Γλυκα
Red velvet βελούδινο κέικ με υπέροχο κόκκινο χρώμα στο παντεσπάνι και μοναδική κρέμα
Προετοιμασία: Για το κέικ 30 λεπτά και άλλα 20-30 το ψήσιμο. Κάντε την επικάλυψη όσο ψήνονται τα 3 παντεσπάνια του κέικ και βάλτε την στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει εντελεώς. Όλα τα υλικά για το κέικ πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Μπορείτε να κάνετε το Red Velvet κέικ σε 2 ή 3 ή 4 […]
Προετοιμασία: Για το κέικ 30 λεπτά και άλλα 20-30 το ψήσιμο. Κάντε την επικάλυψη όσο ψήνονται τα 3 παντεσπάνια του κέικ και βάλτε την στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει εντελεώς. Όλα τα υλικά για το κέικ πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Μπορείτε να κάνετε το Red Velvet κέικ σε 2 ή 3 ή 4 στρώσεις. Θα χρειαστείτε ισάριθμες φόρμες-ταψάκια 20 εκατ. περίπου. Αν κάνετε 4 στρώσεις, μοιράστε το μίγμα σε δύο φόρμες και κόψτε οριζόντια κάθε ψημένο παντεσπάνι στα δύο. Αυξήστε επίσης την κρέμα κατά μισή δόση.
Μπορείτε ακόμη, να το κάνετε νωρίτερα (ή/και την προηγουμένη), τουλάχιστον μέχρι το στάδιο της σύνθεσης (βλ. συνταγή πιο κάτω) αφήνοντας την επικάλυψη και το κέικ να είναι κρύα στο ψυγείο ή/και να το ολοκληρώσετε. Αν διατηρήσετε τα παντεσπάνια εκτός ψυγείο, τυλίξτε τα σε διαφανή μεμβράνη. Ελαφρώς σύνθετη αλλά μάλλον εύκολη συνταγή. Όχι πολύ γρήγορη. Ακολουθήστε τα βήματα και τις αναλυτικές οδηγίες.
Υλικά (για 8-10 άτομα – κέικ διαμ. 20 εκατ. με 3 στρώσεις)
• 125 γρ. βούτυρο ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου συν 2 κ.σ. για το άλειμμα των μικρών ταψιών
• 30-40 γρ. κακάο κοσκινισμένο χωρισμένο στα δύο
• 230 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική (ή από 200-250 γραμ. ανάλογα με τα γούστα σε γλυκύτητα)
• 2 αυγά (θερμοκρασία δωματίου)
• ξύσμα από 1 στικάκι βανίλιας ή 2 κ.γ. άρωμα βανίλιας
• 2-3 κ.σ. κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής (λιγότερο αν είναι σε πάστα, περισσότερο αν είναι σε υγρό)
• 1 κ.γ. αλάτι
• 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
• 1 κ.γ. σόδα μαγειρικής
• 280 γρ. αλεύρι Barilla 00 (από μαλακό σιτάρι, για όλες τις χρήσεις) κοσκινισμένο
• 230 ml ξινόγαλα (ή γάλα στο οποίο προσθέτετε 1 κ.σ. ξίδι ή λεμόνι)
• 1 κ.σ. λευκό ξίδι
για την επικάλυψη τυροκρέμας (cream cheese frosting)
• 450 γρ. τυρί κρέμα
• ½ φλ. βούτυρο ανάλατο (125 ml)
• 1 φλ. ζάχαρη άχνη (250 ml)
• 1 κ.γ. άρωμα βανίλιας
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160 βαθμούς C.
Ετοιμάζετε τις φόρμες: Αλείφετε τα ταψάκια με βούτυρο και πασπαλίζετε με το μισό κακάο (κοσκινισμένο). Αφαιρείτε όσο περισσεύει, βάζοντάς το στο επόμενο ταψάκι.
Κοσκινίζετε όλα τα στεγνά υλικά σε 1 μπολ (αλεύρι, αλάτι, μπέικιν). Ανακατεύετε και κρατάτε χωριστά.
Κάνετε το μείγμα για red velvet κέικ: Στο μίξερ (επιτραπέζιο ή χειρός) χτυπάτε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη ώστε να έχετε ένα αφράτο, σχεδόν άσπρο μείγμα σαν πηχτή κρέμα. Προσθέτετε ένα – ένα τα αυγά χτυπώντας το πρώτο να ενσωματωθεί πλήρως πριν βάλετε το δεύτερο. Ρίχνετε το υπόλοιπο κακάο ανακατεμένο με το χρώμα ζαχαροπλαστικής.
Προσθέτετε σταδιακά, εναλλάξ (σε 2-3 φορές) το αλεύρι και το ξινόγαλα, ανακατεύοντας μαλακά (χαμηλή ταχύτητα), να ενσωματώνονται τα υλικά. Ακολούθως, τελευταίο ρίχνετε το ξίδι ανακατεμένο με τη σόδα μαγειρικής. Ανακατεύετε απλώς να ενσωματωθούν, μοιράζετε το μείγμα στις 3 φόρμες ισιώνοντας την επιφάνεια.
Ψήσιμο: Βάζετε στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε για 20 – 30 λεπτά (δοκιμάστε με οδοντογλυφίδα στα 20-25 λεπτά – αν βγαίνει καθαρή, τα παντεσπάνια είναι έτοιμα). Μην ψήσετε πάνω από 30′ -δεν πρέπει το κέικ να στεγνώσει. Αποσύρετε, αφήστε 5-6 λεπτά να κρυώσουν και αναποδογυρίστε σε σχάρα. Αφήστε να κρυώσουν εντελώς.
Μεταφέρετε σε λαδόκολλα. Αν τα 3 παντεσπάνια διαφέρουν (έστω και λίγο) στο μέγεθος, χρησιμοποιήστε ένα μπολ ή ένα πιάτο διαμ. 19-20 εκατ. για να τα κόψετε περιμετρικά σε ίδιους κύκλους. Κρατήστε τα περισσεύματα και κάντε τα τρίμματα.
Ετοιμάστε την γλυκιά επικάλυψη τυροκρέμας – cream cheese frosting: Χτυπήστε στο μίξερ το βούτυρο να μαλακώσει και να αφρατέψει. Προσθέστε το τυρί κρέμα και ανακατέψτε να ενσωματωθούν (3-4 λεπτά). Προσθέστε τη ζάχαρη και την βανίλια. Ανακατέψτε καλά. Διατηρήστε στο ψυγείο μέχρι να χρησιμοποιήσετε το μείγμα.
Σύνθεση: Διαλέξτε το σκεύος που θα τοποθετήσετε το red velvet κέικ σας. Κόψτε 3 ή 4 λωρίδες λαδόκολλας και τοποθετήστε τις στη βάση του σκεύους και προς την περίμετρο του κέικ, αφήνοντας κενό στο κέντρο. Έτσι, το σκεύος δεν θα λερωθεί όσο δουλεύετε, και στο τέλος θα μπορείτε να τις τραβήξετε. Βάλτε στο (κενό) κέντρο τους 1 κ.σ. από το γλάσο τυροκρέμας και τοποθετήστε επάνω την 1η βάση κόκκινο παντεσπάνι.
Προσθέστε 1 στρώση τυροκρέμας (σε ποσότητα κάτι λιγότερο από το 1/4) και ισιώστε να πάει παντού χωρίς να πιέζετε υπερβολικά.
Βάλτε το επόμενο στρώμα κέικ και το άλλο 1/4 κρέμας με τον ίδιο τρόπο. Προσθέστε το τελευταίο κέικ και λίγη κρέμα επικάλυψης, και με σπάτουλα ισιώστε την κρεμώδη επικάλυψη στην περίμετρο και στην επιφάνεια.
Σημείωση: Σ’ αυτό το σημείο μπορείτε ήδη να βάλετε το μισοέτοιμο red velvet κέικ στο ψυγείο για 2-3 ώρες ή και περισσότερο, αν σας βολεύει.
Ολοκλήρωση: Βάλτε τα 2/3 της κρέμας που έχετε στην επιφάνεια και το υπόλοιπο στην περίμετρο. Ισιώστε με σπάτουλα. Στη φωτό χρησιμοποιήθηκε τροχός, που βοηθάει πολύ στην ομοιομορφία του αποτελέσματος. Αν δεν έχετε, απλώστε κατά το δυνατόν ομοιόμορφα περιστρέφοντας το σκεύος και κάνοντας (με σπάτουλα) ίδιας λογικής κινήσεις.
Ανακατέψτε τα τρίμματα (μπορείτε να αναμείξετε και σπασμένους ξηρούς καρπούς, αν θέλετε) και προσθέστε τα στην περίμετρο της επιφάνειας του red velvet κέικ – εδώ βοηθάει η μέθοδος Τζάκσον Πόλοκ …
Σερβίρισμα: Κόψτε το red velvet κέικ σε κομμάτια προσθέτοντας πάνω ή/και στο πλάι του τριμμένη σοκολάτα, έξτρα ξηρούς καρπούς ή κόκκινα φρούτα ή όποιο άλλο υλικό σας φέρει ωραία, κόκκινη έμπνευση
Δείτε περισσότερα : pandespani