Γλυκα
Τάρτα με στρώση μαύρης σοκολάτας και αμύγδαλα (μέσα και πάνω)
Προετοιμασία: 30 λεπτά συν το 15 το ψήσιμο. Υπολογίστε επίσης τουλάχιστον άλλη 1- 1½ ώρα για να κρυώσει εντελώς πριν το σερβίρισμα. Μπορείτε να κάνετε την τάρτα σοκολάτας αρκετά νωρίτερα ή και την προηγουμένη. Αν δεν θέλετε να περιέχει αλκοόλ, απλώς παραλείψτε το ποτό στα υλικά. Θα χρειαστείτε μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο διαμ. 26-28 […]
Προετοιμασία: 30 λεπτά συν το 15 το ψήσιμο. Υπολογίστε επίσης τουλάχιστον άλλη 1- 1½ ώρα για να κρυώσει εντελώς πριν το σερβίρισμα. Μπορείτε να κάνετε την τάρτα σοκολάτας αρκετά νωρίτερα ή και την προηγουμένη. Αν δεν θέλετε να περιέχει αλκοόλ, απλώς παραλείψτε το ποτό στα υλικά. Θα χρειαστείτε μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο διαμ. 26-28 εκατ. (η τάρτα της φωτό είναι 28 εκατ.) ή ανάλογο τσέρκι, που θα το βάλετε σε αντικολλητική επιφάνεια. Ακολουθείστε τα βήματα. Παρά τις διευκρινήσεις, η συνταγή είναι πιο εύκολη απ’ ό,τι δείχνει.
Υλικά (για 8-10 άτομα, τάρτα σοκολάτας διαμ. 28 εκατ.)
180 γραμ. ανάλατα αμύγδαλα με τη φλούδα τους, χοντροσπασμένα στο μούλτι
1.5 – 2 κ.σ. ζάχαρη (κάνει και μαύρη ή καστανή)
για το μείγμα σοκολάτας
150 γραμ. καλής ποιότητας μαύρη σοκολάτα σε κομμάτια
50 γραμ. βούτυρο ανάλατο σε κομμάτια
60 ml κρέμα γάλακτος full fat
1 μικρή πρέζα αλάτι
2 κ.σ. μαύρο ρούμι ή κονιάκ ή λικέρ της αρεσκείας σας
για το μείγμα της τάρτας
7 ασπράδια αβγών (χωριστά)
6 κρόκοι
60 γραμ. ζάχαρη
50 γραμ. αλεύρι
1.5 κ.σ. κακάο
για την επικάλυψη
125 γραμ. μαύρη σοκολάτα
60 ml κρέμα γάλακτος ή γάλα
έξτρα βούτυρο για το άλειμμα της φόρμας
1/3 φλ. αλεύρι περίπου για το πασπάλισμα
Ετοιμάζετε τα αμύγδαλα: Προθερμαίνετε το γκριλ στο max. και βάζετε τη σχάρα του στην πάνω θέση.
Βάζετε τα σπασμένα αμύγδαλα (μερικά δευτερόλεπτα στο μούλτι αρκούν, δεν πρέπει να είναι σκόνη) σε ταψάκι στρωμένο με αλουμινόχαρτο και τα πασπαλίζετε με τη ζάχαρη. Τα βάζετε κάτω απ’ το καυτό γκριλ για 1-2 λεπτά. Τα βγάζετε και ανακατεύετε.
Κατεβάζετε τη σχάρα στη μέση και τη θερμοκρασία του φούρνου σε κανονικούς 180 βαθμούς C. (ψήσιμο πάνω-κάτω).
Προετοιμάζετε τη φόρμα: Την αλείφετε πολύ καλά με βούτυρο και πασπαλίζετε παντού, ειδικά την γωνιακή περιφέρεια, με αλεύρι. Χρησιμοποιήστε γι’ αυτή τη δουλειά ένα σουρωτήρι. Αδειάστε το αλεύρι που θα περισσέψει.
Ετοιμάζετε τη σοκολάτα: Σε μπολ που τοποθετείτε πάνω σε κατσαρόλι με νερό που σχεδόν βράζει (μπεν μαρί), βάζετε τα κομμάτια της σοκολάτας να λιώσουν, βοηθώντας στο λιώσιμο με μια σπάτουλα. Μόλις έχουν λιώσει εντελώς, προσθέτετε το βούτυρο και το αλάτι, και ανακατεύετε να ενσωματωθούν τα υλικά εντελώς.
Αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε την κρέμα γάλακτος και το ποτό. Ανακατεύετε με τη σπάτουλα μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα. Το κρατάτε χωριστά.
Σημείωση: Το νερό του μπεν μαρί δεν πρέπει να βράζει για να μην ψήσει τη σοκολάτα και δημιουργηθούν σκληροί σβώλοι.
Κάνετε το μείγμα της τάρτας: Βάζετε στο μίξερ τα ασπράδια και τα χτυπάτε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να έχετε μια μαλακή μαρέγκα (οι μύτες που δημιουργούνται μόλις που στέκονται, αλλά στη βάση της μαρέγκας δεν υπάρχει υγρό). Προσθέτετε σιγά-σιγά τη ζάχαρη να διαλυθεί και η μαρέγκα να στέκεται. Ρίχνετε έναν-έναν τους κρόκους, το αλεύρι και τελευταίο το κακάο, και με σπάτουλα διπλώνετε ανακατεύοντας μέχρι κάτω το μείγμα της σοκολάτας (κρατήστε το άδειο μπολ).
Ψήσιμο: Αδειάζετε το μισό σοκολατένιο μείγμα στη βουτυρωμένη φόρμα, προσθέτετε τα μισά αμύγδαλα και πάνω σ’ αυτά το υπόλοιπο μείγμα.
Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 13-15 λεπτά.
Σημείωση: Μην μπείτε στον πειρασμό να παρατείνετε το ψήσιμο. Η τάρτα στο εσωτερικό δεν πρέπει να είναι σαν στεγνό κέικ.
Βγάζετε τη φόρμα απ’ το φούρνο και αφήνετε 15 λεπτά να κρυώσει, πριν την μεταφέρετε με προσοχή σε σχάρα αφήνοντάς την για 1-1½ ώρα ήσυχη να κρυώσει εντελώς.
Σημείωση: Το επάνω μέρος της τάρτας είναι μαλακό και κολλάει όσο είναι ακόμη ζεστό και φρέσκο. Κάντε τις κινήσεις ευγενικά και αποφύγετε τα τσουγκρίσματα. Αν χρησιμοποιήσετε φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα, μπορείτε απλώς να κρατήσετε τον πάτο, μεταφέροντας πάνω σ’ αυτόν την τάρτα τόσο στη σχάρα όσο και στην πιατέλα.
Ολοκλήρωση: Βάζετε ξανά σε μπεν μαρί το μπολ που είχατε λιώσει τη σοκολάτα και λιώνετε με τον ίδιο τρόπο την υπόλοιπη. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε να ενσωματωθούν καλά. Την ρίχνετε πάνω στην τάρτα και την απλώνετε με σπάτουλα, ώστε η επικάλυψη να είναι κατά το δυνατόν ισόπαχη. Αφήνετε να κρυώσει για 10-15 λεπτά.
Σερβίρισμα: Μεταφέρετε την τάρτα μαύρης σοκολάτας σε καθαρό δίσκο σερβιρίσματος και προσθέτετε επάνω τα υπόλοιπα αμύγδαλα. Συνοδέψτε, αν σας αρέσει με κρέμα, σερβιρισμένη χωριστά.
Περισσότερα στο : pandespani