Συνταγές
Νόστιμα και τραγανά στριφτάρια με κιμά πράσο και φέτα
Η Συνταγή είναι από “Helena’s Greek cooking”.
ΥΛΙΚΑ
Ζύμη:
200 ml νερό
1 φλιτζανάκι ελληνικού καφέ ελαιόλαδο
1/2 φλυτζάκι ελληνικού καφέ ξύδι
1 κ.γ.αλάτι
500-600 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. (όχι παραπάνω) “τοσο όσο” για να γίνει αφράτο το ζυμάρι μας.
Επιπλέον νισεστε (νισιαστο) για το άνοιγμα των φύλλων
Για επάλειψη των φύλλων και τις πίτας θα χρειαστούμε:
120 γρ. λιωμένο βιταμ και 100 γρ. ηλιέλαιο Ανακατεύουμε σε μια κούπα και κρατάμε στην άκρη
Για τη Γέμιση:
600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο η ανάμεικτο
2 μεγάλα πράσα (το άσπρο μέρος)
1 κρεμμύδι
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
φρεσκοτριμμένο μαυροπίπερο
αλάτι
Ρίγανη
3-4 κ.σ κέτσαπ στεβιας η κανονική
Mix μπαχαρικών (σκόνη)
2 αυγά
300 γρ. Φέτα τριμμένη
1 φλιτζανάκι ελληνικού καφέ ζεστό νερό
Επιπλέον σουσάμι η παπαρουνοσπορο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ψιλοκόβουμε τα πράσα και το κρεμμύδι και τα σωτάρουμε στο λάδι που έχουμε ζεστάνει σ’ ένα βαθύ τηγάνι. Ρίχνουμε το κιμά κι ανακατεύουμε καλά. Αφήνουνε να σωταριστουν ολα μαζι και προσθέτουμε τα μυρωδικά την κέτσαπ και το ζεστό νερό. Μόλις πιει τα υγρά του κλείνουμε το ματι. Αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε τα αυγά και το τυρί και ανακατεύουμε καλά.
Πως να κάνουμε το ζυμαράκι:
Από το βράδυ κάνουμε με τα υλικά μας ένα ζυμαράκι εύπλαστο ( μπορεί λίγο να κολλάει στα χέρια μας) και τοποθετούμε σε ένα μπολ με λίγο αλεύρι. Σκεπάζουμε με διαφάνεια αφού αλευρωσουμε ελαφρώς το ζυμαράκι μας και τοποθετούμε μια πετσέτα. Κρατάμε στο ψυγείο έτσι μέχρι 2-3 ήμερες. Προτιμάμε πάντα στις πίτες μας να έχουμε μια ζύμη λίγο μαλακή παρά σφιχτή γιατί μετά σκίζετε το φύλλο κατά το άνοιγμα και να κάνουμε το ζυμαρακι μας π.χ απο το πρωί η απο το προηγούμενο βραδύ ακόμα καλύτερα, θα ανοίξει εύκολα. Αφού βγάλουμε το ζυμαράκι απο το ψυγείο (αν το φυλαξουμε στο ψυγείο μας) το αφήνουμε 1/2 ώρα να ξεκουραστεί.
Πασπαλίζουμε με λίγο νισεστε την επιφάνεια εργασίας και δουλεύουμε για λίγο το ζυμάρι, κόβουμε σε 8-9 κομμάτια μεγέθους περίπου μεγάλου αβγού. Τα πλάθουμε σε μικρές μπαλίτσες, τις ακουμπάμε σε ένα δίσκο η πιάτο με λίγο νισεστε και τις ακεπάζουμε με πετσέτα μέχρι να τις χρησιμοποιήσουμε.
Πως θα ανοίξουμε τα φύλλα:
Παίρνουμε μια μπαλίτσα από το ζυμάρι μας και το ανοίγουμε. Πασπαλίζουμε με νισεστε την επιφάνεια και βάζουμε επάνω τη μπαλίτσα. Βάζουμε λίγο νισεστε επάνω στο ζυμάρι μας και το πατάμε ελαφρά με έναν πλάστη. Κάνουμε κινήσεις κυλώντας τον πάνω κάτω το ζυμάρι να γίνει επίπεδο. Βάζουμε λιγο νισεστε κάθε φορά που τυλίγουμε την άκρη του φύλλου στον πλάστη. Κυλάμε πάνω στο τραπέζι τον πλάστη και με απαλές κινήσεις ταυτόχρονα με τα δάχτυλα βοηθάμε το φύλλο να μεγαλώσει. Επαναλαμβάνουμε τις κινήσεις μέχρι να πάρει σχήμα κυκλικό περίπου όπως ένας μέτριου στρογγυλού ταψιού ,(όχι μεγαλύτερο) και μέχρι να γίνει ένα φύλλο λεπτό και σχεδόν διάφανο.
Ακουμπάμε το φύλλο πάνω με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας. Απλώνουμε με πινέλο 3 κ.σ από το λιωμένο λάδι. Βάζουμε γέμιση 3 κ.σ λίγο πιο μέσα από την άκρη του φύλλου. Διπλώνουμε λίγο το φύλλο πάνω στην γέμιση και ρολαρουμε. Βουτυρώνουμε το ταψί του φούρνου και τοποθετούμε μέσα το μπαστούνι που το κάνουνε στριφταρι. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα. Βουτυρώνουμε από πάνω με πινέλο τα στριφταρια με το υπόλοιπο λάδι που μας έμεινε. Πασπαλίζουμε με λίγο παπαρουνοσπορο η σουσάμι (προαιρετικά ).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200′ C για 50’55’ λεπτά περίπου στις αντιστάσεις πάνω κάτω, η στον αέρα στους 175’C βαθμους μέχρι να ροδίσουν.
Βγάζουμε απο το φούρνο, σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε να κρυώσουν.
Η Συνταγή είναι από “Helena’s Greek cooking”.