Συνταγές
Αφράτα εύκολα Μπαμπαδάκια – Έγιναν τέλεια !
Η Συνταγή είναι της κ. Σόφη Τσιώπου και η εκτέλεση της Καίτη Νίνου-Χατζηζαχαρία – “ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΕΒΕΛΙΝΑΣ”
Υλικά
για τη Ζύμη:
600 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ
200 γραμ. βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένη
500 ml γάλα χλιαρό
4 αβγά σε θερμ. δωμ.
4 κουτ. σουπ. κοφτές ζάχαρη
2 φακελάκια μαγιά σκόνη
2 βανίλιες
1 κουτ.γλ. αλάτι
ξύσμα 2 λεμονιών
Για τη Γέμιση:
2 φακελάκια γκαρνί σκόνη+400 ml γάλα κρύο (χτυπημένα σε σαντιγί)
για το Σιρόπι:
4 κούπες ζάχαρη
5 κούπες νερό
χυμό 1 λεμονιού
2 βανίλιες
2 σφηνοπότηρα κονιάκ
1 φλούδα λεμονιού
λίγη μαρμελάδα βερίκοκο για το άλειμμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάω τη σαντιγί και τη βάζω στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστώ.
Σε μπολ ρίχνω το γάλα, τη ζάχαρη, τη μαγιά και τα ανακατεύω με αβγοδάρτη, καλά.
Προσθέτω τα αβγά, το λιωμένο βούτυρο, το αλάτι, το ξύσμα και τις βανίλιες.
Ανακατεύοντας πάντα με τον αβγοδάρτη, ρίχνω και το αλεύρι μέχρι να έχω ένα μίγμα παχύρευστο και κολλώδες.
Βουτυρώνω και αλευρώνω, 24 θήκες μάφινς και με κουτάλι αδειάζω το μίγμα, στις θήκες.
Αφήνω περίπου 1/2 ώρα να φουσκώσει μέχρι το χείλος … όχι να χυθεί !!!
Ψήνω στους 170 πάνω κάτω για 30΄λεπτά, περίπου, να πάρουν ωραίο χρώμα.
Εν τω μεταξύ φτιάχνω το σιρόπι.
Βάζω σε κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού και τη φλούδα.
Βράζω το σιρόπι 3΄ λεπτά, όχι πιο πολύ και στο τέλος προσθέτω τις βανίλιες και το κονιάκ.
Κόβω με μαχαίρι και πολύ προσοχή τα μπαμπαδάκια από πάνω, αφήνοντας περιθώριο, ένα τσικ πιο πάνω από την μέση…. Και κάνοντας ένα καπέλο … το οποίο δεν το αφαίρεσα όλο, απλά το έκοψα μέχρι να στέκετε ….
Βουτάω τα χλιαρά ή κρύα μπαμπαδάκια, στο ζεστό σιρόπι, … όχι να καίει.
Τα σιροπιάζω για 2,5΄ λεπτά …. Βυθίζοντάς τα ένα λαξ … πάνω κάτω.
Τα βάζω σε πιατέλα να κρυώσουν.
Αλείφω, με λίγο μαρμελάδα … αραιωμένει σε λίγο κονιάκ, τα μπαμπαδάκια από την πάνω πλευρά.
Μόλις κρυώσουν καλά , γεμίζω ένα κορνέ με την σαντιγί που έχω έτοιμη στο ψυγείο.
Τα γεμίζω με σαντιγί μέσα, χωρίς να βγάζω το καπελάκι και από πάνω βάζω μια ροζέτα από σαντιγί και προσθέτω μισό κερασάκι.
Κανονικά … το σιρόπι δεν πρέπει να περισσέψει, θα το ρουφήξουν όλο…. Αλλά εμένα μου περίσσεψε λίγο
Η Συνταγή είναι της κ. Σόφη Τσιώπου και η εκτέλεση της Καίτη Νίνου-Χατζηζαχαρία – “ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΕΒΕΛΙΝΑΣ”