Συνταγές
Έτοιμος και φέτος ο αγαπημένος μας γλυκός τραχανάς
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από κ. Anna Lampropouloy– “Χρυσές Συνταγές”.
ΥΛΙΚΑ:
Για 5 κιλά τραχανά ΓΛΥΚΌ.
ΕΒαλα 2.500 γρ. αλεύρι λευκό 2.000 γρ. αλεύρι κίτρινο 500γρ.σιμιγδαλι ψιλό 10 αυγά (2 αυγά στο κιλό) ΓΙΑΤΊ εμείς έτσι το τρώμε 2 χούφτες αλάτι 2 λίτρα περίπου γάλα κατσικίσιο 2 γρ. Κρόκο Κοζάνης.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Από το προηγούμενο βράδυ σούρωσα και έβρασα το γάλα το άφησα να κρυώσει.Οταν κρυώσει το έβαλα στο ψυγείο. Μερικές ώρες πριν το χρειαστώ το έβγαλα να έρθει σ. θ. δ. Κοσκινιζω τα άλευρα ρίχνω το σιμιγδάλι το Αλάτι.Απο το γάλα ζέστανα λίγο σε ένα μπρίκι και όταν ζεστάθηκε έριξα το κρόκο Κοζάνης να ανοίξει και να είναι εύκολο να ενσωματωθει με το ζυμάρι μου. Σε ένα μπόλ έσπασα τά αυγά και αφού έκανα μια λακουβιτσα έριξα τα χτυπημένα αυγά και έριξα το πρώτο 1.5 λίτρο γάλα και το υπόλοιπο σιγά σιγά. Εμένα πείρε 2 λίτρα.
Έκανα ένα καλό ζύμωμα. Τα χώρισα σε 1 κιλό την κάθε μπάλα και ξαναζυμωσα. Όταν γυάλισε το κάθε ένα από τα ζυμαράκια μου. Το τύλιξα σε μεμβράνη και τα άφησα για 2 ώρες να ξεκουραστουν. Έστρωσα σεντόνια στα κρεβάτια. Και άρχισα να κόβω το κάθε ζυμάρι σε μεγαλούτσικα κομμάτια τα έβαζα το ένα δίπλα στο άλλο. Αφού τά τελείωσα όλα. Τα άφησα να αρχίσουν να στεγνώσουν λίγο αυτό βέβαια θέλει αρκετές ώρες.Μετά από αρκετές ώρες τα γύρισα από την άλλη πλευρά. Όταν άρχισα να στεγνώνουν τα έκοψα σε μικρότερα κομμάτια.
Όταν στεγνωσα και αυτά άρχισε το τρίψιμο του τραχανά
Με τό αργιολογι Τότε ότι τρίβω ταν το απλωναμε σε ένα άλλο κρεβάτι με ανοιχτά παράθυρα. Και τότε ξεκίνησε η φυσική αποξηρανση. Θα μείνει 3-4μερες μέσα στο σπίτι να στεγνώσει. Και ύστερα θα τον βάλω σε υφασμάτινες θήκες και θα τον βγάλω στον ήλιο για να στεγνώσει εντελώς.
Η Συνταγή είναι από κ. Anna Lampropouloy– “Χρυσές Συνταγές”.