Συνταγές
Γιατί αυτά τα τσουρέκια με φυσικό προζύμι ποτέ δεν είναι αρκετά!
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Margarita Kariwtou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά:
500γρ.αναπιασμένο φυσικό προζύμι
(70 γρ. φ. προζμ.+160γρ.νερό +270γρ.αλεύρι)
250γρ.γάλα πληρες χλιαρό ,όχι καυτό ( προσοχή να μην κάψουμε την μαγιά)
150γρ. λιωμένο βούτυρο φρέσκο
400-420 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
100 γρ. στημένο χυμό
πορτοκάλι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
800-850 γρ.αλεύρι για τσουρέκια κοσκινισμένο + 270 γρ. για το ανάπιασμα προζύμιου
1 πρέζα αλάτι
14 γρ. Μαχλέπι σε σκόνη( 1 φακελάκι)
8 γρ. κακουλέ ( κάρδαμο)σε σκόνη
4 γρ. μαστίχα Χίου σε δάκρυ
( Την αλέθω στο multi με 2κσ ζάχαρη)
2 βανίλιες
Για επάλειψη:
Αυγό + 2 κγ γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
Για πασπάλισμα:
Αμύγδαλο φιλέ η τριμμένο
ΑΝΑΠΙΑΣΜΑ ΠΡΟΖΥΜΙΟΥ :
70γρ.προζύμι(από την ΜΑΝΑ)
270γρ.αλεύρι για τσουρέκια
160γρ.νερό εμφιαλωμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τα ανακατεύουμε καλά σε βαθύ μπωλ και σκεπάζουμε με μεμβράνη
Αφήνουμε 10-12 ώρες να ενεργοποιηθεί και να φουσκώσει ή ένα ολόκληρο βράδυ, εκτός ψυγείου
Χτυπάμε με μίξερ χειρός τα αυγά με την ζάχαρη και τον χυμό να αφρατέψουν και να λιώσει τελείως η ζάχαρη
Διαλύουμε το αναπιασμένο προζύμι στο χλιαρό γάλα ,ανακατεύοντας καλά με τα χέρια και τα βάζουμε σε μεγαλύτερο και βαθύ μπωλ αλλά όχι πολύ φαρδύ
Προσθέτουμε το μίγμα των αυγών, το αλάτι και τα αρωματικά
Βάζουμε το μισό αλεύρι,ανακατεύουμε καλά το μίγμα και αφήνουμε για 15 λεπτά να ξεκουραστεί
Προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε και διπλώνουμε την ζύμη καλά για μερικά λεπτά
Τέλος το λιωμένο βούτυρο
Η ζύμη δεν κολλάει στα χέρια
#α)Την αφήνω 2,5 ώρες να ξεκουραστεί και ανά 40-45 λεπτά βγάζουμε τη ζύμη και ξανά ζυμώνουμε συνολικά 5 φορές περίπου,στο χρονικό αυτό διάστημα
Μετά από 2,5 ώρες χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια
#β) εναλλακτικά ( και ευκολότερο ) ,αφήνουμε την ζυμη σκεπασμένη ,αρκετές ώρες να φουσκώσει (10-14 ώρες)
*Τα ζυγίζουμε ώστε το κάθε τσουρέκι να είναι 750 γρ. περίπου( 3 τεμ. αν δεν κάνω μικρότερα)
*Φτιάχνουμε και μικρότερα των 500 γρ. και σαλιγκαράκια των 300 γρ και τα οποία ψήνουμε λιγότερα λεπτά
Τα πλάθουμε και τα αφήνουμε 2-3 ώρες να φουσκώσουν σκεπασμένα χαλαρά με μεμβράνη και πετσέτα
#Αν κάνουμε διπλή η τριπλή δόση ,δεν τα πλάθουμε όλα μαζί αλλά σταδιακά ,υπολογίζοντας τον χρόνο φουσκώματος των επόμενων και ψησίματος των προηγούμενων τσουρεκιών μου,γιατί αν μείνουν πολύ στην αναμονή μπορεί να ξεφουσκώσουν
#Τips:
*Πλάθουμε τα κορδόνια για τις πλεξούδες ,τις σκεπάζουμε στο πάγκο μου με μια πετσέτα για ,5-8 λ και μετά ανοίγουν ευκολοτερα
*Aλείφουμε τον πάγκο και τα χέρια μου κάθε φορά που πλάθουμε με ελάχιστο σπορέλαιο
*Ένα ζεστό σημείο για να φουσκώσουν γρηγορότερα η ζύμη και τα τσουρέκια αφού τα πλάσουμε , σκεπασμένα με μεμβράνη και πετσέτα , είναι ο φούρνος στους 30-35 β (προσοχή όχι περισσότερους βαθμούς) στον αέρα για 20-25 λ και συνεχίζουμε τον υπόλοιπο χρόνο φουσκώματος με σβησμένο τον φούρνο
#Αφού φουσκώσουν τα αλείφουμε προσεχτικά με το διάλυμα αυγού
Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 β για 40-45 λεπτά,στις αντιστάσεις αλλά στην μεσαία θέση φούρνου!
Η Συνταγή είναι από Margarita Kariwtou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.