Συνταγές
Καλό χειμώνα και υγεία – Θρακιώτικος τραχανάς με ντομάτα και λαχανικά (ξινός)
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η συνταγή είναι από Maria Anestaki – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τρία κιλά αλεύρι
Σε ένα μπολ βάζουμε ένα ποτήρι χλιαρό νερό, ένα κτσ. ζάχαρη και 25 γρ. νωπή μαγιά ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά και προσθέτουμε ένα ποτήρι αλεύρι γ.ο.χ.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε σκεπασμένο για δέκα λεπτά.
Σε μια λεκάνη βάζουμε τα δύο κιλά αλεύρι για γ.ο.χ. , μισό κιλό σιμιγδάλι ψιλό, πέντε κτγ. αλάτι και ανακατεύουμε.
Ανοίγουμε μία λακούβα και προσθέτουμε την μαγιά μας, τα λαχανικά μας κατά βούληση, ντομάτα την οποία πολτοποιήσαμε στο μούλτι την περάσαμε από το σουρωτήρι για να απομακρύνουμε τα σπόρια και την αφήσαμε να στραγγίσει για μια νύχτα.
Κόκκινες πιπεριές που τις ψήσαμε και τις πολτοποιήσαμε, πατάτες καθαρισμένες που τις βράσαμε και τις πολτοποιήσαμε, καρότα καθαρισμένα που τα βράσαμε και τα πολτοποιήσαμε και πολτοποιημένο κρεμμύδι.
Ζυμώνουμε και προσθέτουμε αλεύρι μέχρι να έχουμε μια ζύμη πολύ σφιχτή.
Αφήνουμε την ζύμη μας σκεπασμένη να φουσκώσει μια νύχτα.
Την άλλη μέρα κόβουμε την ζύμη μας μπουκίτσες και αφήνουμε σε ξηρό μέρος μέχρι να στεγνώσει, προσοχή δεν πρέπει να στεγνώσει πολύ γιατί θα σκληρύνει και δεν θα τρίβεται.
Τρίβουμε σε κόσκινο τις μπουκίτσες και αφήνουμε το τραχανά μας απλωμένο να στεγνώσει πολύ καλά.
Η συνταγή είναι από Maria Anestaki – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.