Συνταγές
Φτιάξτε φέτος αυτή τη συνταγή και θα με θυμηθείτε! Μυρωδάτα και τέλεια μελωμενα τραγανά μελομακάρονα με μπύρα
Η Συνταγή είναι από Tzela Antonopoulou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά
2 φλ. λάδι ( εγώ βάζω ελαιολαδο και αραβοσίτελαιο μισο-μισό)
1/2 φλ. ζάχαρη
1/2 φλ. μπύρα
1 σφηνάκι κονιάκ
1/2 κ.γ αλάτι
1/3 κ.γ μοσχοκάρυδο
1/3 κ.γ γαρύφαλλο
1/2 κ.γ κανέλα
1 κ.γ μπέικιν πάουντερ
Χυμό από ένα πορτοκάλι και το ξύσμα του
1 κ.γ σόδα
1 κιλό περίπου αλεύρι
Για το σιρόπι
3 1/2 ποτήρια ζάχαρη
2 1/2 ποτήρια νερό
1 ποτήρι μελι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε μία μεγάλη λεκάνη ζυμώματος το λάδι , τη ζάχαρη , το κονιάκ , τα μυρωδικά , το αλάτι και τέλος τη μπύρα και ανακατεύουμε καλά να λιώσει όσο περισσότερο γίνεται η ζάχαρη.
Ανακατεύουμε μέσα στο χυμό πορτοκαλιού τη σόδα , πάνω από τη λεκάνη γιατί θα αφρισει και προσθέτουμε στο μίγμα.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και το μπεικιν παουντερ και ζυμωνουμε μέχρι να έχω ένα ωραίο αφράτο ζυμάρακι να μην κολλάει.
Δεν ταλαιπωρούμε το ζυμαράκι μας , δεν ζυμωνουμε πολύ , για να γίνουν τραγανά τα μπισκοτάκια μας.
Πλαθουμε όχι πολύ μεγάλα μελομακάρονα γιατί φουσκώνουν .
Κάνουμε σχέδια με ένα πιρούνι.
Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 190 βαθμούς αντιστάσεις για 20-25 λεπτά ανάλογα το φούρνο σας.
Αφήνουμε να κρυώσουν και με μια οδοντογλυφίδα κάνουμε 3-4 τρυπουλες στη βάση του μπισκότου και από πάνω το ίδιο , εκεί που έκανα τα σχεδια με το πιρούνι.
Ωστόσο ετοιμάζουμε το σιρόπι μου.
Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί μεχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη 3-4 λεπτά περίπου και ξαφρίζω.
Σιροπιάζουμε τα κρύα μελομακάρονα μέσα στο καυτό σιρόπι .
Τα γυρίζουμε και από τις δύο μεριες και τα βυθίζουμε ελαφρώς για να τραβηξουν μέσα σιροπάκι.(θα σταματήσουν να κάνουν φουσκαλιτσες όταν είναι έτοιμα)
Χρειάζονται περίπου 2 λεπτά μέσα στο πολύ καυτό σιρόπι.
(Δοκιμάστε μερικά να δείτε ποσο μελωμενα τα θέλετε.)
Την κατσαρόλα την αφήνουμε πάνω στο καυτό μάτι.
Αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια του μελωματος ζεσταίνουμε πάλι το σιρόπι μου.( Θέλουμε να είναι καυτό, λίγο πριν το βρασμό.)
Σερβίρουμε σε πιατελιτσα και πασπαλίζουμε αμέσως με ψιλοκομμένο καρυδάκι για να κολλήσει.
Το σιροπάκι που μπορεί να μείνει δεν το πετάμε…το φυλάμε σε γυάλινο βάζο και το χρησιμοποιουμε σαν σιροπάκι για τους λουκουμαδες μου
Η Συνταγή είναι από Tzela Antonopoulou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.