Συνταγές
Ωραιότατοι λουκουμάδες παραλίας… Ορίστε
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Eirini Kamparoudi – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
240ml νερό χλιαρό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
80γρ. Κρυσταλλική ζάχαρη
1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
1/2κ.γλ εκχύλισμα βανίλιας
550γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 πρέζα αλάτι
60γρ βούτυρο λιωμένο
Λάδι για τηγάνισμα ηλιέλαιο
Ζάχαρη για πασπαλισμα
Εκτέλεση:
Στο μπολ του μίξερ ρίχνω το ζεστό νερό (όχι καυτό)και μέσα του διαλύω τη μαγιά μαζί με 1 ΚΣ ζάχαρη. Προσθέτουμε 3 ΚΣ αλεύρι, ανακατεύουμε να γίνει ένα ελαφρύ κουρκούτι και το αφήνουμε για 5 λεπτά.
Βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, το αυγό και το εκχύλισμα βανίλιας ενσωματώνοντας τα στο μείγμα.
Προσθέτουμε το αλάτι στο αλεύρι και τα ρίχνω σταδιακά εναλλάξ με το βούτυρο (αλεύρι-βούτυρο-αλεύρι-βούτυρο-αλεύρι), ξεκινώντας το ζύμωμα με τον γάντζο του μίξερ για 7 λεπτά (ή με τα χέρια).
Σκεπάζουμε τον κάδο και τον αφήνω σε ζεστό σημείο να διπλασιάσει τον όγκο του (το καλοκαίρι θα χρειαστεί 1 ώρα ή λιγότερο).
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο των 5-6 χιλ με τον πλάστη.
Κόβουμε κύκλους διαμέτρου 8,8 εκ με το κουπ-πατ και μέσα τους μικρότερους των 3,5 εκ.
Τους μεταφέρουμε σε ατομικές λαδόκολλες για κάθε λουκουμά στο ταψί (διαφορετικά όταν έπειτα θα φουσκώσουν και τους πιάσω για να τους τηγανίσουμε θα ξεφουσκώσουν).
Τους σκεπάζουμε και τους αφήνουμε να φουσκώσουν για 15-20 λεπτά.
Σε μια κατσαρόλα με λάδι 4-5 εκ στο ύψος, το ζεσταίνουμε και τότε ρίχνω τους λουκουμάδες. Ανάλογα το μέγεθος της κατσαρόλας μπορώ να βάλουμε ταυτόχρονα μέχρι 3 μαζί (για να μην μειωθεί πολύ η θερμοκρασία του λαδιού). Ρίχνουμε τον κάθε λουκουμά προσεκτικά μαζί με τη λαδόκολλα, η οποία αποκολλάτε μόλις υγρανθεί και την αφαιρώ. Αφήνω να πάρει χρώμα για 2-3 λεπτά και τον γυρίζουμε και από την άλλη όμοια.
Όταν τηγανιστούν, βγάζουμε τους λουκουμάδες πάνω σε απορροφητικό χαρτί.
Όσο είναι ακόμα ζεστοί, ρίχνουμε έναν ένα μέσα σε ένα πιάτο με κρυσταλλική ζάχαρη τον γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά να καλυφθεί με αυτή και τον σερβίρω.
Η Συνταγή είναι από Eirini Kamparoudi – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.