Συνταγές
Όποιος προλάβει! Τραγανιστό και πεντανόστιμο κομματάκι σπανακοτυρόπιτα με σπιτικό φύλλο
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η συνταγή είναι από Despina Kotsi – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά
-600 γρ. αλεύρι
-1 κτγ. baking powder
-3 κουταλιές ελαιόλαδο
-2 κουταλιές ξύδι
-1 κουταλάκι αλάτι
-περίπου 1,5 ποτήρι χλιαρό νερό
-νισεστές για το άνοιγμα των φύλλων
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
-1 κιλό σπανάκι τριμμένο με αλάτι στο χέρι
-1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
-1 ματσάκι άνιθο
-αλατοπίπερο
-500 γρ. κατσικίσιο τυρί τριμμένο ή φέτα
-λίγο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Το τρίβουμε με τα δύο μας χέρια, να γίνει σαν βρεγμένη άμμος. Προσθέτουμε το ξύδι και το αλάτι, ανακατεύουμε, και λίγο-λίγο προσθέτουμε το χλιαρό νερό, μέχρι να έχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
Ζυμώνω πολύ καλά για κανένα 20λεπτο. Έπειτα τη βάζουμε στο πάγκο και τη ζυμώνουμε για λίγα λεπτά. Θέλουμε μια ζύμη με απαλή υφή. Την κάνουμε μπάλα, τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα, εκτός ψυγείου. Σκεπάζω με μεμβράνη και αφήνω τουλάχιστον για μισή ώρα (ή το κάνω την προηγούμενη και το βάζω ψυγείο).
Την επόμενη το βγάζω να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Ζυμώνω ξανά και χωρίζω σε μπαλάκια. Τα βουτάω μέσα σε νισεστέ και τα σκεπάζω πάλι με μεμβράνη για κανένα μισάωρο. Ανοίγω ένα-ένα με τον πλάστη τον λεπτό και με τη βοήθεια νισεστέ. Περίπου 10-12 μικρά μπαλάκια για το μικρό ταψάκι το αλουμινένιο.
Για τη γέμιση ανακατεύω όλα τα λαχανικά με αλάτι και τα στίβω με τα χέρια! Προσθέτω το τυράκι και λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύω και είναι έτοιμη! Βάζω στο λαδωμένο ταψί σουρωτά και με το πινέλο ρίχνω μείγμα από ελαιόλαδο και καλαμποκέλαιο. Ή κάθε ένα το κάνω σουρωτό και στριφτό! Αλείφω και πάνω με λάδι και λίγο νερό! Ψήνω στους 190 για μια ώρα πάνω κάτω!
Η συνταγή είναι από Despina Kotsi – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.