Connect with us

Συνταγές

Νόστιμα και τραγανά στριφτάρια με κιμά πράσο και φέτα

Published

on

323401218 831029677957167 6621978316180365180 n

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Η Συνταγή είναι από “Helena’s Greek cooking”.

ΥΛΙΚΑ
Ζύμη:

200 ml νερό
1 φλιτζανάκι ελληνικού καφέ ελαιόλαδο
1/2 φλυτζάκι ελληνικού καφέ ξύδι
1 κ.γ.αλάτι
500-600 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. (όχι παραπάνω) “τοσο όσο” για να γίνει αφράτο το ζυμάρι μας.

Επιπλέον νισεστε (νισιαστο) για το άνοιγμα των φύλλων

Για επάλειψη των φύλλων και τις πίτας θα χρειαστούμε:
120 γρ. λιωμένο βιταμ και 100 γρ. ηλιέλαιο Ανακατεύουμε σε μια κούπα και κρατάμε στην άκρη

Για τη Γέμιση:
600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο η ανάμεικτο
2 μεγάλα πράσα (το άσπρο μέρος)
1 κρεμμύδι
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
φρεσκοτριμμένο μαυροπίπερο
αλάτι
Ρίγανη
3-4 κ.σ κέτσαπ στεβιας η κανονική
Mix μπαχαρικών (σκόνη)
2 αυγά
300 γρ. Φέτα τριμμένη
1 φλιτζανάκι ελληνικού καφέ ζεστό νερό
Επιπλέον σουσάμι η παπαρουνοσπορο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ψιλοκόβουμε τα πράσα και το κρεμμύδι και τα σωτάρουμε στο λάδι που έχουμε ζεστάνει σ’ ένα βαθύ τηγάνι. Ρίχνουμε το κιμά κι ανακατεύουμε καλά. Αφήνουνε να σωταριστουν ολα μαζι και προσθέτουμε τα μυρωδικά την κέτσαπ και το ζεστό νερό. Μόλις πιει τα υγρά του κλείνουμε το ματι. Αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε τα αυγά και το τυρί και ανακατεύουμε καλά.

Πως να κάνουμε το ζυμαράκι:
Από το βράδυ κάνουμε με τα υλικά μας ένα ζυμαράκι εύπλαστο ( μπορεί λίγο να κολλάει στα χέρια μας) και τοποθετούμε σε ένα μπολ με λίγο αλεύρι. Σκεπάζουμε με διαφάνεια αφού αλευρωσουμε ελαφρώς το ζυμαράκι μας και τοποθετούμε μια πετσέτα. Κρατάμε στο ψυγείο έτσι μέχρι 2-3 ήμερες. Προτιμάμε πάντα στις πίτες μας να έχουμε μια ζύμη λίγο μαλακή παρά σφιχτή γιατί μετά σκίζετε το φύλλο κατά το άνοιγμα και να κάνουμε το ζυμαρακι μας π.χ απο το πρωί η απο το προηγούμενο βραδύ ακόμα καλύτερα, θα ανοίξει εύκολα. Αφού βγάλουμε το ζυμαράκι απο το ψυγείο (αν το φυλαξουμε στο ψυγείο μας) το αφήνουμε 1/2 ώρα να ξεκουραστεί.

Πασπαλίζουμε με λίγο νισεστε την επιφάνεια εργασίας και δουλεύουμε για λίγο το ζυμάρι, κόβουμε σε 8-9 κομμάτια μεγέθους περίπου μεγάλου αβγού. Τα πλάθουμε σε μικρές μπαλίτσες, τις ακουμπάμε σε ένα δίσκο η πιάτο με λίγο νισεστε και τις ακεπάζουμε με πετσέτα μέχρι να τις χρησιμοποιήσουμε.

Πως θα ανοίξουμε τα φύλλα:
Παίρνουμε μια μπαλίτσα από το ζυμάρι μας και το ανοίγουμε. Πασπαλίζουμε με νισεστε την επιφάνεια και βάζουμε επάνω τη μπαλίτσα. Βάζουμε λίγο νισεστε επάνω στο ζυμάρι μας και το πατάμε ελαφρά με έναν πλάστη. Κάνουμε κινήσεις κυλώντας τον πάνω κάτω το ζυμάρι να γίνει επίπεδο. Βάζουμε λιγο νισεστε κάθε φορά που τυλίγουμε την άκρη του φύλλου στον πλάστη. Κυλάμε πάνω στο τραπέζι τον πλάστη και με απαλές κινήσεις ταυτόχρονα με τα δάχτυλα βοηθάμε το φύλλο να μεγαλώσει. Επαναλαμβάνουμε τις κινήσεις μέχρι να πάρει σχήμα κυκλικό περίπου όπως ένας μέτριου στρογγυλού ταψιού ,(όχι μεγαλύτερο) και μέχρι να γίνει ένα φύλλο λεπτό και σχεδόν διάφανο.

Ακουμπάμε το φύλλο πάνω με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας. Απλώνουμε με πινέλο 3 κ.σ από το λιωμένο λάδι. Βάζουμε γέμιση 3 κ.σ λίγο πιο μέσα από την άκρη του φύλλου. Διπλώνουμε λίγο το φύλλο πάνω στην γέμιση και ρολαρουμε. Βουτυρώνουμε το ταψί του φούρνου και τοποθετούμε μέσα το μπαστούνι που το κάνουνε στριφταρι. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα. Βουτυρώνουμε από πάνω με πινέλο τα στριφταρια με το υπόλοιπο λάδι που μας έμεινε. Πασπαλίζουμε με λίγο παπαρουνοσπορο η σουσάμι (προαιρετικά ).

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200′ C για 50’55’ λεπτά περίπου στις αντιστάσεις πάνω κάτω, η στον αέρα στους 175’C βαθμους μέχρι να ροδίσουν.
Βγάζουμε απο το φούρνο, σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε να κρυώσουν.

Η Συνταγή είναι από “Helena’s Greek cooking”.

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια υγιεινή συνταγή για να απολαύσετε καλαμάρι ψητό

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Mία απλή συνταγή για αρωματικά ελιόψωμα – είναι ωραία και θρεπτικά

Συνταγές1 ώρα ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

Συνταγές3 ώρες ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

Συνταγές5 ώρες ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

Συνταγές6 ώρες ago

Δεν θα πιστεύετε πως από τα γεμιστά βγαίνει τέτοια γεύση και τέτοια αρώματα!

Συνταγές19 ώρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

Συνταγές21 ώρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

Συνταγές23 ώρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

Συνταγές1 ημέρα ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

Συνταγές1 ημέρα ago

Τυροπιτάρια με φέτα για μερακλήδες

Συνταγές1 ημέρα ago

Κοτόπουλο barbeque που σε συνδυασμό με την σάλτσα μελιού και την σως σόγιας, γίνεται τέλειο

Συνταγές2 ημέρες ago

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού με σιρόπι λεμονιού που το κάνει μοναδικό

Συνταγές2 ημέρες ago

Το πιο εύκολο και μαμαδίστικο ρυζόγαλο – σκέτη απόλαυση

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν θα έχεις φάει νοστιμότερες! Γαρίδες στο σχαροτήγανο για ουζάκι ή και κυρίως γεύμα!

Συνταγές2 ημέρες ago

Το μενού γρήγορο εύκολο και θρεπτικό

Συνταγές2 ημέρες ago

Αγαπημένος συνδυασμός! Μελιτζάνες με χτένι στο φούρνο – η νοστιμιά του μοναδική

Συνταγές2 ημέρες ago

Ωραιότατο και λαχταριστό τυρόψωμο με ντοματίνια

Συνταγές2 ημέρες ago

Εύκολη μηλόπιτα.. ένα θαυμάσιο κέικ αφράτο και γευστικότατο

Συνταγές3 ημέρες ago

Σπανακοτυρόπιτα σε ρολά που θα λατρέψουν οι καλεσμένοι σας

Συνταγές3 ημέρες ago

Τραγανές στριφτόπιτες με σπανάκι και τυρί – το φύλλο κρούστας τα σπάει!

Συνταγές3 ημέρες ago

Πάμε λοιπόν να δούμε καρυδόπιτα – ραβανί με ινδοκάρυδο που θα σου τρέχουν τα σάλια

Συνταγές3 ημέρες ago

Μπουκιά και συχγώριο – σουτζουκάκια φούρνου με πατάτες τηγανιτές.. Να τα δοκιμάσετε οπωσδήποτε..

Συνταγές3 ημέρες ago

Ελαφρύ φαγητό – δοκιμάστε μια ομελέτα φούρνου με πατάτες, φρέσκα μυρωδικά και φέτα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Το καλύτερο τυρόψωμο ever

Συνταγές4 ημέρες ago

Άπαιχτη σοκολατίνα με πλούσια μους

Συνταγές4 ημέρες ago

Εύκολο και γευστικότατο εκμέκ τσουρέκι με υπέροχη βελούδινη κρέμα και καβουρδισμένο αμύγδαλακι που πιστέψτε με του πάει πολύ!

Συνταγές4 ημέρες ago

Ετοίμασε ένα γευστικό γλυκό ψυγείου με κρέμα πορτοκαλιού και κρέμα σοκολάτας

Συνταγές4 ημέρες ago

Εξαιρετική τούρτα με ζελέ φράουλας – ένα γλυκάκι πανέμορφο, ξεχωριστό και ιδιαίτερο!

Συνταγές4 ημέρες ago

Τι άλλο να ζητήσει κανείς; Κρέμα με νουτέλα και maltesers

Συνταγές4 ημέρες ago

Από τα ωραιότερα σιροπιαστά γλυκά που θα φτιάξετε είναι ο μπαμπάς

Συνταγές4 ημέρες ago

Το πιο απλό τσιζκέικ φράουλα, σε χρόνο μηδέν – Το απόλυτο γλυκό για κάθε τραπέζι

Exit mobile version