Συνταγές
Χαλουμόπιτα με ζύμη γιαουρτιού, απλά πεντανόστιμη
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Helena’s Greek cooking”
Υλικά:
Για τη ζύμη:
200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
650 γρ. αλεύρι Χωριάτικο
2 κ.γ μπέικιν πάουντερ
150 γρ. ελαιόλαδο
240-245 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι η μανταρίνι
Για επάλειψη :
Σουσάμι
Ελαιόλαδο
Γάλα εβαπορέ
Για τη γέμιση:
400 γρ. χαλλούμι τριμμένο
φρέσκο δυόσμο η ξηρό
150 γρ.τυρί τύπου Φιλαδέλφεια
100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
2 αυγά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο στο μουλτι
7 κ.σ ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180’C βαθμούς αέρα. Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί 25 -30 εκατοστών.
Φτιάχνουμε τη γέμιση ως εξής:
Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο. Αφήνουνε να κρυώσει και ανακατεύουμε ολα τα υλικά της γέμισης μαζί σε ένα μπολ.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη γιαουρτιού.
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ με το εργαλείο για ζύμες, το γιαούρτι, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το ελαιόλαδο και το χυμό πορτοκαλιού. Ζυμώνουμε για 5 λεπτά, η ζύμη θα κολλάει.βγάζουμε σε αλευρωμενη επιφάνεια Ρίχνουμε αλεύρι στη ζύμη και ζυμώνουμε ένα ζυμάρι μαλακό να μην κολλάει. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα κομμάτια.Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη μισή ζύμη σε ορθογώνιο φύλλο περίπου 40Χ50 εκατοστά.
Με ένα κοπτακι η μαχαίρι κόβουμε λωρίδες στο 1/3 της ζύμης (δείτε φώτο).
Απλώνουμε στο μέρος της ζύμης που δεν είναι κομμένο τη μισή γέμιση. Τυλίγουμε σε ρολό, το ακουμπάμε μέσα στο ταψί και τυλίγουμε σε σαλιγκάρι στο κέντρο του ταψιού. Συνεχίζουμε με το δεύτερο κομμάτι της ζύμης και τυλίγουμε γύρω από το πρώτο σαλιγκάρι. Με ένα πινέλο απλώνουμε καλά το εβαπορέ και λίγο ελαιόλαδο σε όλη την πίτα και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 50′-60′ λεπτά.
Όταν την βγάλουμε από το φούρνο και όπως είναι ζεστή την αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο με πινέλο και με ένα κομμάτι φρέσκο βούτυρο το οποίο περνάμε σε όλη την πίτα. Αφήνουμε να κρυώσει και απολαμβάνουμε.
Η χαλουμόπιταείναι έτοιμη. Καλή σας απόλαυση και καλή επιτυχία σε όσους το ψτιάξουν!
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Helena’s Greek cooking”