Συνταγές
Ένα γευστικό ταξίδι μέχρι την Κοπεγχάγη – Εξαίσιο σιροπιαστό γλυκό
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Argiro Roula-ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”
Υλικά:
1 Πακέτο φύλλο Βηρυτού
250 γραμ. Βούτυρο αγελάδος για τα φύλλα
Για τη γέμιση:
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι τσαγιού γαλέτα ( φρυγανιά τριμμένη )
3 φλιτζάνια τσαγιού αμύγδαλα τριμμένα με τη φλούδα τους
6 αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
Για το σιρόπι :
3 1/2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
2 1/2 φλιτζάνια τσαγιού νερό
1/2 λεμόνι – τον χυμό του
Εκτέλεση :
Πρώτα φτιάχνουμε το σιρόπι .θέλω να είναι καλά κρύο για να σιροπιάσουμε το γλυκό.
Βράζω ουμε όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά .
Μετά σε ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε καλά το βούτυρο ,προσοχή να μην καεί . Θα δούμε ότι θα βγάλει κάτι ασπραδάκια ,με ένα κουτάλι αφαιρουμε το πολλά και μετά το περνάμε απο ψιλό σουρωτήρι για να σουρώσουμε όλα τα υπολύματα . Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε ένα καθαρό φύλλο όταν ψηθεί ,χωρίς σημάδια .Αφήνουμε στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία του, μέχρι να το χρειαστουμε .
Μετά ανακατεύουμε σε ένα μπόλ την τριμμένη φρυγανιά , την κανέλα και το μπέικιν πάουντερ .
Σπάμε τα αυγά και χωρίζουμε τα ασπράδια απο τους κρόκους .
Χτυπάμε σε μαρέγκα τα ασπράδια . Στο μίξερ ,σε καθαρό κάδο ,σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν και μετά ρίχνουμε λίγη απο τη ζάχαρη της γέμισης ,1 κουτ. του γλυκού περίπου και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε μια σφιχτή μαρέγκα. Την βγάζουμε σε ένα μπόλ και την αφήνουμε στην άκρη .
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη για 5 λεπτά , προσθέτουμε το κονιάκ και ρίχνουμε σιγά σιγά τα αμύγδαλα πρώτα και μετά τη γαλέτα . Ανακατεύουμε για λίγο.
Ενσωματώνουμε τώρα τη μαρέγκα στο μίγμα ,σιγά σιγά ,με απαλές κινήσεις .Στο χέρι με μια σπάτουλα καλύτερα .
Μετά στρώνουμε τα φύλλα μου στο ταψί ,τα μισά περίπου της συσκευασίας ,βουτυρόνοντας τα ενδιάμεσα καλά ,ραντιστά και τοποθετόντας τα ελαφρά χωρίς να τα πιέζουμε .
Ρίχνουμε το μίγμα ,το στρώνω καλά . Κλείνουμε πρός τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν ,πάλι βουτυρονοντάς τα καλά ένα ένα .
Με τον ίδιο τρόπο συνεχίζουμε και με τα επάνω φύλλα .
Τέλος χαράζουμε ελαφρά σε μερίδες και με ένα ψεκαστηράκι ή με το χέρι ,ραντίζουμε με νεράκι .Αυτό θα βοηθήσει το φύλλο να μην γυρίσει και να σταθεί όμορφα .
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο ,στον αέρα ,στη μεσαία σχάρα του φούρνου στους 160 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου ,μέχρι να ροδήσει καλά το γλυκό .
( Αν δεν θέλουμε αέρα ψήνουμε σε αντιστάσεις ,180 βαθμούς .)
Όταν βγεί καυτό το γλυκό απο τον φούρνο ,το σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι .
Αφήνουμε να κρυώσει καλά
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Argiro Roula-ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”