Γλυκα
Παραδοσιακό σιροπιαστό γλυκό Κοπεγχάγη που αξίζει να το δοκιμάσετε
Όποιος δεν έχει δοκιμάσει γλυκό Κοπεγχάγη, δε μπορεί να καταλάβει για τιιδιαίτερο και γευστικό γλυκό μιλάμε!
Η συνταγή είναι από το κανάλι Foodaholics
Υλικά
12 φύλλα κρούστας
6 αυγά
500 γρ. αμύγδαλα θρυμματισμένα στο γουδί
300 γρ. ζάχαρη
50 ml. κονιάκ
χυμό από 1 πορτοκάλι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
150 γρ. φρυγανιά
150 γρ. βούτυρο
1 κουταλάκι κανέλα
½ κουταλάκι γαρίφαλο
1 κουταλάκι μπέικιν
μαρμελάδα βερίκοκο
ανθόνερο
λίγο αλάτι
για το σιρόπι
750 γρ. ζάχαρη
700 ml. νερό
2 βανίλιες
1 ξυλάκι κανέλα
5 έως 6 γαρίφαλα
χυμό από ½ λεμόνι
φλούδα από ½ λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε φτιάχνοντας το σιρόπι. Βάζουμε ένα κατσαρολάκι στην κουζίνα και προσθέτουμε το νερό, τη ζάχαρι, 5 ή 6 γαρίφαλα, τη φλούδα από μισό λεμόνι, το ξυλάκι κανέλας, και βράζουμε για 5 λεπτά ανακατεύοντας.
Οταν το σιρόπι είναι έτοιμο, το βγάζουμε από τη φωτιά, αρωματίζουμε με τις βανίλιες και τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε για λίγο ακόμη.
Χτυπάμε στο γουδί τα αμύγδαλα και τα βάζουμε σε ένα μπωλ.
Σε ένα άλλο μπωλ, χτυπάμε με το μίξερ τα ασπράδια των αυγών με λίγο αλάτι, έως ότου να αφρατέψουν.
Με το μίξερ, χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με τα 300 γραμμάρια ζάχαρη. Προσθέτουμε το κονιάκ, την κανέλα, το γαρίφαλο και συνεχίζουμε το χτύπημα. Ξύνουμε με τον τρίφτη ένα πορτοκάλι, προσθέτουμε το μπέηκιν, τον χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε. Συμπληρώνουμε τα αμύγδαλα, την τριμμένη φρυγανιά, και ανακατεύουμε καλά.
Αδειάζουμε το μπωλ με το μίγμα από τα ασπράδια των αυγών στο μπωλ με τα αμύγδαλα. Ανακατεύουμε.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε 6 φύλλα κρούστας, τα οποία επίσης βουτυρώνουμε το κάθε ένα ξεχωριστά. Απλώνουμε κατόπιν λίγη μαρμελάδα βερύκοκο στο τελευταίο φύλλο και αδειάζουμε την γέμιση από το μπωλ με τα αμύγδαλα την οποία στρώνουμε ομοιόμορφα.
Διπλώνουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, τα βουτυρώνουμε και στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα που έχουμε πρώτα κόψει στο μέγεθος του ταψιού, τα οποία βουτυρώνουμε επίσης το κάθε ένα ξεχωριστά.
Κόβουμε με το μαχαίρι το γλυκό σε τετράγωνα κομμάτια και το πασπαλίζουμε με λίγο ανθόνερο.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις μέχρι να ροδίσει.
Μετά το ψήσιμο, και όσο το γλυκό είναι ακόμα ζεστό, το σιροπιάζουμε με χλιαρό σιρόπι.
Περιμένουμε 6 ώρες πριν σερβίρουμε.
ΕΔΩ μπορείτε να δείτε όλες μας τις συνταγές με “γλυκό Κοπεγχάγη”.
Δες την εκτέλεση σε βίντεο ΕΔΩ. Κάνε ΤΩΡΑ εγγραφή για να μην χάνεις συνταγή!
Η συνταγή είναι από το κανάλι Foodaholics