμύδι, την πατάτα και 600 ml νερό.
Όταν πάρει βράση ξαφρίζουμε και προσθέτουμε 100 mlελαιόλαδο.
Σιγοβράζουμε μισοσκεπασμένη περίπου 30 λεπτά ανάλογα με τη φάβα, προς το τέλος ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει, ώσπου να μαλακώσει και να πηχτώσει. Τα τελευταία λεπτά προσθέτουμε το αλάτι δοκιμάζοντας.
Αφαιρουμε και πετάμε το κρεμμύδι.
Βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα το ραβδομπλέντερ και την κάνουμε αλοιφή.
Αδειάζουμε σε μπολ ή βαθειά πιατέλα και αφήνω να κρυώσει. Διατηρείται σε τάπερ στο ψυγείο για λίγες μέρες.
Στο σερβίρισμα την αφρατεύουμε με πηρούνι και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, λεμόνι, ψιλοκομμένο κρεμμύδι και κάπαρη.
Η Συνταγή είναι από Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.