Κρεας
Ψητό αγριογούρουνο για το γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς
Η συνταγή αυτή απαιτεί προετοιμασία του κρέατος, τουλάχιστον δύο ημερών, πριν το μαγειρέψετε. Οι δόσεις των υλικών είναι για ένα κιλό κρέατος. Υλικά για τη μαρινάδα Μισό λίτρο άσπρο ξηρό κρασί. 6 κουταλιές σούπας ξύδι 2 κρεμμύδια κομμένα ροδέλες 3-4 σκελίδες σκόρδου σε κομμάτια κόκκους μαύρου πιπεριού βασιλικός δάφνη θυμάρι αλάτι Προετοιμασία Τοποθετούμε το κρέας […]
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η συνταγή αυτή απαιτεί προετοιμασία του κρέατος, τουλάχιστον δύο ημερών, πριν το μαγειρέψετε. Οι δόσεις των υλικών είναι για ένα κιλό κρέατος.
Υλικά για τη μαρινάδα
Μισό λίτρο άσπρο ξηρό κρασί.
6 κουταλιές σούπας ξύδι
2 κρεμμύδια κομμένα ροδέλες
3-4 σκελίδες σκόρδου σε κομμάτια
κόκκους μαύρου πιπεριού
βασιλικός
δάφνη
θυμάρι
αλάτι
Προετοιμασία
Τοποθετούμε το κρέας μέσα στη μαρινάδα την οποία έχουμε ετοιμάσει ανακατεύοντας όλα τα υλικά της σε ένα βαθύ σκεύος.
Το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε το κρέας να μαριναριστεί τουλάχιστον για δύο μέρες. Μπορείτε να το αφήσετε τώρα τον χειμώνα ακόμη και έξω στο μπαλκόνι, αλλά σε προφυλαγμένο σημείο, σε περίπτωση που δεν έχετε χώρο αρκετό στο ψυγείο.
Εκτέλεση
Βγάζουμε το κρέας από το μαρινάδα, το στεγνώνουμε προσεκτικά με χαρτί κουζίνας και το αλατίζουμε ελαφρά. Σ’ ένα ευρύχωρο ταψί στρώνουμε κομμάτια από μπέικον και πάνω του τοποθετούμε το κρέας και στη συνέχεια το σκεπάζουμε και το υπόλοιπο με μπέικον. Βάζουμε το ταψί σε καλά προθερμασμένο ζεστό φούρνο για ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά.
Στο διάστημα αυτό βράζουμε τη μαρινάδα που έχει μείνει μαζί με όλα τα μπαχαρικά και τα βότανα μέχρι να μείνει περίπου η μισή ποσότητα. Έχει πικάντικη και όξινη γεύση η μαρινάδα αλλά θα δώσει πλούσιο άρωμα στο αγριογούρουνο.
Μετά από ψήσιμο στο φούρνο για 45 λεπτά το κρέας έχει αποκτήσει βαθύ καφέ χρώμα και κολυμπάει σε ένα καραμελωμένο ζουμί ενώ το μπέικον έχει λιώσει, Τότε με μία κουτάλα παίρνουμε το ζουμί από το ταψί με το κρέας, το ρίχνουμε στην μαρινάδα και ανακατεύουμε για να ενωθούν οι γεύσεις. Με το ζουμί αυτό περιχύνουμε το κρέας που ψήνεται ακόμη μέσα στο φούρνο.
Ψήνουμε για λαλλα 45 λεπτά και στη συνέχεια βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και μεταφέρουμε το κρέας σε μια πιατέλα που έχουμε προηγουμένως ζεστάνει (τα πιάτα ζεσταίνονται βουτώντας τα σε καυτό νερό και σκουπίζοντάς τα μετά προσεκτικά). Στη συνέχεια φτιάχνουμε τη σάλτσα που θα συνοδεύσει το αγριογούρουνο ως εξής: Συγκεντρώνουμε ξανά το ζουμί του κρέατος από το ταψί σε ένα μικρό κατσαρόλι και προσθέτουμε 2 ποτήρια βραστού νερού.
Παράλληλα σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε 1 κουταλάκι του τσαγιού αλεύρι, ένα φλιτζάνι του τσαγιού κρέμα γάλακτος και 2 κουταλιές της σούπας ζωμό κρέατος και το ρίχνουμε στο κατσαρόλι με το ζωμό όπου το αφήνουμε να πάρει μια-δυο βράσεις ανακατεύοντας συνεχώς. Η σάλτσα μας είναι έτοιμη.
Μπορείτε να σερβίρετε το αγριογούρουνο με τη σάλτσα χωριστά. Στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μπορείτε να συνοδεύσετε το κρέας με φουρνιστές πατάτες και κάστανα, στα οποία ταιριάζει πολύ η σάλτσα της μαρινάδας.
Και να ανοίξετε ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί για να τσουγκρίσετε και να ευχηθείτε Καλές γιορτές!
knf