Συνταγές
Κοπεγχάγη – Το σιροπιαστό γλυκό ταψιού που μας άρεσε όταν ήμασταν μικρά παιδιά
Έχεις δοκιμάσει ποτέ Κοπεγχάγη; Έλα να φτιάξουμε μαζί στην κουζίνα μας αυτό το μοναδικό και πολύ γευστικό γλυκό ταψιού που αγαπούσαμε ιδιαίτερα όταν το έφτιαχνε η γιαγιά μας!
Υλικά
Για το Σιρόπι
-1 κιλό ζάχαρη
-1 λίτρο νερό
-2 βανίλιες
-λίγο χυμό λεμονιού
Για τη γέμιση
-200 γρ. αμύγδαλα
-100 γρ. φριγανιά τριμμένη
-10 γρ. μπέικιν
-1 κουταλάκι κανέλα
-1/2 κουταλάκι γαρίφαλο
-6 αυγά
-λίγο αλάτι
-100 γρ. ζάχαρη
-χυμό από 1/2 πορτοκάλι
-ξύσμα από 1 πορτοκάλι
-50 ml. κονιάκ
-βούτυρο
-1 πακέτο φύλλα Βηρυττού
-ανθόνερο
Εκτέλεση
Ξεκινάμε φτιάχνοντας το σιρόπι. Βράζουμε για 10 λεπτά την ζάχαρη και το νερό.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και αρωματίζουμε με τις βανίλιες και τον χυμό λεμονιού.
Συνεχίζουμε με τη γέμιση του γλυκού μας. Αλέθουμε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και τα αναμειγνύουμε με την φρυγανιά , την κανέλα και το γαρίφαλο.
Κατόπιν, χωρίζουμε τα αυγά σε ασπράδια και κρόκους. Χτυπάμε τα ασπράδια με λίγο αλάτι να γίνουν μαρέγκα.
Στη συνέχεια, χτυπάμε τους κρόκους με την ζάχαρη να ασπρίζουν. Αρωματίζουμε με τον χυμό, το ξύσμα και το κονιάκ.
Ενσωματώνουμε το μίγμα με το αμύγδαλο και μετά με απαλές κινήσεις την μαρέγκα.
Συνεχίζουμε και βουτυρώνουμε ταψί 34×26 εκατοστών και τοποθετούμε τα μισά φύλλα, βουτυρώνοντας τα ανά 2.
Απλώνουμε την γέμιση και διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα. Τις βουτυρώνουμε καλά και τοποθετούμε τα υπόλοιπα φύλλα ανά 2 βουτυρώνοντας τα.
Κόβουμε σε κομμάτια και ραντίζουμε με ανθόνερο.
Τέλος, ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις μέχρι να ροδίσει.
Όσο το γλυκό μας είναι καυτό το σιροπιάζουμε με χλιαρό σιρόπι.
Αφήνουμε για 6 ώρες πριν σερβίρουμε.
Έτοιμη η Κοπεγχάγη μας! Πολύ ωραίο γλυκό και μπορείτε να το φτιάξετε σε γιορτές και όχι μόνο!
Δες τη συνταγή στο παρακάτω βίντεο:
Αν σου αρέσει η συνταγή, κάνε ΕΓΓΡΑΦΗ στο κανάλι!