Υλικά:
-3 ποτήρια νερού γάλα φρέσκο
-6 κτσ. γεμάτες αλεύρι
-4 κτσ. ελαιόλαδο
-2 αυγά
-αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε (δε βράζουμε) σε κατσαρόλα τα 2 από τα 3 ποτήρια γάλα.
Το 1 ποτήρι γάλα το χτυπάμε σε multi μαζί με το αλεύρι και τα αυγά.
Βάζουμε το παραπάνω μίγμα στο ζεστό γάλα.
Προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι, το πιπέρι και αν θέλουμε μοσχοκάρυδο.
Ανακατεύουμε διαρκώς με σύρμα, σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να αποκτήσει η σάλτσα την επιθυμητή πυκνότητα.
Για παστίτσιο και μουσακά προτιμώ μία μέτριας πυκνότητας μπεσαμέλ.
Αν βγει πολύ πηχτή μπορούμε να την αραιώσουμε με λίγο γάλα.
Αν βγει αραιή βάζουμε στο multi λίγο γάλα με 1 ακόμη κτσ. αλεύρι, το χτυπάμε και το προσθέτουμε στην υπόλοιπη σάλτσα ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα.
Σημείωση: Αυτήν τη συνταγή την έμαθα απ’ τη μαμά μου, την κάνω χρόνια και δε μ’ έχει προδώσει ποτέ. Η ποσότητά της είναι ιδανική για να την απλώσουμε σε μεγάλο μακρόστενο πυρέξ.
Μπες για περισσότερες νόστιμες συνταγές στο http://aromakouzinas.blogspot.gr