Γλυκα
Το τέλειο σπιτικό παντεσπάνι μαζί με μία φανταστική τούρτα Μόκα!
Η συνταγή είναι από το κανάλι Delicious Recipes
Υλικά
Για τα παντεσπάνια (διάμετρος 22 cm)
-6 αβγά
-160 γρ. ζάχαρη
-1 κ.σ. στιγμιαίο καφέ (σκόνη)
-80 γρ. γάλα
-50 γρ. σπορέλαιο
-200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
-μια πρέζα αλάτι
-2 βανίλιες
Για το σιρόπι καφέ
-250 ml. νερό
-0.5 έως 1 κ.σ. στιγμιαίο καφέ (σκόνη)
-2 έως 3 κ.σ. ζάχαρη
-2 κ.σ. κονιάκ (προαιρετικά)
Για την κρέμα
-1 κουτί φυτική σαντιγί (τύπου Morfat) που έχουμε βάλει για λίγες ώρες στο ψυγείο
-1 φλ.τσ. ζάχαρη άχνη
-1 έως 2 κ.σ. νες καφέ στιγμής (σκόνη)
-300 γρ. κρέμα τυρί μασκαρπόνε
-2 κ.σ. ποτό
-60 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
Για τη διακόσμηση
-Λιωμένη σοκολάτα
-Καβουρδισμένα αμύγδαλα
-φιλέ Σοκολατάκια Maltesers
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε την συνταγή μας, ρίχνοντας σε ένα μπολ τα αυγά και τη ζάχαρη. Χτυπάμε με το μίξερ έως ότου να αφρατέψουν και να φουσκώσουν. Συνεχίζουμε προσθέτοντας την πρέζα αλάτι και τις βανίλιες. Χτυπάμε πάλι με το μίξερ.
Σε ένα ποτήρι ή ένα μικρό μπολ , βάζουμε τον καφέ σκόνη και το γάλα. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι καλά. Αδειάζουμε το μίγμα αυτό σε ένα δοσομετρητή και προσθέτουμε το σπορέλαιο. Ανακατεύουμε και αδειάζουμε αυτό το μίγμα στο μπολ με τα αυγά. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το μίξερ.
Παίρνουμε το αλεύρι και μέσα από ένα σουρωτήρι το κοσκινίζουμε και το ρίχνουμε σταδιακά στο μπολ . Ανακατεύουμε με τη μαρίζ έως ότου τα υλικά να δέσουν μεταξύ τους.
Το επόμενο βήμα είναι να πάρουμε μία φόρμα διαμέτρου 22 εκατοστών την οποία δεν αλευρώνουμε ούτε λαδώνουμε, αλλά στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί.
Αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπολ στη φόρμα, το στρώνουμε καλά και στη συνέχεια την βάζουμε στο φούρνο στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις πάνω-κάτω για περίπου 35 έως 40 λεπτά.
Μετά από το ψήσιμο, βγάζουμε τη φόρμα από το φούρνο και το αφήνουμε επάνω σε μία σχάρα να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά. Κατόπιν αναποδογυρίζουμε τη φόρμα και αδειάζουμε το παντεσπάνι στη σχάρα και στη συνέχεια σε ένα τραπέζι με μεμβράνη μαγειρικής. Η μεμβράνη να είναι μεγάλη ώστε να μπορούμε να τυλίξουμε καλά το παντεσπάνι. Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί και τυλίγουμε το παντεσπάνι με την μεμβράνη. Το βάζουμε κατόπιν στην κατάψυξη για 30 λεπτά ώστε να σκληρύνει σωστά και να κόβεται χωρίς να τρίβεται.
Μετά από αυτό τον χρόνο στην κατάψυξη, βγάζουμε το παντεσπάνι και το κόβουμε με ένα μαχαίρι προσεκτικά στην μέση φτιάχνοντας έτσι δύο κομμάτια παντεσπάνι σε μορφή στρογγυλής πίτας.
Προχωράμε στο επόμενο βήμα, που είναι η παρασκευή του σιροπιού.
Σε ένα μπρίκι βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, και προαιρετικά το κονιάκ . Ανακατεύουμε και το βάζουμε σε ένα μάτι κουζίνας να βράσει. Το αδειάζουμε στη συνέχεια σε ένα δοσομετρητή και προσθέτουμε τον καφέ. Ανακατεύουμε και πάλι να λιώσουν καλά τα υλικά.
Στη συνέχεια, φτιάχνουμε την κρέμα.
Για να γίνει αυτό, βάζουμε σε ένα μπολ την φυτική συνταγή αφού πρώτα την έχουμε βάλει στο ψυγείο να κρυώσει καλά, και αρχίζουμε να χτυπάμε με το μίξερ. Προοδευτικά προσθέτουμε τη ζάχαρι άχνη, το καφέ στιγμής σε σκόνη, την κρέμα τυρί μασκαρπόνε, 2 κουταλιές της σούπας προαιρετικά ποτό και το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου. Χτυπάμε καλά αυτά τα υλικά με το μίξερ έως ότου το μίγμα να γίνει ομοιόμορφο και η κρέμα μας είναι έτοιμη.
Βάζουμε χαρτί μαγειρικής σε ένα πιάτο, βάζουμε επάνω του το ένα κομμάτι παντεσπάνι και με ένα κουτάλι αδειάζουμε σιγά σιγά σε όλη την επιφάνεια το σιρόπι.
Γεμίζουμε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής με την κρέμα και την απλώνουμε με κυκλικές κινήσεις στην επιφάνεια του παντεσπάνι και στη συνέχεια με την ειδική σπάτουλα το ισιώνουμε.
Συνεχίζουμε βάζοντας τώρα επάνω από την στρώση της κρέμας, το δεύτερο κομμάτι από το παντεσπάνι και αδειάζουμε με το κουτάλι και σε αυτό σιρόπι σε όλη του την επιφάνεια.
Αφού το σιροπιάσουμε, απλώνουμε πάλι με κυκλικές κινήσεις με το κορνέ κρέμα σε όλη την επιφάνεια του παντεσπάνι και το στρώνουμε πάλι καλά με την σπάτουλα. Τώρα καλύπτουμε όλη την επιφάνεια του γλυκού με την κρέμα και στα πλάγια.
Με μία σπάτουλα, βάζουμε προσεκτικά στην περιφέρεια του γλυκού τα καβουρδισμένα αμύγδαλα φιλέ.
Συνεχίζουμε το στόλισμα της τούρτας με το κορνέ με λιωμένη σοκολάτα και τέλος με σοκολατάκια maltesers.
Η τούρτα μας είναι έτοιμη για σερβίρισμα!
Η συνταγή είναι από το κανάλι Delicious Recipes
Δες κι άλλες συνταγές με παντεσπάνι, αν σου άρεσε αυτή η συνταγή!