Συνταγές
Έργο τέχνης – έχουμε δοκιμάσει πολλές μηλόπιτες αλλά αυτή είναι Υπέροχη !
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Νικολαος Ελενη Βουκελατος – “Ανθολόγιο συνταγών μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής”.
Υλικά
320 gr. αλεύρι γοχ.
2 μεγάλα αβγά
1+1/2 κτγ. μπέικιν
40 gr. ζάχαρη
90 gr. ηλιέλαιο
1 πρέζα αλάτι +1 κτγ. βανίλια
Λίγο ξύσμα πορτοκαλιού +λεμόνι
Γέμιση
4 μεγάλα μήλα αρεσκείας σας
1 κτσ. ζάχαρη κατά προτίμηση καστανή +1 κτγ. κανέλλα
1 κτσ. γεμάτη βούτυρο αγελαδινό
Άλλη μια για άλειμμα φόρμας
Πάνω από φύλλο
1 ασπράδι
1/2 κτγ. ξύδι
100 gr. άχνη
1 κτγ. βανίλια
Μαρμελάδα φράουλα
Εκτέλεση
Έχουμε τρίψει τα μήλα στο τρίφτη, έχουμε βάλει σε τηγάνι μαζί με το βούτυρο την καστανή ζάχαρη, κανέλλα, μέχρι να πιούν τα υγρά τους, αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε μπόλ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη αλάτι λάδι.
Ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι και το μπέικιν και ζυμώνουμε με το χέρι.
Χωρίζουμε στα δύο τη ζύμη.
Βάζουμε το κάθε κομμάτι ανάμεσα σε δύο λαδόκολες, και ανοίγουμε ένα φύλλο όσο είναι το τσέρκι μας.
Αφού βουτυρώσουμε πολύ καλά εκεί που θα την ψήσουμε βάζουμε μέσα το ένα φύλλο βάζουμε δύο κουταλιές μαρμελάδα στο πάτο του φύλλου.
Στρώνουμε τη γέμιση και επάνω βάζουμε το επόμενο φύλλο παντώντας στις άκρες με το πιρούνι να κολλήσουν όσο γίνεται να πάνε προς τα κάτω.
Χτυπάμε τη μαρέγκα λίγο στην αρχή, μετά ρίχνω την άχνη, τη βανίλια να έχουμε μία γυαλιστερή μαρέγκα υγρή.
Κάνουμε σε όλο το φύλλο τρυπίτσες με το πιρούνι και από πάνω στρώνουμε τη μαρέγκα. Επάνω κάνουμε με ένα κορνέ γραμμούλες από τη μαρμελάδα φράουλα.
Αν η μαρμελάδα μας είναι πολύ στεγνή βάζουμε δύο κουταλάκια ζεστό νερό μέχρι να έχουμε μία παχύρευστη μαρμελάδα να μπορεί να βγει από το κορνέ, στο κορνέ δεν βάζουμε μύτη κάνουμε μία μικρή τρυπίτσα στην άκρη του.
Εάν μπορώ να περιγράψω την υφή της είναι σαν τις κερασόπιτες που τρώγαμε παιδιά αυτές που είναι στο σακουλάκι κλεισμένες είναι μπισκοτένια.
Η μαρέγκα από πάνω με τη βανίλια και τη ζάχαρη δίνει μία ιδιαίτερη τραγανή γεύση νομίζω από τις ωραίες μηλόπιτες.
Δεν είναι πολύ γλυκιά.
Μήλα χρησιμοποιούμε ότι έχουμε, μπορούμε μέσα να προσθέσουμε και καρύδια και σταφίδες. Μπορεί και να μην μπουν οι γραμμές από πάνω.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά όχι σε υψηλές θερμοκρασίες αναλόγως το φούρνο.
Η Συνταγή είναι από Νικολαος Ελενη Βουκελατος – “Ανθολόγιο συνταγών μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής”.