Συνταγές
Φανταστική χρυσοψημένη γαλατόπιτα – Είναι από τις αγαπημένες μας
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Aliki Mitropoulou – Γλυκά κουταλιού και φαγητά ….πιρουνιού!!”
ΥΛΙΚΑ
Για την κρέμα
2 λίτρα γάλα κατσικίσιο γάλα (αν δεν είναι του εμπορίου να το βράσετε και να το παστεριώσετε πολύ καλά )
3 κούπες σιμιγδάλι ψιλό
2 κούπες καστανή ζάχαρη
5 αυγά
5 βανίλιες
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 κουτάλια της σούπας ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και το λάδι μόλις το βούτυρο λιώσει, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Προσθέτουμε το γάλα σιγά σιγά ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σφίξει το σιμιγδάλι με το γάλα και δημιουργηθούν σβόλοι, προσθέτουμε την ζάχαρη, τα μπαχαρικά το ξύσμα λεμονιού τις βανίλιες.
Όταν η κρέμα πήξει την κατεβάζουμε από την φωτιά την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και ρίχνουμε τα αυγά χτυπημένα. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Για το Φύλλο
500γρ αλεύρι (300 κίτρινο χωριάτικο 200 για όλες τις χρήσεις )
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι
1 πρέζα αλάτι
Νερό όσο τραβήξει να έχουμε μια ελαστική ζύμη που δεν κολλά στα χέρια.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπωλ βάζουμε το αλεύρι κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο, βάζουμε το λάδι το ξύδι το αλάτι και ξεκινάμε να προσθέτουμε νεράκι σιγά σιγά μέχρι να κάνουμε μια ομοιόμορφη ζύμη που δεν κολά στα χέρια.
Κόβουμε 8 μπαλάκια τα αφήνουμε να ξεκουραστούν σκεπασμένα με αλεύρι.
Συναρμολόγηση
Ανοίγουμε τα φύλλα στρώνουμε 4 κάτω καλά λαδωμένα και τα ραντίζουμε με κανελοζαχαρη ανάμεσα. Βάζουμε την κρέμα τα άλλα 4 φύλλα ομοίως.
Χαράζουμε λαδώνουμε καλά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει πίτα. Περίπου 1 1/2 ωρα!!!
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Aliki Mitropoulou – Γλυκά κουταλιού και φαγητά ….πιρουνιού!!”