Συνταγές
Γευστική και μυρωδάτη τάρτα μήλου με κρέμα – Το μόνο που θες μόλις την αντικρίσεις είναι να τη γευτείς
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Εκτέλεση είναι από Ευτυχία Έφη Τιφτικίδου– “Ανθολόγιο συνταγών μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής”.
ΥΛΙΚΑ
✓ Για τη ζύμη
– 2 αυγά
– 100 γρ ζάχαρη
– 2 καψουλάκια βανίλιας
– 50 ml ηλιέλαιο
– 50 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
– 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
– 320 γρ αλεύρι κοσκινισμένο
✓ Για τα μήλα
– 2 μήλα ( έβαλα pink lady, είναι τα αγαπημένα μου)
– ½ λεμόνι το χυμό και το ξύσμα του
✓ Για την κρέμα
– 500 ml γάλα
– 60 γρ ζάχαρη
– 4 κ.σ. νισεστέ
– 1 καψουλακι βανίλιας
✓ Επιμέρους
– Λίγη μαρμελάδα ( έβαλα μήλου που έφτιαξα εγώ)
– Αμύγδαλο φιλέ
– Ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
– Στο μίξερ με το φτερό χτυπάμε για 3′ τα αυγά, τη ζάχαρη και τις βανίλιες.
– Προσθέτουμε το ηλιέλαιο και το βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα
– Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε σταδιακά το κοσκινισμένο αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας με μια μαρίζ
– Πρέπει να πάρουμε μια σχετικά μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια ( αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο αλευράκι όπως εγώ• ούτε 1/2 κ.σ κοφτό)
– Κόβουμε το 1/4 της ζύμης και το βάζουμε στην κατάψυξη (μέσα σε σακουλάκι)
✓ Ταψί Νο 25 με αποσπώμενο πάτο
– Στρώνουμε λαδόκολλα στον πάτο και την εγκλωβίζουμε κλείνοντας με το στεφάνι
– Βουτυρώνουμε πάτο και τοιχώματα
– Απλώνουμε τη ζύμη με το χέρι έτσι ώστε να καλύψει τον πάτο και να γυρίσει και προς τα πάνω στο πλάι
Για τα μήλα
– Με ένα peeler κόβουμε τα μήλα σε λεπτές φλοίδες και τις ραντίζουμε με τον χυμό του λεμονιού για να μη μαυρίσουν
Για την κρέμα
– Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά της κρέμας και το ξύσμα λεμονιού
– Ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός πάρα πολύ καλά να διαλυθούν και βάζουμε το σκεύος στη φωτιά
– Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα και την αποσύρουμε από τη φωτιά
– Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα μεγάλο μπολ και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο
– Αφού εχει κρυώσει λίγο η κρέμα ρίχνουμε τα μήλα μέσα στο μπολ και ανακατεύουμε με τη μαρίζ να ενσωματωθούν πλήρως
Σύνθεση
– Αλείφουμε τον πάτο της ζύμης με λίγη μαρμελάδα και αδειάζουμε μέσα την κρέμα με τα μήλα
– Βγάζουμε το κομμάτι της ζύμης από την κατάψυξη και με τη βοήθεια ενός χοντρού τρίφτη, τρίβουμε τη ζύμη στην επιφάνεια της κρέμας
– Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο
✓ Φούρνος
– Προθερμασμένος στους 175°C
– Έψησα στις αντιστάσεις, στη δεύτερη σχάρα από κάτω για 40′ ( η συνταγή λέει για 30′, στο δικό μου φούρνο όμως ήθελε λίγο παραπάνω)
– Όταν ψηθεί την αφήνουμε να κρυώσει και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη( δεν το έκανα, ήταν θεϊκή και χωρίς την άχνη)
Η Συνταγή είναι του κ. Giorgos Varvakis
Η Εκτέλεση είναι από Ευτυχία Έφη Τιφτικίδου– “Ανθολόγιο συνταγών μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής”.