Συνταγές
Καταπληκτικά ψωμάκια με σπόρους
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
Βγήκαν 12 ψωμάκια, νόστιμα και πολύ υγιεινά! Ό,τι πρέπει και για τα σαντουιτσάκια παιδιών και μεγάλων, στο σχολείο και τη δουλειά.
420 γρ αλεύρι κίτρινο για ψωμί
270 γρ αλεύρι σίκαλης
50 γρ (2 κύβοι) φρέσκιας μαγιάς
500 έως 550 ml χλιαρό νερό (37 βαθμών)
1 κ.σ μέλι
1 κ.γλ. αλάτι
50 ml σπορέλαιο
100 ml λιναρόσπορος
200 ml ηλιόσπορος (καβουρδισμένος ελαφρά σε τηγανάκι)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πασπαλίζουμε με:
σουσάμι, κολοκυθόσπορους ή ότι υπάρχει ή τίποτα
Σε μεγάλο μπωλ διαλύουμε τη μαγιά στο νερό και προσθέτουμε μέλι και λάδι. Σε μικρότερο μπωλ ανακατεύουμε τα αλεύρια με τους σπόρους και τα προσθέτουμε στο μπωλ με τη μαγιά. Ζυμώνουμε κανένα 10 λεπτο να γίνει μια μαλακή ζύμη με ελαστικότητα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε καμιά κουταλιά νερό.
Σκεπάζουμε το μπωλ με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ανέβει, περίπου 1 ώρα.
Αδειάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια, κάνουμε 3-4 διπλώματα, και κόβουμε 12 κομμάτια (βγήκαν 120 γρ το καθένα). Δουλεύουμε λίγο καθε κομμάτι και σχηματίζουμε μπαλάκι που τοποθετούμε σε λαμαρίνα ντυμένη με αντικολλητικό χαρτί.
Τα σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσουν, σχεδόν ½ ώρα. Βάζουμε το φούρνο να ζεσταθεί στους 200 βαθμούς αντιστάσεις. Με πινέλο περνάμε με λίγο νερό κάθε μπαλάκι και πασπαλίζουμε σουσάμι ή ό,τι έχουμε .
Ψήνουμε μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα, περίπου 25 λεπτά ανάλογα τον φούρνο. Αν χρειαστεί ανεβάζουμε στο τέλος τη θερμοκρασία στους 220 βαθμούς.
Η Συνταγή είναι από Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.