Συνταγές
Kαταπληκτικά φύλλα χωρίς πλάστη – ότι είναι με προζύμι.. λατρεία!
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
* Ο πιο εύκολος ,γρήγορος και ξεκούραστος τρόπος ανοίγματος φύλλου!
Ακόμα και αν δεν έχετε ανοίξει ποτέ φύλλο στην ζωή σας!
Η Συνταγή είναι από Margarita Kariwtou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
Ζύμη:
75 γρ. Προζύμι *(Αν δεν έχουμε ,απλά το παραλείπουμε)
600 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
300 -310 γρ. νερό χλιαρό ( οχι καυτό)
2- 3 κσ ξύδι λευκό
4-6 κσ ελαιόλαδο
1 κγ αλάτι
Γέμιση:
Τυρί φέτα θρυμματισμένη
Ελαιόλαδο
Μείγμα επάλειψης:
2 κσ γάλα εβαπορέ
2 κσ ελαιόλαδο
Σουσάμι για πασπάλισμα πριν το ψήσιμο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε , ζυμώνουμε τα υλικά ζύμης και αφήνουμε περίπου 2 ώρες να ξεκουραστεί (αν δεν βάλουμε προζύμι ,ξεκουράζουμε μόνο 15-30λ)!
** Αν δεν θέλουμε να ανοίξουμε φύλλο μετά την 2ωρη αναμονή , βάζουμε το ζυμάρι μου στο ψυγείο έως και 2 μέρες!
Πριν το χρησιμοποιήσουμε , το αφήνουμε 2 ώρες εκτός ψυγείου
Το χωρίζουμε σε 9 μπαλάκια
Σε ένα μπώλ βάζουμε περίπου 60 γρ. ελαιόλαδο , βουτάμε τα μπαλάκια και από τις δύο πλευρές και τα αφήνω μέσα για 30 λ περίπου , σκεπασμένα
Ανοίγουμε σε λαδωμένο πάγκο ένα – ένα τα μπαλάκια με τα χέρια, απλά πιέζοντας ,περιμετρικά ώστε να ανοίξει και να γίνει λεπτό φύλλο
Δεν μας ενοχλεί ακόμα και αν δεν ανοίξει τέλεια και δημιουργηθούν μερικές τρυπούλες
Πασπαλίζουμε λίγο τυρί φέτα ή ότι άλλη γέμιση θέλω χωρίς υγρά και πασπαλίζουμε με 2-3 κσ ελαιόλαδο
Τυλίγουμε σε στριφτάρια ατομικά ή φτιάχνουμε στριφτόπιτα
Αλείφουμε με το μείγμα επάλειψης και πασπαλίζουμε με σουσάμι
Ψήνουμε στον αέρα στους 190 β για 40-45 λ περίπου
* Εκτός απο φέτα (τυρόπιτα) μπορούμε να βάλουμε κίτρινα τυριά σκέτα ή με αλλαντικά ( ζαμπονοτυρόπιτα), σπανάκι (σπανακόπιτα), πράσα( πρασόπιτα), κοτόπουλο ( κοτόπιτα), κρέμα μπουγάτσας( μπουγάτσα γλυκιά) κλπ
Επίσης αντί στριφτάρια μπορούμε να κάνουμε απλό ατομικό πιτάκι το κάθε φύλλο ( σχήμα παραλ/μο)
Η τεχνική ανοίγματος φύλλου με τα χέρια, χωρίς πλάστη είναι της Γκόλφως Νικολού :
Η Συνταγή είναι από Margarita Kariwtou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.