Συνταγές
Συκαλάκι γλυκό του κουταλιού και παγωτό με γεύση μαστίχα και σύκο
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Εκτέλεση είναι από κ. Χριστίνα Χαραλαμπίδου – “ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ”.
Υλικά
( η συνταγή είναι χωρίς γαλαζόπετρα)
1κιλό συκαλακι μετριο
(25 κομμάτια περίπου)
1.200 γρ ζάχαρη(εγώ έβαλα 1.400 γρ)
3 2/3 φλ. του τσαγιού νερό(Εγώ έβαλα 6 φλ.)
6-7 μοσχοκάρφια ( γαρύφαλλα)
Αμύγδαλο ασπρισμενο όσα και τα σύκα
2 κ.σ γεμάτες γεμάτες γλυκόζη
Χυμό από μισό λεμόνι ( για το σιρόπι)
Επιπλέον χυμό από 2 μεγάλα ζουμερα λεμόνια ή τρία μικρότερα
Εκτελεση
Πλένουμε καλά τα σύκα μας 2-3 νερά ( καλύτερα με γάντια).
Κόβουμε το μίσχο και με μυτερό μαχαιράκι κόβω το κοτσανακι από κάτω κυκλικά προσέχοντας να μην κακοποίησω το σύκο.
Με μια φουρκετουλα καθαριζουμε για τυχόν σπορακια μέσα το σύκο ( ανοιγωντας έτσι μια τρυπουλα).
Βράζουμε σε μπόλικο νεράκι τα συκαλακια μου για 5 λεπτά περίπου από τη στιγμή του βρασμού .
Αλλάζουμε το νεράκι και βράζουμε για άλλα 5 λεπτά.
Επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά.
Έπειτα βάζουμε τα συκαλακια μου σε λεκανιτσα με νεράκι παγωμένο να τα σκεπάζει μαζί με το χυμό από τα 2 λεμόνια.
Αφήνουμε 3 ώρες περίπου να σφίξουν.
Βγάζουμε τα συκαλακια μου και τα στραγγίζουμε ένα ένα με τα χέρια μου να φύγει η περίσσεια νερού, προσέχοντας μην τα χαλάσουμε.
Σε αυτή τη φάση τοποθετούμε από ένα αμυγδαλάκι μέσα σε κάθε σύκο από την κάτω μεριά που καθαρίσαμε με τη φουρκέτα.
Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και βράζουμε το σιρόπι μου για 5 λεπτά.
Ρίχνουμε τα συκαλακια μου και τα γαρύφαλλα.
Βραζουμε μεχρι να δέσει το σιρόπι.
Τραβάμε από τη φωτιά.
Αφήνουμε όλη τη νύχτα να τραβήξει σιροπακι και να αφήσει τυχόν τα νερά του το φρούτο.
Την επόμενη μέρα δένουμε λίγο ακόμα αν χρειάζεται και προσθέτουμε τη γλυκόζη και το χυμό λεμονιού.
Απόστείρωνουμε τα βάζα μου , βάζουμε καυτό το γλυκό μου , σκεπάζουμε καλά με σιρόπι μέχρι πάνω κλείνουμεκαλά και γυρίζουμε ανάποδα τα βάζα.
Αφήνουμε να κρυώσει καί διατηρουμε σε δροσερό σκιερό μέρος
Αν θέλετε να φτιάξετε τα συκαλακια σας με γαλαζόπετρα για πιο έντονο πράσινο χρώμα , μετά το δεύτερο ξεπικρισμα βουτάτε τα σύκα σε μια λεκανιτσα με 1 1/2 λίτρο νερό και ένα κομματάκι σα ρεβύθι γαλαζόπετρα το οποίο έχετε πρώτα τρίψει.
Αφήνεται τα σύκα 20-30 λεπτά και ξεπλένεται καλά.
Κάνετε το τρίτο ξεπικρισμα , (παραλείπετε το βάπτισμα τους μέσα στο λεμόνι) τα στιβεται καλά και τα ρίχνετε στο σιροπακι.
Για το παγωτό με γεύση μαστίχα
500 ml φυτική κρέμα γάλακτος (Η πράσινη συσκευασία )
1 ζαχαρουχο από ψυγειο 397 γρ.
1 κούπα φρέσκο γάλα
4 κουταλιές της σούπας βανιλια υποβρύχιο με γεύση μαστίχα
Γλυκό κουταλιού σύκο
Εκτελεση:
Ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ να γίνει κρεμα.Μετα Ρίχνουμε το κρύο ζαχαρουχο.Μετα στην κούπα με το καυτο γάλα διαλυουμε την βανιλια υποβρύχιο με γεύση μαστίχα πολύ καλά μέχρι να γίνει χλιαρό το γάλα και να ενσωματωθεί η βανιλια.
Το Ρίχνουμε μέσα στο πρώτο μίγμα και ανακατεύουμε.Παιρνουμε ένα μακρόστενο ταψάκι και βάζουμε μεμβράνη.Τοποθετουμε κομματάκια γλυκο συκο διάσπαρτα παντου.Ριχνουμε το 1/3 του μίγματος και βάζουμε κατάψυξη μισή ώρα να παγώσει αρκετά.
Μετα Ρίχνουμε πάλι γλυκό του κουταλιού σύκο και το 1/3 πάλι και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει το μίγμα.Ξεφορμαρουμε και στόλιζουμε με σύκα πάλι.
Η Συνταγή είναι από κ. Tzela Antonopoulou – “ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ”.