Ορεκτικα
Σπιτικό σκορδόψωμο με τυρί Cheddar
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Αν σας αρέσει το ψωμί και έχετε βαρεθεί τα έτοιμα σας έχω κάτι που σας ενδιαφέρει… Νοστιμότατο και μυρωδάτο σκορδόψωμο. Το σκόρδο γενικά είναι ένα υλικό που δίνει απίστευτη γεύση και άρωμα στα φαγητά. Πάντα απορούσα πως το καταφέρνει αυτό το πράγμα ένα τόσο δα μικρό λαχανικό.
Το μαγικό σκορδάκι λοιπόν όπου μπαίνει δίνει την μοναδική του γεύση διεγείροντας την όσφρηση και την γεύση μας. Έτσι και σε αυτήν την συνταγή κάνει τα μαγικά του δίνοντας μας ένα αποτέλεσμα απίστευτα γευστικό. Στην κουζίνα ολοταχώς και καλές μεγειρικές!
Υλικά:
1 φλιτζάνι ζεστό νερό
1 κουταλιά της σούπας μέλι
2 1/4 κουταλάκια του γλυκού μαγιά σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
3 φλιτζάνια αλεύρι ψωμί, για ψωμ
Ελαιόλαδο, για να λαδώσουμε τις επιφάνειες
½ φλιτζάνι βούτυρο με σκόρδο
τυρί Cheddar (ή όποιο άλλο τυρί σας αρέσει)
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το νερό, το μέλι και τη μαγιά μαζί. Ρίχνουμε το αλάτι και το αλεύρι σταδιακά και ανακατεύουμε. Εάν χρησιμοποιούμε μίξερ το βάζουμε σε χαμηλή ταχύτητα.
Μόλις η ζύμη αρχίζει να τραβιέται μακριά από τις πλευρές και το μπολ φαίνεται να είναι αρκετά καθαρό, αφήνουμε το μίξερ να την ζυμώνει για 5 λεπτά. Μετά από 5 λεπτά, η ζύμη πρέπει να είναι ομαλή και να μην αφήνει κανένα κομμάτι όταν την πιάνουμε με τα δάχτυλά μας.
Λαδώνουμε ένα μπολ και τη ζύμη με το ελαιόλαδο. Καλύπτουμε με μία πλαστική μεμβράνη ή μια πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε τη ζύμη μέσα στο μπολ για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Ρίχνουμε μία γροθιά πάνω στη ζύμη και την κόβουμε σε δύο ίσα μέρη. Σχηματίζουμε με τη ζύμη δύο μεγάλες μπαγκέτες. Καλύπτουμε πάλι με πλαστική μεμβράνη και τα αφήνουμε για 30 λεπτά περίπου. Ξεκινάμε να προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Μόλις φούρνος προθερμανθεί, αφαιρούμε το πλαστικό περικάλυμμα, βάζουμε το ψωμί στο φούρνο και ψήνουμε για 20 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, κόβουμε το τυρί σε λεπτές φέτες και λιώνουμε το βούτυρο σκόρδου.
Βγάζουμε τα καρβέλια ψωμιού από το φούρνο μετά από 20 λεπτά και τα αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο σκόρδου. Ψήνουμε άλλα 5-7 λεπτά ή μέχρι το ψωμί να αρχίσει να παίρνει χρώμα χρυσό-καφέ. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν για 15 λεπτά.
Κόβουμε το ψωμί διαχωρίζοντας το σε φέτες παράλληλες μέσα στο ψωμί. Αλείφουμε το βούτυρο με σκόρδο ανάμεσα σε κάθε φέτα και γεμίζουμε με μια φέτα τυρί. Ψήνουμε άλλα 3-5 λεπτά ή μέχρι το τυρί να λιώσει εντελώς. Σερβίρουμε αμέσως.
Σημείωση: Εάν θέλετε να διατηρήσετε το ψωμί για το επόμενο πρωί, μπορείτε να το κρατήσετε στο ψυγείο σας, αφού κρυώσει. Το επόμενο πρωί, μπορείτε να το ψήσετε και πάλι στην τοστιέρα σας για περίπου 5 λεπτά.